Ero sivun ”Linux.fi:Kahvihuone” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 243: Rivi 243:


buba91 ja zuzu ovat raivostuttavia, tekevät näkymättömiä linkkejä.
buba91 ja zuzu ovat raivostuttavia, tekevät näkymättömiä linkkejä.
:Nuo botit lisäävät linkkejä sivuihin parantaakseen maksavien asiakkaiden sivujen näkymistä Googlessa. Googlessa on systeemi nimeltään Page Rank, joka arvioi, että jos sivulle on paljon linkkejä, sen täytyy olla tärkeä, joten se saa luvan näkyä ensimmäisten hakutulosten joukossa. Koska tänne ei haluta bottien sotkuja, niiden muokkamista täytyy joko rajoittaa tai tehdä niiden toiminta kannattamattomaksi.
:Tässä wikisä on jo tehty spämmääminen totaalisen kannattamattomaksi toiminnaksi. On laitettu wikin asetukset sellaisiksi, että ulos osoittaviin linkkeihin tulee tunnus, jonka ansioista Google ei huomioi niitä sivujen asemaa laskiesssaan. Se tekee spämmäämisen töysin kannattamattomaksi. [http://www.sixapart.com/about/news/2005/01/support_for_nof.html] Tämä wiki estää myös Googlea käymästä läpi sivun vanhoja versioita. Siis Google edes ottaisi huomioon sivujen vanhojen versioiden spämmilinkkejä laskiessaan sivujen asemaa, jos se muuten huomioisikin ulososoittavat linkit.  Valitettavasti osa spämmääjistä ei tutki, onko heidän spämmäämissään sivuistoissaan nämä asetukset vai ei. Siksi nämä eivät yksin riitävä.
:Seuraava askel olisi rajoittaa päivässä yhdelle sivulle lisättävien ulososoittavien linkkien määrää. [http://www.usemod.com/cgi-bin/mb.pl?LinkThrottling] En tosin tiedä, onko tämän tekninen toteuttaminen MediaWiki-ohjelmiston kanssa kovin yksinkertaista, mutta joka tapauksessa jotkut wikit tekevät niin.
:Sitten voisi blokkailla spämmääviä IP-osoitteita ja käyttäjiä. Näistä voi aloittaa: [[Special:Contributions/Buba91|Käyttäjä:Buba91]], [[Special:Contributions/Zuza55|Käyttäjä:Zuza55]].
:Chonged-svustolla on [http://chongqed.org/prevent_spam.html lisää ohjeita]. [http://www.usemod.com/cgi-bin/mb.pl?CategorySpam MeatBall-wikissä] on myös kirjoituksia aiheesta. En henkilökohtaisesti pidä captcha-systeemeistä, sillä olen kohdanut monia epäluotettavasti toimivia captchia. Lisäksi ne estävät sokeita kirjoittamasta wikeihin, mitä pidän epäoikeudenmukaisena.
:Näihin toimenpiteiden suorittamiseen tarvitaan ylläpitäjiä ja sellaisia henkilöitä, jotka pääsevät käsiksi ewikiohjelmiston palvelimelta säädettäviin asetuksiin. Tähän mennessä spämmintorjuntaa on hoidettu vain palauttelemalla sivuja, mutta spämmi on niin laaja-alaista, että käsin palautteku on turhauttavaa, tarvitaan järeämpiä keinoja. -[[Käyttäjä:85.76.146.129|85.76.146.129]] 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)
==Sivujen nimeäminen==
Pitääkö niiden olla yksikössä vai monikossa? Jos ei ole sääntöä, niin ihmiset tekevä linkkejä sekä yksikkö- että monikkomuotoihin ja alkaa muodostua päällekkäisiä sivuja. Katsokaa vaikka [[Ikkunaohjelma]], [[Ikkunamanagerit]]. Kannatan yksikkömuotoa, koska siihen voi linkittää tyylikkäästi malliin <nowiki>[[työpöytäympäristö]]n</nowiki>, joska tulee tämän näköinen: [[työpöytäympäristö]]n. Linkki monikkomuotoon ei suju yhtä tyylikkäästi: <nowiki>[[työpöytäympäristöt|työpöytäympäristön]]</nowiki>. Kun ollaan päätetty oikea sivun nimen muoto, niin vääränmutoiset sivut pitäisi siirtää (siirrä-toiminnolla, ei kopioimalla tekstiä) oikeaan paikkaan. Mikäli toinen sivu tai uudelleenohjaus estää siirron, ylläpitäjän pitäisi poistaa estävä sivu. Muilta käyttäjiltä se ei onnistu.
==Sivujen siirtäminen==
Mikäli wikin lisenssiksi tulee sellainen, joka vaatii kertomaan, ketkä kaikki ovat kirjoittaneet tekstin, niin sivujen siirtely vain tekstiä kopiomalla rikkoo lisensiä vastaan, sillä se hävittää tiedot sivun aiemmista muokkaajista. Tässä on tehty sellainen siirto, verratkaa sivujen [http://www.wiki.linux.fi/wiki/index.php?title=Ikkunaohjelma&action=history] ja [http://www.wiki.linux.fi/wiki/index.php?title=Ikkunamanageri&action=history] historioita. Kun sivu siirrettiin noin peelosti, niin sen nykyisestä sijainnista ei enää näe, että tekstin kirjoittikin Pb eikä tekstiä sittemmin räplännyt IP. Vaikka lisenssiksi tulisikin jokin toisentyyppinen lisenssi, pidän silti tuollaista sivuhistorian sotkemista huonona käytöksenä ja kunnioituksen puutteena muita wikin käyttäjien työtä kohtaan. Sivu pitäisi palauttaa, sivuhistoriat yhdistää tai jotan sellaista. Tässä wikissä on varmaan lisää vastaavia surkeita esimerkkejä. -[[Käyttäjä:85.76.146.129|85.76.146.129]] 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)

Versio 23. lokakuuta 2005 kello 22.35