Ero sivun ”Linux.fi:Kahvihuone” versioiden välillä

Linux.fista
 
(Versioiden välissä on 633 muuta muokkausta, jotka on tehnyt yli 100 eri käyttäjää.)
Rivi 1: Rivi 1:
== Wikipedian materiaalin käyttäminen ==
Kahvihuoneen tarkoitus on keskustella [[Linux.fi]]-wikistä. [https://foorumi.linux.fi Linux.fi-foorumilla] voi jutella kaikesta mikä liittyy [[Linux]]iin.


Muutamat sivut (erityisesti [[Mikä on Linux?]] ja [[Linux-käyttöjärjestelmä]]) näyttävät olevan suoria kopioita Wikipediasta. Wikipedian lisenssi (GFDL) periaatteessa sallii tämän tietyin rajoituksin, joista tärkeimpinä
Allaolevat linkit johtavat keskusteluarkistoihin.
# lisenssi (GFDL) on säilytettävä
*[[Linux.fi:Kahvihuone/Arkisto|Arkisto 1]] - '''2005-08-22 - 2007-05-23'''
# lähde (Wikipedia) on mainittava
*[[Linux.fi:Kahvihuone/Arkisto2|Arkisto 2]] - '''2005-07-08 - 2010-04-04'''
Joku lainoppinut voisi selventää asiaa vielä tarkemmin. Kuitenkin haluaisin ilmaista huoleni siitä, että nämä Wikipediasta kopioidut artikkelit oli siirretty suoraan tänne ilman minkäänlaisia tekijänoikeus- ja lisenssihuomautuksia (jotka itse äsken lisäsin).


Eikö olisi järkevämpää linkittää suoraan Wikipediaan tiedon kopioimisen sijasta? MediaWiki tarjoaa hienon ominaisuuden nimeltään interwiki-linkitys, joka toimii siten, että tehdään tavallinen linkki, jossa artikkelin edessä on kohdewikiä osoittava koodi kaksoispisteellä erotettuna. Englanninkieliseen Wikipediaan viitataan koodilla <tt>wikipedia</tt> ja suomenkieliseen koodilla <tt>wikipedia:fi</tt>. Linkit noihin kahteen Wikipedian artikkeliin saa aikaan seuraavasti:
{{Huomautus|Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, jotta sivu pysyy selkeämpänä. Hyvä on myös käyttää "<nowiki>--~~~~</nowiki>"-merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.}}
* <nowiki>[[wikipedia:fi:Linux|Mikä on Linux?]]</nowiki> &rarr; [[wikipedia:fi:Linux|Mikä on Linux?]]
* <nowiki>[[wikipedia:fi:Linux-käyttöjärjestelmä|Linux-käyttöjärjestelmä]]</nowiki> &rarr; [[wikipedia:fi:Linux-käyttöjärjestelmä|Linux-käyttöjärjestelmä]]


Tekijänoikeus- ja lisenssiasioissa kannattaa sisällönkin osalta olla muutenkin varovainen. Mielestäni nyrkkisääntönä kannattaisi pitää, että wikiin laitetaan ainoastaan materiaalia,
== Käyttäjätunnuksen luominen foorumille ==
# jonka käyttäjä on kirjoittanut itse,
Luodessani jokin aika sitten käyttäjätunnuksen foorumille, en saanut aktivointiviestiä sähköpostiini, joten en pystynyt aktivoimaan tunnustani. Näin ollen en pysty myöskään kirjoittelemaan foorumilla. – Mistähän lähtisi vikaa etsimään?  --[[Käyttäjä:Klavaristo|Klavaristo]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Klavaristo|keskustelu]]) 16. huhtikuuta 2022 kello 16.55 (EEST)
# joka on täysin tekijänoikeudesta vapaa (public domain) tai
:Jos sulla on github tunnarit, niin niillä pitäisi myös onnistua rekisteröimään. Jos ei onnistu niin heikille tai maakuthille viestiä linux.fi/wikin [[Linux.fi:IRC]] kanavalle.--[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] 16. huhtikuuta 2022 kello 17.31 (EEST)
# jonka lisäämiseen wikiin on tapauskohtainen lupa tekijältä
::Kiitos vinkistä! Muuten, lähettelin heille molemmille jo aiemmin sähköpostia, mutta sähköposti ei näytä toimivan. – [[Käyttäjä:Klavaristo|Klavaristo]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Klavaristo|keskustelu]]) 16. huhtikuuta 2022 kello 18.53 (EEST)
::Kirjautuminen foorumille ei ole onnistunut, joten varmaankin se pitää jättää. – Tietysti voisi tutustua sivuston IRC-foorumiin, jos vaikka sieltä saisi apua. </Br>Mikähän olisi Linux Mintille sopiva ohjelma? Macissa minulla on kylläkin [https://www.seamonkey-project.org/start/ SeaMonkey]-selain, jossa on ChatZilla. Olisikohan se sopiva ohjelma ircailuun? --[[Käyttäjä:Klavaristo|Klavaristo]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Klavaristo|keskustelu]]) 23. huhtikuuta 2022 kello 13.08 (EEST)
:::Itsellä tulee käytettyä [[XChat]]iä, mutta muitakin [[IRC]] ohjelmia on, niitä voi vaikka tuosta tutkia tuosta. https://www.linux.fi/wiki/Malline:Pikaviestimet_ja_puhelinohjelmat, toi chat on sillattu myös Matrixiin. Joten viestit kulkevat myös ircistä matriksiin ja toisinpäin. Sieltä saa yllättävän nopeasti apua ongelmiin jos niitä ilmaantuu. Pistin Maakutille viestiä tästä ircissä. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 23. huhtikuuta 2022 kello 20.46 (EEST)
::::Kiitos vaivannäöstäsi! – Nyt onnistuin luomaan tunnuksen foorumille, kun sain aktivointiviestin. </br>Näin noviisina voi IRC-viestittelyn opiskelu hieman kestää, mutta katsotaan…. --[[Käyttäjä:Klavaristo|Klavaristo]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Klavaristo|keskustelu]]) 25. huhtikuuta 2022 kello 12.13 (EEST)


Ilonpilaajana hyörii jälleen [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 22. elokuuta 2005 kello 16:35:09 (EEST)
== Mallineitten optimointi ==
:Ai hitto, pitääkö tänne siis tuon takia laittaa GFDL.. Ei oo kyllä mitään hyötyä forkata wikipedian artikkeleita tänne, jos interwikikin on noin kiva. Eikös siinä olis ideaa? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 13. syyskuuta 2005 kello 21:44:55 (EEST)
Eli esimerkkinä, vaikkapa [[Malline:Ohjelma]], jossa on tuki useammalla tietueelle, joista yksikään tietue ei ole pakollinen. Valitettavasti kyseisen mallineen rakenne ei ole täydellinen, ja se näkyy selvästi etenkin, jos tietueita ei ole täytetty, mallineen sisälle syntyy nähtävissä olevaa tyhjää tilaa.


:Jeps, mm. lisenssisyistä linkitin suoraan Wikipediaan nuo etusivun yleistietolinkit, turha kai täällä on pitää omia forkattuja versioita noista, kun wikipediankin versiot ovat oikein hyviä. Juuri perustieto asiasta onnistuu wikipedialta hyvin, täällä voidaan käsitellä sitten syvemmältä. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 17. syyskuuta 2005 kello 21:15:50 (EEST)
Eli jos joku noheva voisi viilata kyseisen ongelman, voitaisiin myös muut mallineet, jotka tukevat useampaa tietuetta siten päivittää. Verrokkina vaikka Wikipedian-mallineet, [[wikipedia:fi:Linux|Linux]], josta voi kokeilla tietueiden poistoa, ja esikatselussa näkyy miten malline skaalautuu ongelmitta, riippumatta miten tietueita on. Tätä ongelmaa olen aiemmin yrittänyt tutkia testi-mallineella, [[Malline:Testi]], jota suosittelen käyttämään kokeiluun, jos kiinnostusta tämän ratkaisemiseen löytyy. Nykyisestä Malline:Ohjelmasta on yritetty poistaa kaikki ylimääräiset rivinvaihdot sekä muut kaikki turha, mutta jokin siellä niitä tyhjiä rivejä luo. Toivottavasti asia voidaan ratkaistaan ilman Wikipedian turhankin monimutkaista mallineiden toisistaan riippuvuutta. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 23. helmikuuta 2022 kello 15.21 (EET)


== Käyttäjän CSS-tyylisivut ==
== Sivupalkki ==
Sivupalkissa foorumille osoittavan linkin teksti on "Keskustelualue", tämän saisi muuttaa "Foorumi":ksi. --[[Toiminnot:Muokkaukset/185.220.101.177|185.220.101.177]] 6. helmikuuta 2022 kello 11.57 (EET)
:Pilkun viilaamista puhtaasti, samaa tarkoittaa. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 12.00 (EET)
::Tuopa on helppo homma tehdä. https://linux.fi/wiki/index.php?title=MediaWiki:Sidebar&action=edit https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Interface/Sidebar --[[Toiminnot:Muokkaukset/185.220.101.177|185.220.101.177]] 6. helmikuuta 2022 kello 12.12 (EET)
:::Internet-foorumeita on toki sanottu foorumeiksi iät ja ajat, mutta keskustelualue on minusta parempaa suomea, ja siksi sitä käsitettä on täällä käytetty alusta lähtien. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 13.22 (EET)
::::Osittain samaa mieltä, mutta koska wikin etusivulla, foorumilla itsellään ja artikkeleissa puhutaan foorumista, niin myös tuossa olisi hyvä käyttää foorumia. Selkeämpää käyttäjälle, että käytetään samaa nimitystä kaikkialla. --[[Toiminnot:Muokkaukset/185.220.101.81|185.220.101.81]] 6. helmikuuta 2022 kello 16.23 (EET)
:::::Hyvä idea! Voisiko samalla myös kohteiden järjestelyä kategorioihin miettiä? Wikipediassakin näköjään näin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Etusivu --[[Käyttäjä:Aarne|Aarne]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Aarne|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 17.57 (EET)


Toivoisin käyttäjän mukautustyylisivuja käyttöön myös wiki.linux.fi:hin. Tällöin kukin rekisteröitynyt käyttäjä voisi mukauttaa omalta osaltaan wikin ulkoasua mieleisekseen CSS-tyylisivulla (ks. esim. omani, [[Käyttäjä:Japsu/monobook.css]]). En usko käyttäjäkohtaisten CSS-tyylien myöskään mitenkään vaarantavan tietoturvaa tmv. Mukautustyylithän saa käyttöön pistämällä LocalSettings.php-tiedostoon rivin <tt>$wgAllowUserCss = true;</tt>. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 22. elokuuta 2005 kello 15:27:20 (EEST)
== Wikin laajennokset ==
 
Linux.fi on joiltakin osin hieman rajoittunut. Parannuksia on tehty ja hyvä niin, mutta parannettavaa on edelleen paljon. Esimerkiksi mobiilikäyttöä pitäisi kehittää. Wikin käyttäjistä [https://foorumi.linux.fi/t/mobiiliystavallinen-ulkoasu/2491 merkittävä osa on mobiilikäyttäjiä], mutta verratkaapa Linux.fi:tä ja Wikipediaa keskenään mobiililla, ero on huomattava. Toinen keskeinen ominaisuus on visuaalinen muokkaustila ja kolmas mediakatselin. Wikipedian käyttämät laajennokset on kätevästi listattu [https://www.mediawiki.org/wiki/Category:Extensions_used_on_Wikimedia täällä]. Voisiko ylläpito käydä listan rauhassa läpi ja ottaa hyödyllisimmät käyttöön? Ei Wikipediasta kaikkea tarvitse kopioida, mutta mallia kannattaa ottaa.
== RSS-syöte ==
<br>
Tiedä sitten minne tästä kannattais mainita, mutta laitetaampa tänne. RSS-syötteessä on [[]]-tägejä kuvauksessa, ne vois ottaa pois... Poistakaa vaikka tämä kohta sitten, kun asia on kunnossa. -tpr
<br>Ehdottaisin ainakin seuraavia laajennoksia:
:Huomautanpa tästä eräälle Mediawikin deville. Tämähän on siis mediawikin ongelma eikä siis koske yksin wiki.linux.fi:tä. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 22. elokuuta 2005 kello 15:22:28 (EEST)
<br>https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:VisualEditor
::Juttelin asiasta eräälle deville ja ?kuitenkin, niin kauan kun ne ajaa 1.. Ehkä 1.5:ssä sitten, kuka tietää. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 22. elokuuta 2005 kello 16:36:38 (EEST)
<br>https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:MultimediaViewer
://mail.wikipedia.org/pipermail/wikitech-l/2005-August/031103.html] — [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 22. elokuuta 2005 kello 17:37:45 (EEST)
<br>https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:MediaSearch
 
<br>https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:CategoryTree
== Suomenkieli ja kukkaset ==
<br>[[Toiminnot:Muokkaukset/5.2.70.198|5.2.70.198]] 2. helmikuuta 2022 kello 22.25 (EET)
Kerta tämäkin suomeksi on, niin miten olisi osio termien kääntämiseen ja erityisesti termeille, joita ei käännetä suomeksi? Kirjoitin tuossa ensimmäisen jutun ja heti tuli ongelmia termien kanssa, joille ei muistu hyvää suomennosta. Linkkejä?


-- pq
:Jos näitä laajennoksia tulee jossain välissä käyttöön. Itse en muokkain laajonnoksista pidä ollenkaan. Niin saisiko niitä henkilökohtaisista asetuksista pois käytöstä. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 8. helmikuuta 2022 kello 19.03 (EET)
::Vaikka VisualEditor saattaa jotain ensikertalaista helpottaa muokkaamisessa, niin kuraahan se on perinteiseen wikitekstin muokkaukseen verrattuna. Jos tänne ilmaantuisi ainakin Wikipediassa sen saa Asetukset -> Muokkaus , pois päältä. CategoryTree näyttää ainakin esikatselussa ihan kiintoisalta. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 8. helmikuuta 2022 kello 20.05 (EET)


:Termejä voi käydä katsomassa ainakin lokalisointi.orgin sanakirjasta. Tosin osio noille pohdinnoille olisi ihan hyvä, niin saadaan hiottua suomennoksia entistä paremmaksi ajan mittaan. -tpr
== Wikin teema ==
 
Wikipedialla on käynnissä siirtymä uuteen versioon Vector-teemasta. Olisiko aika päivittää myös Linux.fi:n oletusteema tähän?
:Toin sal-faqista [[Sanasto]] -artikkeliin sanaston, jospa siinne rakentelisi. Tosiaan, onko tuossa jotain juridista ongelmaa? -Maakuth
 
== Dead already? ==
Lisäsin muutaman linkin vain, jotta jotakin tapahtuisi saitilla. Flugin postituslistalla esitetyt kommentit Wikin "tarpeellisuudesta" käyvät toteen, jos ei saitti pysy aktiivisena. Pelkkä uusi työkalu ei saa aikaiseksi muutosta, muutos täytyy lähteä käyttäjistä...
<br>
<br>
- Timka -
<br>Linkkejä:
 
<br>https://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2020/09/25/suomenkin-wikipedia-muuttuu-ensimmainen-isompi-uudistus-10-vuoteen
Samalla on muutaman aktiivisen ihmisen rajallisia resursseja tuhlattu turhaan asentamiseen ja testaamiseen sen sijaan että niitä olisi kanavoitu järkevämmin. Wikin ruinaajat voisivat nyt näyttää että tämä tuli tarpeeseen ja tehdä sitä sisältöä
<br>https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Vector-ulkoasun_p%C3%A4ivitys_2021
 
<br>https://www.mediawiki.org/wiki/Reading/Web/Desktop_Improvements
Erittäin hyvä, että tällainen on, itsekin huomasin kykeneväni kirjoittelemaan aika paljonkin perustietoa tähän wikiin. Huomasin myös, että linkit tyhjille sivuille inspiroivat kirjoittamaan, elikkä laittakaa vaan lisää tyhjiä alaotsikoita ja tyhjiä sivuja, ties vaikka niihin joku innostuisi kirjoittamaan. Pitäisiköhän vanhasta SAL-FAQista tuoda kirjoituksia tänne?
<br>https://www.mediawiki.org/wiki/Skin:Vector
- Maakuth
<br>https://www.mediawiki.org/wiki/Skin:Vector/2022
 
<br>[[Toiminnot:Muokkaukset/185.220.101.6|185.220.101.6]] 2. helmikuuta 2022 kello 21.33 (EET)
== Mail lists are dead, long live Wiki! ==
 
Wikin tarpeellisuus on itsestäänselvyys, jos halutaan kehittää ja kehittyä. Se että ideoita ei tipu joka minuutti tai että kaikilla ihmisillä ei ole antaa yhdelle harrastukselle 24h vuorokaudessa on elämää. En usko että missään on sellaista kehittäjäyhteisöä, joka tekee näkyvää tulosta kellon ympäri.
 
Mutta sen sijaan olen havainnut että täällä ollaan valmiita kritisoimaan saamattomuudesta muita ja sitten jos ne muut yrittää saada aikaan tulosta, niin heti tehdään selväksi että kyseinen vauhti ei riitä.
 
Ajan wikiä siksi, että tätä kautta ihmisten on helppo tehdä ehdotuksia, aloittaa asioita ja jättää ne näkyviin. Kun tällainen WIKI on olemassa voivat ihmiset helposti, idean tultua tai muistettuaaan jotain käydä lisäämässä sen yhteiseen arkistoon. Jos ei ole mitään paikkaa jää ideat helposti unohduksiin. Jos Linus Torvaldsilla ei olisi ollut uutisryhmiä käytössä, olisi linux jäänyt todennäköisesti kahden version projektiksi - Vapaasti lainaten "Kapinakoodi" kirjasta.
 
Se että uutisryhmät ja sähköpostilistat ovat olleet aikanaan tärkeitä, olisi nyt hyvä ymmärtää, että wiki on tärkeä apuväline - ei itsetarkoitus. Jos Linuxia ja muita fiksuja ratkaisuja halutaan kehittää ja markkinoida, on sen eteen nähtävä vaivaa. Meillä on nyt tässä hyvä paikka antaa kaikille mahdollisuus kertoa, mitä tehdä.
 
Postilistalle liittyminen voi olla joillekin kynnys, mutta wikiin voit kirjoittaa vaikka kirjaston koneelta hyvän idean, joka on sitten heti yhteisön käytössä. Miksi me haluaisimme estää yhteisöä elämästä ja kasvamasta? Tietokone on osittain korvannut mm. kynän ja paperin, eikö siis Wiki voi osittain korvata sähköpostilistan.


:Mielipiteitä? --[[Toiminnot:Muokkaukset/185.220.101.177|185.220.101.177]] 6. helmikuuta 2022 kello 11.47 (EET)
::Paha sanoa ennen kuin näkisi käytännössä, eli ehkä alustavasti voisi kokeilla Vector 2022 asentaa vaihdoehdoksi, sillä nimellä se esim. Wikipediassa on, ja katsoa sitten mikä jää oletukseksi. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 11.56 (EET)
:::Tuotahan voi testata vaikkapa [https://fr.wikipedia.org ranskankielisessä Wikipediassa] ja toki teemaa pitäisi testata viikko pari ennen oletukseksi laittamista. Ketkä täällä ovat ylläpitoa? --[[Toiminnot:Muokkaukset/185.220.101.177|185.220.101.177]] 6. helmikuuta 2022 kello 12.09 (EET)
::::[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] on ylläpitoa. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 12.20 (EET)
:::::Asennettu, sitä voi nyt kokeilla laittamalla urlin perään ?useskinversion=2 . Vaihdetaan oletusarvokin kunhan keksitään kuinka se käy. Edit: Näköjään oletuskin muuttui, omissa käyttäjäasetuksissa vaan oli tuo "Käytä vanhaa Vektoria" -asetus päällä. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 13.22 (EET)
::::::Hienoa! Pari huomiota:
::::::*Oletuksena sivupalkki saisi olla näkyvissä(ks. https://fr.wikipedia.org).
::::::*Kirjautumisnamiskat oikeassa ylänurkassa voisi laittaa valikon taakse rekisteröitymisnappia lukuunottamatta(ks. https://fr.wikipedia.org ja https://office.wikimedia.org).
::::::*Vasemman ylänurkan logo ei näy. Nykyinen logo varmaan hankala tuohon tilaan sovittaa, joten voisi käynnistää keskustelun uudesta yksinkertaisemmasta logosta.
::::::[[Toiminnot:Muokkaukset/185.220.101.81|185.220.101.81]] 6. helmikuuta 2022 kello 16.16 (EET)
:::::::Minulla ei jostain syystä uusi teema näy? Mistähän johtuu? --[[Käyttäjä:Aarne|Aarne]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Aarne|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 17.51 (EET)
::::::::Teema näyttää ihan hyvältä ainakin etusivulla, Mitenkähän se toimii muilla sivuilla. Hmm asetuksista piti muuttaa Käytä vanhaa Vektoria, ruksi pois niin toimii muillakin sivuilla. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 20.12 (EET)
:::::::::No nythän lähti toimimaan, kiitos [[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]]. --[[Käyttäjä:Aarne|Aarne]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Aarne|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 20.53 (EET)
:::::::Hmm, Samaa mieltä kirjautumisnamiskat valikon taakse. Minulla ainakin sivuvalikko on oletuksena auki. Edit: Kirjautumattomilla sivupalkki oletuksena suljettuna, ehdottomasti korjattava. --[[Käyttäjä:Aarne|Aarne]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Aarne|keskustelu]]) 6. helmikuuta 2022 kello 20.55 (EET)


-- [[Käyttäjä:gnomeboy|gnomeboy]] su huhti  24 11:40:14 EEST 2005
== Hei päivitin muutamia peliohjaimiin viittaavia sivuja ==
... ja toivoisin jonkun katsovan niiden oikeellisuudesta. Taitaa olla 10 vuotta tai jopa enemmän, kun viime kerralla päivitin, niin se ei välttämättä mennyt niin kuin Strömsöössä. Lähde on Ubuntufoorumissa: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=56765.msg433945
Tosin vähän yleistin niitä. Lisäksi lisäsin Laitteisiin peliohjaimet ([[Portaali:Laitteisto]])-sivulle. Tein myös uuden sivun [[Peliohjaimen kalibrointi]], joka nimensä mukaisesti kertoo, kuinka kalibroidaan peliohjain. Sinne löytää [[Peliohjaimet]]-sivulta. Pitäisikö nämä sivut yhdistää, vai onko hyvä näin, kuten ne on tehty ? --[[Käyttäjä:Peran|Peran]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Peran|keskustelu]]) 24. lokakuuta 2021 kello 14.46 (EEST)
::Peliohjaimistakin on paljon asiaa, jos vain yhtään syvällisemmin alkaa kirjoittamaan, joten ihan hyvä, että oma artikkeli kalibroinnillekin. Kattavaa ajantasalla olevaa tietoa peliohjaimista yleensä ottaen löytyy ArchWikin [[archwiki:Gamepad|Gamepad]]-artikkelista, jonka tietojen pitäisi päteä useimpiin jakeluihin. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 24. lokakuuta 2021 kello 13.47 (EEST)


== Tekemistäni rakennemuutoksista ==
== Jakelu-mallineen sukulaisjakelut-kohta ==
Useimpien jakeluiden artikkeleiden yhteydestä on jo pitemmän aikaa löytynyt ns. jakelu-sarjamalline, esim. [[Malline:Debian|Debian]], jossa yleensä listataan tunnetuimpia artikkelin jakeluun liittyviä muita jakeluita. Joten ehdotukseni/kysymykseni on seuraava, mitä mieltä ollaan siitä, olisiko soveliasta poistaa [[Malline:Jakelu|Jakelu]]-mallineesta sukulaisjakelut-kohta, koska ns. "sukulaisia" tuppaa olemaan suunnaton määrä kun vähän syvemmältä tutkii. Näin tarvitsisi ainoastaan keskittyä jakeluperheen sarjamallineen ajan tasalla pitoon, eikä jakelu-artikkeleihin jäisi epämääräistä, loppupeleissä kahta päällekkäistä dataa sisältävää osiota. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 5. syyskuuta 2021 kello 17.55 (EEST)
:[[Malline:Jakelu|Jakelu]]-mallineesta poistettu kohta sukulaisjakelut, mutta [[:Luokka:Jakelut|Luokka:Jakelut]] artikkeleihin jää aiemmin merkityt sukulaisjakelut-kohdat kuitenkin. Nämä voi poistaa / putsata mahdollisuuksien mukaan, ja päivittää jakeluiden sarjamallineita, jos niissä puutteita ilmenee. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 10. syyskuuta 2021 kello 13.34 (EEST)


Yritin hieman siivota etusivua ja tärkeimpiä muita sivuja, jotta ne eivät näyttäisi aivan niin sekavilta. Toivottavasti en hukannut mitään wikiin jo lisättyä tietoa. Kaikki vanhatkin versiot ovat tietenkin tallessa asianmukaisten sivujen historia-välilehdillä. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 19. huhtikuuta 2005 kello 11:05:06 (EEST)
== Rekisteröimättömien muokkaukset ==
Toistuvien ilkivaltatapausten vuoksi rekisteröimättömien käyttäjien muokkaukset on toistaiseksi estetty. Asiallisia muokkauksia on muutenkin tehty aika vähän ilman käyttäjätiliä, jospa tästä ei siis aiheutuisi kohtuutonta vaivaa. Kiitos wikin tekijöille ja mukavaa loppukesää! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 15. elokuuta 2021 kello 15.57 (EEST)


Lisäämäni linkki [http://www.kapanen.net/kirja/files/fc3_opas.pdf FC3-opas] ainakin tuntui kadonneen. Miten haluaisit sen lisättävän?
== Foorumin kirjautuminen ==
-- Timka
Foorumin kirjautuminen taitaa taas olla rikki kun ei pääse tunnuksilla taaskaan sisään. Pääsin ainoastaan taas sisään vain Githubin tunnareilla, jotka eivät ole tietenkään samat. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 17. joulukuuta 2020 kello 23.10 (EET)
: Ah. Linkkisi on sivulla [[Linkkejä]], jota en muistanut linkittää [[Etusivu]]lle. :) -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 19. huhtikuuta 2005 kello 14:18:47 (EEST)
:Korjaantunut tai ohi mennyt, kolmella eri selaimella toimii minulla. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 18. joulukuuta 2020 kello 17.13 (EET)


----
== Henkilökohtainen CSS ==
[[Käyttäjä:LinuxMan/css|Mokasinko pahasti tyylittelyssäni]], vai onko käyttäjäkohtainen CSS kiellettyä? --<small>[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] + [[Käyttäjä:LinuxMan/Chat|chat]]</small> 12. marraskuuta 2020 kello 10.29 (EET)


Wikin "vahvana" puolena tuli juuri esille se että olin laittanut etusivulle linkin tuohon tapahtumaan jota yritän järjestää toukokuussa. Uudistuksen myötä linkki katosi.
== Väärinkäyttöloki ei toimi ==
[064aa995a537ddeecafaaa67] 2020-11-02 12:29:15: Vakava virhe, jonka tyyppi on ”Wikimedia\Rdbms\DBQueryError”
Tämän voisi korjata. --[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] tai [[Käyttäjä:LinuxMan/Chat|<small>chat</small>]] 2. marraskuuta 2020 kello 14.30 (EET)
:Hups, tämä on jäänyt minulta huomaamatta. Ei äkkiseltään selvinnyt mistä tämä aiheutuu, mutta pitääpä korjata kun ehtii. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 16. maaliskuuta 2021 kello 22.49 (EET)
::No nyt toimii. Jostain syystä yksi olennainen tietokantamigraatio oli jäänyt ajamatta, vaikka niiden pitäisi pyörähdellä automaattisesti. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 17. maaliskuuta 2021 kello 16.37 (EET)


Toki sivu voidaan palauttaa ja laittaa linkki uudestaan esille, mutta tämä ei liene kuitenkaan toimivassa järjestelmässä tarkoituksenmukaista?
== Kölnin sininen ei toimi ==
Ulkoasu Kölnin sininen antaa vastaukseksi tyhjyyden. Minun piti itse kirjoittaa Asetukset-sivun osoitteeseen ''?useskin=vector'' jotta pääsisin pois valkoisesta ruudusta. --[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] tai [[Keskustelu käyttäjästä:LinuxMan|<small>keskustelu</small>]] 8. lokakuuta 2020 kello 17.08 (EEST)
:Otin sen pois, ja laitoin Vectorin oletukseksi... Ainakin oma profiilini käytti vielä Monobook-teemaa, joka oli aika vanhahtava. Harkinnassa on, jos asentaisi jonkun [https://www.mediawiki.org/wiki/Category:Skins_based_on_Bootstrap nykyaikaisen teeman]. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 30. lokakuuta 2020 kello 13.47 (EET)


--[[Käyttäjä:82.203.135.170|82.203.135.170]] 19. huhtikuuta 2005 kello 14:14:41 (EEST)
== Mobiiliystävällinen ulkoasu ==
Maakuth ilmoitti foorumien puolella, että Wikiin on asennettu MobileFrontend-lisäosa (https://foorumi.linux.fi/t/mobiiliystavallinen-ulkoasu/2491) Suurin osa ulkoasusta toimii automaattisesti, mutta jotkin osat ovat rikki.
Ajattelin, että tähän alle voitaisiin tehdä lista sivuista ja mallineista, joilla on ongelmia mobiilinäkymän kanssa.
--[[Käyttäjä:Heikkiket|Heikkiket]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikkiket|keskustelu]]) 4. tammikuuta 2019 kello 21.16 (EET)
* [[Vice]]


: "Täällä lisää" sivun otsikkona ei ollut kovin kuvaava, joten sivusi jäi minulta huomaamatta... Siirsin sen kuitenkin nimelle [[Elokuvailta]] ja linkitin etusivulle. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)
== Teknisiä ongelmia ==
Tulee sisäinen virhe aina kun yrittää päivittää vanhaa kuvaa uudeksi tai yleensä yrittää tallentaa uutta kuvaa.


----
<nowiki>
Tuolla etusivulla on nyt kolme otsikkoa, joiden alta ei vielä löydy sivua (tietoturva, Miksi Linux ja Palvelinohjelmat). Onhan niihin jollakin tulossa jotakin ?
Sisäinen virhe
JukkaL
[3a911fe5f0b289c4dbc01057] 2018-12-19 18:38:38: Vakava virhe, jonka tyyppi on "TypeError"
</nowiki>
--[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 19. joulukuuta 2018 kello 20.45 (EET)
:Korjattu, kyse oli roskapostintorjuntalisäosan yhteensopivuusongelmasta. Kiitos ilmoituksesta! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 21. joulukuuta 2018 kello 09.00 (EET)


== Käytännöistä ==
== Vastustaako joku palvelinpuolen artikkeleiden kasvonkohotusta? ==
Huomasin, että tässä wikissä palvelimia koskeva tieto on hajallaan ja osin vanhentunutta.


MediaWiki-ympäristöä aikaisemminkin käyttäneenä (ja ylläpitäneenä) toivoisin tiettyjä käytäntöjä otettavaksi käyttöön myös täällä Linux.fi-wikissä. Tässä luettelemani käytännöt helpottaisivat tiedon löytämistä ja tuottaisivat siistimpiä sivuja. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 19. huhtikuuta 2005 kello 10:50:59 (EEST)
Vastustaako joku, jos muokkaan https://www.linux.fi/wiki/Palvelin -sivun ympärille etäpalvelinten hallintaa koskevan kokonaisuuden? Käyn läpi tyypillisiä palvelinpuolen sovelluksia, ajantasaistan niiden ohjeita.
Päivitin yhden artikkelin esimerkiksi: https://www.linux.fi/wiki/Apache_httpd
Artikkelissa on tehty seuraavat valinnat:
* käsitellään lähinnä Red Hat- ja Debian-pohjaisten palvelinten asetuksia. Muut jakelut jäävät paitsioon.
* prosessit hallitaan käyttäen systemd:tä - muihin tapoihin ei selkeyden vuoksi viitata.
* keskitytään ennen muuta siihen, mistä ohjelma löytyy järjestelmässä asentamisen jälkeen. Konfiguraatiovinkkejä on vähemmän.
* Pidetään mukana vanha, vähän outokin tauhka, kuten sähköisellä kortilla kirjautumisen mahdollistaminen. Monikohan tuota nykyään tekee?


=== Selvä ero tekstisivujen ja niiden keskustelusivujen välillä ===
Kritiikkiä, huomioita tms näitä valintoja kohtaan?


Monissa rajoittuneemmissa wikiohjelmistoissa ei sivuilla automaattisesti ole varsinaisia keskustelusivuja, mutta MediaWikissä on: kunkin sivun ylälaidasta löytyy "Keskustelu"-välilehti. Kommentit sivun sisällöstä, parannusehdotukset yms. kuuluvat siis mielestäni keskustelusivulle, eivät asianomaisen sivun alalaitaan.
Siis: Kyllä palvelimen pystyttämiseen ja konfiguroimiseen tarvittava informaatio wikissä on, mutta se pitäisi koota paremmin yhteen. Nyt wikin näkökulma on voittopuolisesti omamme; Linuxia työpöytäjakeluna käyttävien ihmisten tietolähde. Haluaisin luoda Wikiin tulokulman, miten Windows- tai Mac-koneelta etänä kirjautuva voi järjestelmää käyttää. Eli lähinnä komentoriviltä käsin tapahtuvaa järjestelmän hallintaa. Se ehkä madaltaisi kynnystä tutustua järjestelmään muutenkin :)
--[[Käyttäjä:Heikkiket|Heikkiket]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikkiket|keskustelu]]) 13. marraskuuta 2018 kello 12.04 (EET)


: Projektisivu Kahvihuone (tämä sivu) on (ainakin Fi.Wikipediassa) muuten poikkeus - sitä käytetään suoraan keskustelusivuna. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)
: Kyllä, ehdottomasti ainakin minun puolestani voi tehdä. Mielestäni wikin tarkoitus ei ole tosiaan kilpailla manuaalisivujen kanssa, vaan nimenomaan sisältää isompia hyödyllisiä kokonaisuuksia. Debian ja Red Hat on hyviä jakeluita tuon aiheen käsittelyyn, koska ne on suosituimmat palvelinjakelut. Samasta syystä muiden init järjestelmien, kuin systemd:n käsittelyn voi jättää pois.
: Pääasia on, ettei poista mitään tärkeää, koska joku voi tarvita juuri sitä tietoa. Toki olemassa olevia artikkeleita voi refaktoroida aina. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 13. marraskuuta 2018 kello 15.27 (EET)


=== Luokkien käyttö ===
:: Palvelin-sivulle on nyt tehty kasvojen kohotus. Artikkeli muutettu käsittelemään palvelimen pystyttämistä. Mielipiteitä tästä?
::*[[Palvelin]]
::Haparoin tässä hiljalleen suuntaa, jonka pohjalta palvelinta käsitteleviä artikkeleita alan kehittää. Mietin mielessäni, miten järjestelmän perushallintaa käsittelevät artikkelit saisi luontevasti kokonaisuuden osaksi? Ne eivät kuulu pelkästään Palvelin-teeman alle. --[[Käyttäjä:Heikkiket|Heikkiket]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikkiket|keskustelu]]) 27. marraskuuta 2018 kello 11.32 (EET)


Mikäli sivut luokitellaan kuvaaviin luokkiin, etsimänsä tiedon löytää paljon helpommin. Luokathan toimivat siten, että luokiteltavan sivun alalaitaan lisätään teksti
::: Hyvältähän tuo näyttää. Malline on vaikuttaa ihan hyvältä ratkaisulta, koska sillä saa nätisti nivottua artikkelit yhteen. Ei se haittaa, vaikka Palvelin-mallineen alla olisi "geneerisiä" artikkeleita, jotka eivät liity pelkästään palvelimiin. Mallineita voi myös tehdä lisääkin, jos keksii jotain hyviä. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 27. marraskuuta 2018 kello 23.10 (EET)
<nowiki>[[Luokka:Luokannimi]]</nowiki>
:::: Ihan hyvältä tuo näyttää. Ei vastusteta. Hyvä että jollakin on aikaa. --[[Käyttäjä:Lahtis|<font face="fixedsys" color="#333">Lahtis</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 30. marraskuuta 2018 kello 09.17 (EET)
jolloin sivu lisätään automaagisesti luokkaan "Luokannimi".
::::: Tässä jälkihuomiona, en pitäisi sitä syntinä vaikka selkeyden, yksinkertaisuuden ja helposti ymmärrettävyyden ehdoilla mennäänkin, ettei tietoa alettaisi tarkoituksella supistamaan tai jopa välttelemään, kenties tarkempi nysvääminen [https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox ArchWikin Firefox-artikkelin] tyyliin [https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox/Privacy Firefox/Privacy]-aliartikkelihin. Tämä kommentti siis huomiona koko linux.fi:n kannalta eikä pelkästään palvelinta koskien. Vaikka systemd on vallannut käytännössä suurimman osan jakeluista, [https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Linux_distributions_without_systemd ilman systemd]:tä porskuttaviakin jakeluita vielä on. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 7. joulukuuta 2018 kello 01.14 (EET)


Täytyisi vain tehdä jokin yleinen lista luokkien nimistä, jotta oikean luokan osaa laittaa. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 27. huhtikuuta 2005 kello 21:43:46 (EEST)
== Onko tietoa muuan vuokrayhtiöstä joka mainostaa työpaikkojaan täällä jatkuvasti? ==
Onko kukaan tiettävästi saanut sitä kautta legittiä työtä? Aloin vain miettimään kun ne ilmeisesti bannattiin wikin puolelta.
:Bannasin sne kun työpaikkailmoituksia varten oikea paikka on foorumi ja pelkäsin, että joku sieltä alkaa pommittaa wikiä urakalla niillä ilmoituksilla. Ei ole kokemusta kyseisestä firmasta, paikkoja näkyy olevan paljon auki, mutta henkilöstövuokrauksestahan siinä taitaa olla kysymys. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 6. marraskuuta 2017 kello 14.30 (EET)


Tein [[Luokat|sivun]] noita luokkia varten jonne voitaisiin kerätä lista luokista (jos ne otetaan käyttöön). --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 29. huhtikuuta 2005 kello 20:45:54 (EEST)
== Palvelimem kello on väärässä ajassa ==
Sen huomaa Tuoreet muokkaukset-sivulla.
:Palvelimen kello näyttäisi olevan kyllä oikein, mutta oma aikavyöhykeasetuksesi saattaa olla pielessä, kannattaa tarkastaa wikin asetukset-sivulta. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 3. marraskuuta 2017 kello 11.26 (EET)


:: Kannattaa varmaan tehdä joku "komennot" tai "softat" luokka johon tulee kaikki komennot kuten '''vim''', '''ls''' ja vastaavat.. [[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 23. lokakuuta 2005 kello 14:29:58 (EEST)
== Tor-verkosta tulevat muokkaukset ==
Hyväksytäänkö tor-käyttäjät nykyään? Aiemmin tor-exit-nodet oli blokattu. Onko ne tarkoitus blokata myös joskus tulevaisuudessa? Voinko kehittää wikiä anonyymisti, torin kautta? Onko suositeltavaa että luon siihen tarkoitukseen käyttäjätilin?


:: '''Hei! Nyt luokat käyttöön vielä kun se on kohtuullisen pienitöistä.''' Sitten kun sivuja on tuhansia luokat on hankalampi ja ikävämpi ottaa käyttöön. Jos ylläpito ei osaa, niin antakaa ees hyväksyntä [[luokat]]-sivulle niin lähdetään kehittään siitä. -- [[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 25. lokakuuta 2005 kello 21:12:51 (EEST)
Kaikesta päätellen yritätte bannata tor-nodet. Esitän täten muodollisen vastalauseen sille. Ensinnäkin teette siinä huonoa työtä ja toiseksi se blokkaa myös legitit tor-käyttäjät, kuten minut. Miten olisi kompromissi, eli rekisteröityneet käyttäjät saisi muokata wikiä vapaasti vaikka käyttääkin tor-verkkoa? Tai että saisi muokata artikkeleiden keskusteluja ja ehdottaa sitä kautta muutoksia?


=== Kuvaavat nimet sivuille ===
:Ei täällä varta vasten estetä Torin käyttäjiä, vaan tiettävästi käytössä olevat suodatinlistat estävät ainakin osan Torin exit nodeista. Suodatinlistat taas ovat käytössä roskapostittajien takia. En ole ihan varma koskevatko nuo listat rekisteröitymättömien käyttäjien lisäksi myös rekisteröityneitä käyttäjiä, mutta ainakin itse pystyn muokkaamaan wikiä myös Torin läpi (saattaa toki johtua ylläpitäjän oikeuksista tai bannaamattomasta exit nodesta). Voin toki kysyä IRC:ssä josko olisi parempaa tietoa asiasta.
:Kannattaa myös huomioida se, ettei käyttäjätunnuksella tehtyjen muokkausten IP-osoitteet eivät näy muille ''käyttäjille'', eli jos haluat ettei oma osoitteesi näy muille käyttäjille, et tarvitse Toria vaan pelkän käyttäjätunnuksen. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 25. lokakuuta 2017 kello 20.36 (EEST)
:Hmm, tarkoitus olisi kyllä että kirjautuneena käyttäjänä voisi muokata Torinkin läpi. Jos näin ei ole, niin pitääpä tarkistaa konfiguraatiota. Nimettömien käyttäjien suhteen on pakko pitää tiukempaa linjaa, sillä sotkun torjuntaan ei ole ainakaan minulla aikaa ja sitä kyllä riittää jos ei käytä blocklistejä. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 26. lokakuuta 2017 kello 12.02 (EEST)
::Tuntuu toimivan, tämäkin viesti tulee Torin läpi. Ja koska käytössä on https, niin myös myrkyllisten exit nodejen tapaukseltakin pitäisi olla suojaus. Erityisesti toria käytettäessä on syytä varmistaa että HTTPS-sertifikaatti on kunnossa! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 26. lokakuuta 2017 kello 12.17 (EEST)
:::Äsken sai taas nähdä että joku exit node on mustalla listalla kun yritin muokata. Sain kuitenkin tilanteen korjattua uusimalla identiteetin.
Taas sama juttu kun muokkasin. Banni oli ikuinen ja syynä oli se että ippari oli open proxy.


Ensisijainen hakuperuste MediaWikissä ovat sivujen otsikot. Siksi kuvaavilla otsikoilla varustettuja sivuja löytää paljon kätevämmin.
== [[Special:CreateAccount]] ==


==== Todellakin ====
<source line>Mink&auml; v&auml;rinen kruunu logon pingviinill&auml; on p&auml;&auml;ss&auml;? </source> → <code>Minkä värinen kruunu logon pingviinillä on päässä? </code> :) [[Käyttäjä:Nemo bis|Nemo bis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Nemo bis|keskustelu]]) 27. tammikuuta 2017 kello 21.40 (EET)


Ei siis nimiksi mitään "Emulaattorit_Pääsivu" kuten jossain huomasin (ja korjasin). MediaWiki osaa käsitellä välilyönnit artikkelien nimissä, käytetään mahdollisuutta hyväksi, ja annetaan suomenkieliset, hyvät otsikot. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 27. elokuuta 2005 kello 07:58:11 (EEST)
:Joo näemmä ääkköset ei toimi. Laitoin viestiä eteenpäin, ehkäpä ylläpito korjaa kun muilta kiireiltään ehtii. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 28. tammikuuta 2017 kello 12.11 (EET)


== Etusivun keskustelusivulta siirrettyjä kommentteja ==
== Teknisiä ongelmia havaittu ==
Linux.fin ilmoitusjärjestelmän tulevat muutokset sähköpostiin näkyvät tulevan http://localhost osoitteesta. Onkohan jokin mennyt rikki. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 13. elokuuta 2016 kello 14.00 (EEST)
:Tämän pitäisi nyt olla kunnossa. Muissa uutisissa päivitin sivustoa pyörittävän palvelimen uusimpaan Ubuntu LTS -versioon, olen kiinnostunut mahdollisista ongelmista joita tästä on seurannut. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 6. syyskuuta 2016 kello 21.46 (EEST)
::Näyttäisi ainakin toimivan. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 6. syyskuuta 2016 kello 23.08 (EEST)


== RH-sertifikaatit ==
Olen mahdollisesti hankkimassa RHCSA-sertifikaatin nyt aluksi.
Kysymys kuuluukin että onko se hintansa arvoinen? Saako sillä oikeasti työtä, ja voiko esimerkiksi olla elinkeinoharjoittajana hoitamassa asiakkaiden järjestelmiä?
Ja onko koulutuksen järjestäjällä ja kurssimuodolla käytännössä merkitystä, eli onko väliä jos käy RH124+RH134, RH199 tai jonkun verkkokurssin ennen näyttöjä?


=== Vinkit ===
:Kahvihuone on tarkoitettu wikiin liittyvälle keskustelulle. Foorumi muulle ---> [https://foorumi.linux.fi/ foorumi.linux.fi] --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 26. toukokuuta 2016 kello 13.31 (EEST)


Ehdotan, kuten postilistalla jo mainitsin, ensimmäiseksi yritykseksi ottaa pohjaksi
== Uusi editori ==
http://www.uta.fi/~jm58660/100vinkkia.html ja muokata niistä 365 vinkkiä.
En keksinyt miten tuon allekirjoitusnapin saa takaisin vanhaan editoriin, joten asensin uuden. Mutta ei sitä taida saada tähänkään. No, testailkaa ja kertokaa mitä pidätte, ilmeisesti [asetuksista|https://www.linux.fi/wiki/Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-editing] sen voisi saada pois päältäkin käyttäjäkohtaisesti. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 11. huhtikuuta 2016 kello 20.06 (EEST)
:Ihan hyvältä vaikuttaa kun pikaisesti hiekkalaatikolla testasi. Kaipa tuohon allekirjoituksen lyhenteeseen <nowiki>--~~~~</nowiki> täytyy vaan tottua. Kun vanhaan ei ole enää paluuta. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 11. huhtikuuta 2016 kello 23.20 (EEST)


Perusteeksi esitän, että tuossa tekstin lisääminen ainakin on helppoa, mutta
==Teknisiä ongelmia==
toisaalta päästään näkemään miten homma sitten sujuu kun vinkkejä pitää alkaa
Tiedostojen tallennus ei taaskaan toimi. Missä vika? allekirjoitus ei toimi niin kuin pitäisi. 4. maaliskuuta 2016 kello 15.38 (EET)
kenties kategorisoimaan tms. myöhemmin.
:AbuseFilter-laajennus rikkoi näemmä tiedostojen lähetyksen päivityksen yhteydessä. Otin sen tilapäisesti pois päältä, nyt tuntuu taas toimivan. Allekirjoitusnappi on näemmä kadonnut, mutta tuolla sivun alussa kerrotulla syntaksilla allekirjoitus näkyy pelaavan. Katsotaanpa mistä sen napin saisi takaisin. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 4. maaliskuuta 2016 kello 17.35 (EET)


Muitakin ehdotuksia aloituskohteeksi saa esittää. Näkisin kuitenkin hyväksi, että aluksi keskitytään selvästi johonkin. -- Jori M
Olen huomannut ku https yhteys tuli käyttöön. Aina kun artikkeliin lisää kuvan tai kuvia ja tallentaa kuvat palvelimelle niin artikkelin kuva ei päivity, vaan se jää aina tilaan ''Sivut, joilla toimimattomia tiedostolinkkejä''. En tiedä mistä tämä johtuu. Mutta se on vähän häiritsevää. Ainutkierto tie on tallentaa koko artikkeli uudestaan ilman muutoksia. Sitten kuva päivittyy sivulle. Toinen huomio kahvihuoneessa ei ole allekirjoitus painiketta enää. Voisiko sen saada takaisin. Muualla allekirjoitus nappi löytyy. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 6. huhtikuuta 2016 kello 22.31 (EEST)


=== Katohan ===
==Uusi foorumi==
Siirsin [http://foorumi.linux.fi foorumin] vanhasta SMF-järjestelmästä uuteen Discourseen. Ainakin "unohdin salasanani" -linkin kautta pitäisi vanhoilla tunnuksilla päästä sisään. Omasta mielestäni tuo foorumiohjelmisto näyttää selkeästi aikaisempaa paremmalta. Mitä mieltä te olette? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 22. helmikuuta 2015 kello 14.36 (EET)


tää on nii hieno et menee varmaa rikki ;-)
Hienolta näyttää. Olin kyllä unohtanut koko foorumin olemassa olon jo. :)
[[Käyttäjä:Peisi1|Peisi1]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Peisi1|keskustelu]]) 6. marraskuuta 2015 kello 08.07 (EET)


Juha H
==Päivityksiä==
Päivitin MediaWikin ja SMF-foorumiohjelmiston sekä kaiken alla hyrräävän käyttöjärjestelmän tuoreimpaan Ubuntun LTS-versioon. Ainakin täältä katsottuna tuntuu toimivan mallikkaasti. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 2. joulukuuta 2014 kello 16.03 (EET)


=== Allekirjoituksia ===
==Mallineista==
Nuo ruskeat [[mallineet]] ovat kieltämättä rumia ja näyttävät aivan irrallisilta sivuilla. Muokkailen mallineita pikkuhiljaa vähän asiallisemman näköisiksi "''yksinkertainen on kaunista''" -filosofian mukaisesti. Jos joku malline rikkoo sivuja niin kannattaa mainita asiasta. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 1. kesäkuuta 2014 kello 23.11 (EEST)
:Mitkä ruskeat mallineet? Keltaisiahan suurin osa on. --[[Toiminnot:Muokkaukset/213.216.244.213|213.216.244.213]] 2. kesäkuuta 2014 kello 16.32 (EEST)
:: Niinpä. Muokkaajan keskustelusivulla epäiltiin värisokeutta. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 22. elokuuta 2014 kello 13.32 (EEST)


Jos vielä allekirjoitettaisiin, niin että tiedetään, kuka kulloinkin kuittailee.
== Teknisiä ongelmia ==
Wiki on toiminut todella hitaasti tänään aamusta, ongelmaa selvitellään. Tietokantavirhettä ei toivottavasti enää tule. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikki|keskustelu]]) 23. huhtikuuta 2014 kello 07.18 (EEST)
:Tänäänkin esiintyi käyttökatkos. Luulisin, että vika on nyt pois päiväjärjestyksestä. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 30. huhtikuuta 2014 kello 19.15 (EEST)


Petri Salmela
== Danske Bank ==
Sivu [[Danske Bank]] pitäis varmaan lukita muokkauksilta, siellä käy niiden työntekijöitä (tai lapsia, tekstistä päätellen) raapustelamassa asiaankuulumatonta töhnää sivulle. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 26. lokakuuta 2013 kello 12.09 (EEST)


Mitenköhään tuollaisen automaattisen allekirjoituksen saa aikaan.
== Luokka suljettujen lisenssien softille? ==
J.Halmu


: MediaWikissä allekirjoituksen saa aikaan laittamalla neljä tildeä (<nowiki>~~~~</nowiki>) tai klikkaamalla tekstikentän yläpuolella olevan rivin toiseksi viimeistä nappia. --[[Käyttäjä:Jonik|Jonik]] 18. kesäkuuta 2005 kello 12:19:42 (EEST)
Mikä olisi sopiva nimi niille? --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 25. lokakuuta 2013 kello 17.56 (EEST)


=== Antaa mennä ===
== Televisiot, Digitaalisuus ja Linux - ajat muuttuu, pysyykö Wiki perässä? ==


Me ei vielä tiedetä mitä tänne kertyy. Tehdään etusivulle vaan ja joku sitten joskus voi järjestellä niitä jonkinlaiseen (hierarkkiseen) järjestykseen. Kun vain keksittäisiin joku logiikka...
Aikoinaan oli analooginen TV ja tietokone. Sitten tuli analogisia viritinkortteja, itsellänikin on Hauppagen combo-kortti jossain jolla streemasin videota serveristä verkkoon. Seuraavassa aallossa [[Digiboksit_ja_Linux|digiboxit]] ja [[Linux_ja_digi-tv|digitaalisuus ryömi Linuxiinkin]] (tai [[DVD-elokuva_digiboksiin|elokuvaa tungettiin Linuxilla boxiin]]). Viimeisimmässä laineessa[[Taulutelevisiot| Linux ryömii telkkariin]], muun kulutuselektroniikan ohessa. Kaiken höysteeksi löytyy vielä asiaa sivuavat digitaaliset [[Elokuvapalvelut#Tv-_ja_tallennepalvelut|digi-tv palvelut]]. Wiki on tietysti seurannut aikaansa, mutta itselläni on tullut kutina, että jotain noista sivuista voisi nimetä uudelleen ja/tai sivujen sisältöä tarkastaa onko ne oikeilla sivuilla - noin ylipäätään tarkastella asiaa kokonaisuutena, vaikka mitään ei muuttaisikaan. Ylipäätään asiasta kiinnostuneet voisivat kertoa parannusehdotuksensa täällä ennen härdellimäistä remonttia. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 22.21 (EEST)
: Wikihän yrittää kaikin keinoin seurata aikaansa. Ainahan löytyy tarkastettavaa. Itse ainakin seuraan mm. [[elokuvapalvelut|elokuvapalveluiden]] kehitystä. Ja kulutan niitä. Tällä hetkellä osa sivustoista on aikamoisia listauksia, mikä toimii ja mikä ei. Listaukset ovat siinä hyvät että niistä näkee heti tukeeko jokin jotakin ja toimiiko se vai joutuuko sitä virittelemään.  Kehitysehdotuksia asiasta ei vielä ole. Asiaa täytyy miettiä. Kyllähän wiki pysyy perässä jos aktiivisia kirjoittajia löytyy. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.53 (EEST)


Minusta on hyvä että kukin voi tallentaa neuvoja itse hankalaksi kokemiin asioihin.
:: Siirsin ainakin turhan ''linux'' sanan sisältävät sivut uusille nimille. Kokonaisuutta pitäisi varmaan ajatella vielä tulisiko sitä järjestellä enemmän. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 21. lokakuuta 2013 kello 12.49 (EEST)


Ja korjatkaa reilusti toisten tekosia!
== Yritys-malline ==


Jukka Lind
Sellaista ei ole, mutta sellaisen voisi tehdä. Ei mitään tursuavaa kun ei kilpailla wikin kanssa, mutta muutamat perustiedot. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.47 (EEST)
* nimi
* logo
* liikevaihto?
* kotipaikka kaupunki / maa
* opensource sivusto?
* kotisivu


.. mieluummin korjailkaa, älkää arvostelko. Se vituttaa eniten --anonymous
: Vähän vastaava sivukin on katso esimerkiksi [[Valve Corporation]], [[Id Software]]n sivusto, joka on Perustietoa, Käsitteet ja Pelit luokassa. Piäisikö nämäkin sivut siirtää myös tähän luokkaan. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.27 (EEST)


=== rock and roll ===
:: Tarkoitin mallinnetta, en luokkaa (class vs template). --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.36 (EEST)
::: Oho en huomannut, mutta tuollainenkin luokka oli jo valmiina. Voihan tuosta jonkin mallineenkin tehdä ainakin minun puolesta. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.40 (EEST)


Kehitysvauhti on huimaa. Oikolukua ja korjauksia tarvitaan.
: [[:Malline:Yritys]] on kyhäelmä aiheesta. Koeponnistuksessa parilla sivulla. Jos todetaan toimivaksi, malline pitäisi läiskiä kaikille [[:Luokka:Yritykset]]-sivuille. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 30. syyskuuta 2013 kello 13.21 (EEST)


==Lisenssi?==
== Google ja Googlen pakettivarasto ==
Millä lisenssillä tämän wikin sisältö on saatavilla? En löytänyt asiasta ekplisiittistä mainintaa mistään. Osa jutuista oli näköjään kopioitu Wikipediasta joten ne tietty ovat GFDL:n alla, mutta mites muuten?  Ajattelin vaan, että jos tänne joskus syntyy jotain oikeasti laadukasta sisältöä, niin sitä voisi olla kiva käyttää muuallakin, esim. juuri Wikipediassa. --[[Käyttäjä:Jonik|Jonik]] 18. kesäkuuta 2005 kello 12:29:43 (EEST)


wikin lisessillä? open content. eli älä kirjoita tänne jos et halua että tekstiäsi voidaan käyttä.
Muihin vastaaviin sivuihin verrattuna sivu [[Google]] pitäisi siirtää historiansa kanssa sivuksi [[Googlen_pakettivarasto]] ja luoda uusi sivu [[Google]] jossa olisi firma lyhyesti ja sen ''Katso myös'' linkkaukset. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.19 (EEST)


:Te ette tajua hölkäyksen pöläystä lisensseistä. Jos lisenssi on tyyppiä copyleft, niin se tarkoittaa, että tekstiin perustuvat uudetkin tekstit on julkaistava samalla lisenssillä. Wikipedian GFDL on tällainen samoin kuin GPL ja Creatice Commons Share Alike -lisenssit. Eli GFDL-materiaalia saa lisätä vain, jos muukin wiki on GFDL, GPL:ää vain jos GPL jne. Mutta et voi sotkea copyleft-materiaalia sellaiseen tekstiin, joka on eri lisenssillä tai tavallisin oikeuksin julkaistu. Päättäkää se lisenssi tai sulkekaa koko wiki. Itse suosittelen Creative Commonsin Attribution - ShareAlike 2.0 -lisenssiä. GPL on tietokoneohjelmille, GFDL:ssä on kansilehtiä, invariant sectioneita ja muuta epäkäytännöllistä tavaraa. Mutta Creative Commonsin lisenssi on helposti selitettävä ja copyleft-lisenssi. Attribution eli tekijöiden nimen näkyminen voidaan toteuttaa vain säilyttämällä wikin sivujen muokkaushistoria. -[[Käyttäjä:62.237.20.164|62.237.20.164]] 14. heinäkuuta 2005 kello 12:13:54 (EEST)
: Voihan tuon Googlen siirtää yritys sivuksi ja luoda uusi Googlen pakettivarasto sivu. Kuulostaa ihan hyvältä idealta. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.23 (EEST)


Voi pöllö. Tämä edistääkin asiaa taas vitusti.
:: Tarkoitus oli säilyttää se historia sille kuuluvalle sivulle. Tarkkaavuutta näihin sisennyksiin, menee puurot ja vellit sekaisin. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.35 (EEST)
:Sopiva lisenssi nyt vain on välttämätön, että wiki tietoja voisi hyödyntää tehokkasti. [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 31. elokuuta 2005 kello 14:46:45 (EEST)
:Juu, lisenssiasia on sitä paitsi saatava kuntoon mahdollisimman pian, että kirjoittajat tietävät mitä oikeuksia teksteihin luovuttavat (tällä hetkellä oikeastaan kaikki). Ilman kunnollista lisenssiä ei kukaan viitsi rueta tuottamaan enempää sisältöä, kun sivun ylläpitäjä voi laillisesti vaikka ottaa koko sivuston sisällön haltuunsa ja omiin nimiinsä. Ei inspiroi. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 7. syyskuuta 2005 kello 21:34:45 (EEST)


:Perustin [[Lisenssi|Lisenssi-sivun]], jonne laitoin ehdotuksesi Creative Commonsin Nimi Mainittava -lisenssin, joka siis sallii muutetunkin version kaupallisen käytön, kunhan alkuperäiset tekijät mainitaan. Tätä voi toki muuttaa, laitoin vain jonkinlaisen keskustelulähtökohdan tuonne. Jatketaan lisenssisivun keskustelussa. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 13. syyskuuta 2005 kello 19:09:06 (EEST)
== Jakelu-mallinne parannuksia ==


== Kun Norjassa osataan, miksei Suomessakin? ==
Dodanoin, voisko siihen lisätä esim ''elinkaaren pituus'' tms kentän josta selviäisi kuinka pitkään tuetusta jakelusta on kyse jos sellaisen päättää asentaa? --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.09 (EEST)


Käykääpä kaikki katsomassa [http://www.linuxguiden.no/ http://www.linuxguiden.no/]. Erityisesti [http://www.linuxguiden.no/index.php/Spesial:Recentchanges Tuoreet muutokset (Siste endringer)] on aika eri näköinen kuin tämän wikin. Mistähän mahtaa johtua, että Norjassa osataan, mutta ei Suomessa? Onhan suomalaisilla [http://www.linuxguiden.no/index.php/Linus_Torvalds Linus Torvalds], mutta norjalaisilla vain [http://www.linuxguiden.no/index.php/Trolltech Trolltech]. Asukkaitakin on Suomessa enemmän. Toisaalta [http://www.linuxguiden.no/index.php/Linux Linux]in käyttö esim. julkisella sektorilla on Norjassa huomattavasti yleisempää (ks. esim. [http://www.skolelinux.org/ Skolelinux]). Mutta kyllä täällä nyt parempaan pitäisi pystyä. Kaikki vain editoimaan! [[WLAN]] on jo hyvää alkua.
Ehkä ''toiminnallinen tila'' voisi olla enemminkin ''elinkaaren vaihe'' ja sen arvo voisi olla ''julkaisematon'', ''tuettu'', ''loppu'' (eol) tms. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.52 (EEST)


-
== Väärinkäyttösuodatin rikki ==


Ollaa jäljessä. Linux ei ole lyönyt oikein läpi.
Väärinkäyttösuodantinlaajennos vaikuttaisi olevan poissa toiminnasta, mikä selittänee viimeaikaisen spämmiaallon. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Pb|keskustelu]]) 9. heinäkuuta 2013 kello 16.41 (EEST)


:No ei tässä nyt ole hävettävää, norjan Linux-wikissä näkyy olevan vasta rikottu 1000:en artikkelin raja, ja täällä on jo sentään yli 500 (tosin aika lyhyitä osittain). Kuitenkin varsin pienellä käyttäjämäärällä on tehty melkoinen kasa artikkeleita. Vielä kun ylläpito olis mukana.. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 28. lokakuuta 2005 kello 20:09:27 (EEST)
: '''"Linux.fi:n mainossuodatin on estänyt sivun tallentamisen."''' - mitäs jos heitätte noi ritsat pois täältä ja suljette sen avoimen editoinniin. En jaksa pelleillä ko käkättimen kanssa kun a) ne haittaavat sisällön tuottamista b) ne eivät estä tätä paskan vyörymistä mitä on logista nähtävissä. Tämä wiki vain edesauttaa spämmin leviämistä palkitsemalla spämmääjiä kun roska roikkuu verkossa päivästä toiseen. Märkä uni, että sotkujen siivoajia riittäisi vastaamaan joka töherrykseen. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 15.34 (EEST)


== 3. maailmansota? ==
: Vika on näemmä 7 vuotta vanha, voi ei. --<span style="font-family: monospace; text-shadow: 3px 3px 2px red;">[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] + [[Käyttäjä:LinuxMan/Chat|chat]]</span> 16. marraskuuta 2020 kello 09.05 (EET)


Vaihdoinpa "kansio" -viittaukset "hakemistoihin". Teinkö globaalin luokan poliittisen virheen?
== Jolla ==
--[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 23. heinäkuuta 2005 kello 17:39:18 (EEST)


:Graafisessa käyttöliittymässä kansio, konsolisoftissa hakemisto. Suurinpiirtein näin on lokalisoitu ohjelmia. Kts. Lokalisointi.orgin sanakirjasta folder/directory, se ehkä selittää asian paremmin :)
Ehkä hieman omituista, että Jolla mobile on suhteellisen suomalaista alkuperää ja linux.fi:ssä ei ole siitä minkäänlaista mainintaa, saati sitten seikkaperäisempää sepustusta. Pitäisikö asialle tehdä jotain? Meegon tarina voisi olla myös paremmin esitettynä, itse [[meego]] sivu ja linux-puhelimet sivu sisältää asioita joiden sijaintia voisi siirrellä ja ''pääartikkeli''maisesti linkitellä. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 9. heinäkuuta 2013 kello 12.04 (EEST)
::-tpr


== SAL-FAQ ==
: Ehkäpä joutuu siitä että kukaan ei ole sitä vielä tehnyt. Sinä voisit olla ensimmäinen?? ;) --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 9. heinäkuuta 2013 kello 17.35 (EEST)
Mites SAL-FAQin lisenssi, saisiko sieltä tuoda artikkeleita tänne? Jotakinhan on jo tuotukin, ja suomalaiset (varsinkaan linux-harrastajat) tuskin siitä suuttuvat vaikkei täysin lisenssien mukaisesti menisikään, hyvällä asiallahan tässä ollaan, mutta siltikin. Tällä sivulla olisi periaatteessa hyvät mahdollisuudet kehittyä SAL-FAQia laajemmaksi tietokokoelmaksi ja osittain korvatakin se. Urakkaa helpottaisi, jos ei tarvitsisi keksiä ruutia uudelleen, vaan SAL-FAQin juttuja voisi tuoda tänne. Miten on, onko sallittua? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 27. elokuuta 2005 kello 07:55:14 (EEST)
:Ei ole kysymys tekijöiden tai käyttäjien tunteista, vaan lain noudattamisesta. Lisenssin puute tai muut epäselvyydet käytännössä rajoittavat wikin käytön yksityiseen käyttöön ja nakertavat sen arvostettavuutta. — [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 31. elokuuta 2005 kello 14:49:51 (EEST)
::Juu tiedän että tunteista tässä ei ole kysymys. Täällä pitäisi tosiaankin tehdä jokin lisenssiratkaisu, muuten ei oikein ole vakavasti otettavissa. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 6. syyskuuta 2005 kello 22:21:09 (EEST)


: [http://sal-faq.sourceforge.net/html/sal-faq.html#tekijanoikeuksista Tämän] mukaan SAL-FAQ on GPL:n alainen, eli jos täällä otettaisiin GFDL käyttöön, olisiko sisällön tuominen sieltä mahdollista? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 17. syyskuuta 2005 kello 21:21:18 (EEST)
:: Mutta kun haluaisin itse enemminkin kuluttaa sitä tekstiä. :) Luulen, että sen veistämiseen löytyy parempia kavereita. Noin niinkuin yhteisönä, tämä aihe ei ole kiva-olla-olemassa vaan vähän niinkuin pitäis olla jos suomalaiset ripustaa tämäntyyppisen linux-tietopankin nettiiin Suomessa. Vähän sama kun Lapista ei löytyis mitään kirjoitettua materiaalia Joulupukista. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 13.48 (EEST)


== Ohjelmiston versio ==
: Sailfish-käyttöjärjestelmästä nyt ainakin voisi olla jotain, kunhan se nyt ensin julkaistaan. [[Käyttäjä:Oselotti|Oselotti]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 14.02 (EEST)
Suosittelen Mediawikin päivittämistä nykyisestä 1.4.0:sta uusimpaan versioon, tällä hetkellä 1.4.9, tai toivottavasti pian julkaistaan 1.5-versioon. 1.4.0 sisältää kourallisen tietoturvaongelmia, joita en kyllä ole tosin vielä nähnyt hyödynnettävän. 1.5-sarjaan päivittäminen vaatii enemmän työtä, koska tietokannan rakenne on muuttunut. 1.4-sarjaan tulee enää tietoturvapäivityksiä, 1.5-sarjaan enintään joitan pieniä uusia ominaiksuusia. — [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 31. elokuuta 2005 kello 15:01:45 (EEST)


== Lisää käytännöistä ==
== Lähdekoodiasennus ja Jakelukohtaista ==
Ylläpitäjät..err ylläpitäjä voisi pikkuhiljaa luoda elinvoimaisen järjestelmän, jonka avulla mahdollisesti ilmestyvät häiriköt pidetään kurissa, ja roskat ynnä muut poistetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ylläpitäjiä käy seuraamassa wikiä, ja tarvittaessa estää käyttäjiä, poistaa turhia sivuja ja palauttaa asiattomia muokkauksia. Viimeisintä näistä voi toki tehdä myös tavalliset käyttäjät, mutta ylläpitäjille se on helpompaa. Sanon tämän siltä varalta, että jos (toivottavasti, tarkoittaa että tänne eksyy ihmisiä) ylläpitäjää joskus tarvitaan, niin se olisi hyvä löytyä nopsaan tai käyttäjät turhautuvat, kun ensimmäinen sitkeä häirikkö iskee. Tähän mennessä näyttänyt aika rauhallisesta. — [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 31. elokuuta 2005 kello 15:22:32 (EEST)


== Haku ==
Nykyinen trendi on asentaa jokin pitkälle viimeistelty ja suosittu jakelu joka käyttää jotain pakettijärjestelmää ohjelmavalikoiman hallintaan. Jakeluiden ohjelmavalikoimat ovat kasvaneet vuosien mittaan ja lähdekoodista asentaminen on yhä harvinaisempaa. Wikin sivuista valtaosa käsittelee yksittäistä ohjelmaa ja usein myös lähdekoodista asentamista. Prosentuaalisesti lähdekoodin asennusohje vaiheineen vie sivusta paljon tilaa ja toisaalta ajan myötä käsin asentamisen merkitys vähenee. Tilan viemisen ohella lähdekoodiohjeet vievät myös huomiota muulta sisällöltä. Toisaalta, harvassa sivussa mainitaan tietoja joita nykyään lukija etsii ja tarvitsee: tarkka paketin tai pakettien nimet omalle jakelulleen. Ylläoleva huomioiden, lähdekoodi-asennusohjeissa on paljon hyödyllisiä, aikaasäästäviä ja yksityiskohtaisia ohjeita jos niitä todella tarvitsee.
Haku ei tunnu oikein pelaavan. Kun laittaa hakuun vaikkapa p2p, niin ei tule yhtään hakutulosta. Tämän takia tein [[P2P]] -sivun, kun en tienny [[P2P-ohjelmistot]]-sivun olemassaolosta. Mitä kummaa? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 6. syyskuuta 2005 kello 22:19:13 (EEST)
:Ei voi tietää, P2P on ehkä kolmikirjaimisena liian lyhyt, ja vajaat sanat eivät myöskään tunnu löytyvän &mdash; [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 7. syyskuuta 2005 kello 17:22:31 (EEST)


:: P2P sivulle on paljon linkkejä, mutta P2P-ohjelmistot sivulle ei, joten tuon jälkimmäisen voisi poistaa ja sen sisällön ympätä P2P -sivuun. Tuolta P2P-ohjelmistot sivulta voisi myös laittaa edelleenohjauksen P2P-sivulle. [[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 23. lokakuuta 2005 kello 13:31:28 (EEST)
Koska Wikin on tarkoitus palvella lukijaansa ja vastata aikaansa, ehdotan seuraavaa:
* Asennusohjeet lähdekoodeista siirretään omaan, ohjelmaa käsittelevän sivun alasivuksi.
* Alasivun nimi on linux.fi/wiki/Xbmc/Asennus_X jossa X on? Ehdotuksia? Skandiongelma?
* Alasivuun viitataan kappaleessa ''Katso myös''.
* Joka ohjelman sivulle lisätään loppuun toisen tason kappale otsikolla ''Jakelukohtaista''
* Jakelukohtaista kappaleen alle jakelukohtaiset ohjeet kolmannen tason otsikolla joka on jakelun nimi.
* Jakelukohtaisessa kappaleessa mainitaan vähintään:
** paketin tai pakettien tarkka nimi boldattuna.
** viittaus paketinhallintajärjestelmän sivuun.
** viittaus pakettivarastoon jos se poikkeaa oletuksista.
* Käytäntö ohjeistetaan Wikin muokkausohjeissa.


== Yksiköistä ==
Muutoksen yhteydessä kannattaisi ehkä muokata ohjelman infoboxia ja mahdollisesti hyödyntää muita mallinteita? [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 13. toukokuuta 2013 kello 13.14 (EEST)
Ei ole tarkotus ruveta peikkoilemaan, mutta näin Gt-tunnusta käytettävän gigatavuille. Mielestäni olisi kuitenkin hyvä käyttää vakiintuneita GB-tyylisiä yksiköitä. Toinen vaihtoehto tietysti on olla eksplisiittisen tarkka ja käyttää GiB-tyylisiä yksiköitä siellä, missä ne olisivat oikein. Luultavasti vanhat unix-parrat kuitenkin puhaltavat minut kumoon siitä heti aluksi. Kuitenkin, haluaisin Gt-tyylisistä yksiköistä luovuttavan, ainakin. &mdash; [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 7. syyskuuta 2005 kello 17:25:32 (EEST)
:* Sivuistahan on yritetty tehdä jakeluriippumattomia. Ainakin mitä minä olen törmännyt joihinkin lähdekoodeista asennettaviin ohjelmiin niin silloin kun olen esimerkikisi ohjeen raapustanut tänne. Ei ole ollut muita vaihtoehtoja ko. ohjelman asentamiseen (ei löydy mistään pakettivarastosta), mutta jos haluat näin menetellä niin siitä vaan.
:* Yleensä ohjelman tarkka nimi sanotaan ohjeen alussa tai '''Asenna''' kohdassa siellä voi olla tietoa myös jakelukohtaisesta nimestä. Jos pakettia ei löydy omalle jakelulle niin lähdekoodeistahan se on asennettava.
:* Alasivuissa on myös yksi ongelma. Olen huomannut että jotkin käyttäjät eivät viittaa ohjelmiin '''Katso myös''' kohdassa. Ja näin koko alasivujen hyöty hukkuu massaan. Kun niitä ei tavallaan löydä. (samoin joiltakin unohtuu luokkien käyttö).
:* Jakelukohtaista. -> Sivuistahan on yritetty ja tehdään mahdollisimman jakeluriippumattomia. Eli en näe ainakaan tässä järkeä.
:--[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 13. toukokuuta 2013 kello 13.32 (EEST)
::Minusta Tujulla on siinä hyvä pointti, että asennusohjeiden määrä sivuilla on vähän häiritsevä ja vie huomiota hyödyllisiltä asioilta. Minusta kuitenkin tuo /-viivalla erotettu alasivu tuntuu kömpelöltä ratkaisulta ja esitän että asennusohjeet laitettaisiin oman otsikkonsa alle ja oletusarvoisesti piiloon [https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:CollapsableText CollapsableText]-laajennuksen avulla. Näin asennusohjeet olisivat pois häiritsemästä, mutta nopeasti ja näppärästi saatavissa. Näitä varten voitaisiin tehdä asennusohjeet-malline, joka vakiinnuttaisi tuon asian ulkoasun. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 17. toukokuuta 2013 kello 23.42 (EEST)


== Hiljaista... ==
:::Ajatus lähti sisällön yhtenäistämisestä ja käytettävyydestä: Nykyisellään focus on harvemmin tarvittavassa tiedossa joka vie toisilla sivuilla paraatipaikan ja toisaalta yhtenäisen käytännön puute ei kannusta eikä painota puuttuvien, oleellisten tietojen lisämistä (pakettien nimet eri jakeluille), esitetty ratkaisuvaihtoehto oli vain ensimmäinen mieleen tullut. Painottaisin vielä, että ehdotuksessani oli kaksi osaa: Tilaa vievän lähdekoodiasennusohjeen muutos ja Jakelukohtaista kappaleen lisääminen. Nämä ovat kaksi eri asiaa, vaikkakin sivuavat toisiaan.
Ihmeen hiljaista on täällä viimeaikoina ollut. Mistähän johtuu? Voisiko olla niin, että ihmiset eivät kirjoita, kun näkevät, että kukaan muukaan ei tee niin. Ajatellaan, että mitäpä sitä turhia raatamaan sellaisen eteen jota juuri kukaan ei näy käyttävän. Toisaalta sitten kun joku kirjoittaa paljon, niin muutkin innostuvat ja paikka herää henkiin. Tätä samaa ihmiötähän näkee jatkuvasti esim. nyyseissä.


Toivotaan, että ihmiset nyt innostuisivat. Pitäisi saada tästä niin hyvä paikka, että suomenkieliset Linux-käyttäjät aina ensin hakeutuisivat tänne, kun pitää saada selville vaikkapa jonkin ohjelman tehtävä tai käyttö.  
:::Ehdotettu CollapsableText voisi ajaa asian. Pistää mietityttämään sivulla mainittu varoitus ''live sivuilla'' käytöstä. Linux on perinteisesti ollut ratkaisu joka toimii vanhemmilla laiteistolla ja toisaalta mm selaimien kirjo ja selainspecifisten ominaisuuksien tuki ollut vähäistä. Eli miten tuo sitten toimisi esim Lynxin tai keveiden työpöytien+selaimien käyttäjille? Perustuuko se Java/Ecma-Scriptiin? Kyse on laajennoksesta, mikä elinkaariennuste sen saatavuudelle on tuleviin päivityksiin? Ehdottamani alasivu olisi staattista tekniikkaa eikä sen suhteen ilmeisesti ole riskiä toimivuudesta. Asia tulisi varmistaa jos käytäntö otetaan käyttöön valtaosalla ohjelma-sivuja.


Valtavat määrät Linuxin käyttötaitoa ja -tietoa meiltä kyllä löytyy, pitäisi vain saada ihmiset kirjoittamaan ne ylös jotta muutkin voisivat niistä nauttia. Siihen tällainen wiki on todella hyvä väline.
:::Lähdekoodiohjeiden osalta näkisin asian myös parannuksena. Kun niillä on oma paikkansa, kynnys isompienkin ja tilaa vievien listauksien ja tulosteiden käyttöön laskisi ja siten niiden informaation määrä ja käyttöarvo kasvaisi. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 18. toukokuuta 2013 kello 12.17 (EEST)


:Jep, olen jonkin verran tänne kirjoitellut aina ajoittain, mutta nyt ei taas ole ollut aikaa eikä inspiraatiota. Linux-pulmissa koitan aina neuvoa ihmisiä kääntymään tämän sivuston puoleen. SAL-FAQin sisällön tuominen laajentaisi aineistoa merkittävästi, ja sitten tähän voisi viitata SAL-FAQin sijaan. [[Lisenssi|Lisenssikysymys]] vain pitäisi hoitaa ensin kuntoon. Artikkelin aloittaminen tänne vaatii suunnilleen saman verran (tai vähemmän) vaivannäköä kuin newseihin, että ei pitäisi olla ylivoimaista. Jos neuvot muita newseissä, voit samalla kirjoittaa ratkaisumallisi tänne. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 3. lokakuuta 2005 kello 21:22:42 (EEST)
:::Voisiko tota CollapsableText laajennusta kokeilla jossakin hiekkalaatikkosivulla tai ulkosella saitilla? Miten se vaikuttaisi esim tulostukseen? Todennäköisesti se on vähäistä eikä sille kannata panna paljon painoarvoa, mutta ehkä lähdekoodiasennus voisi olla sellainen jossa sitä joskus käytetään. Matkapuhelimet ja tabletit kannattaisi myöskin testata samalla. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 18. toukokuuta 2013 kello 13.11 (EEST)


::::Tarkemmin katsottuna tuo laajennus näkyy olevan rikki, eikä se toimi nykyisellä MediaWikillä. Mutta vastaavan saa tehtyä jo valmiina mukana tulevalla jQuery-palikalla, laitoin sen [[Linux.fi:Kahvihuone|kahvihuoneeseen]] kokeiluun. Lopputulos näyttää tavallisella selaimella ihan asialliselta, eikä [https://dl.dropboxusercontent.com/u/221630/lynx-collapsible.png lynxilläkään] hullummalta. Jakelukohtaista-osan tekeminen on varmaan ihan paikallaan myös. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 18. toukokuuta 2013 kello 23.07 (EEST)


==Mikäs tuholainen==
:::Voihan tuota laajennosta kokeilla. Mutta itse olen aina ihmetellyt miksi useilla saiteilla asennusohjeet ovat piilotettu CollapsableTextillä tosi typerästi. Itse en pidä siitä yhtään. Miksi tekstiä pitäsi sivuilla piilottaa. Tuosta focuksesta. Jos sivun luoja EI VAAN halua (pysty, jaksa tai huvita) kirjoitaa ohjelmasta oikein minkäänlaista tekstiä. Esimerkiksi ohjelman sivun focus näyttää olevan joillakin käyttäjillä se että sieltä on vain käytännössä linkki ohjelman kotisivulle (lukekaa sieltä). Ei sivut ovat tosi tylsiä. (pelkkä listauskin olisi parempi.) Ei siinä paljon focukset ja käytettävyydet paljon siten paina. Jos sivuilla ei ole paljon mitään. Niin pelkkä asennusohjekin on herkkua. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 20. toukokuuta 2013 kello 11.43 (EEST)
Mitäs täällä oikein tapahtui? Joku wikintuhoamissofta kävi ilkeilemässä? --[[Käyttäjä:82.141.92.130|82.141.92.130]] 9. lokakuuta 2005 kello 17:10:58 (EEST)


== Saako noita miten palautettua kätevästi? ==
::::Kyllä tässäkin on pointtinsa. Jos sivu on aluillaan eikä ne sorsa-ohjeet ole pitkät niin voihan se toimia alkuvaiheessa tuomaan lihaa luiden päälle. Toisaalta se saattaa vaikuttaa käänteisesti, että sivu näyttää jo suhteellisen täyteläiseltä eikä kutkuta potentiaalisia kirjoittajia vaikka asiasta jotain tietäisivätkin. Alkuperäinen dilemma, että ajat muuttuu ja lähdekoodiohjeita ei juurikaan tarvita vain korostuu jos sivu on aluillaan ja 99,78% prosenttia sisällöstä on mitä ei etsitä eikä lueta.


Grr. Millä noista tuhoboteista pääsee eroon?
::::Jos juuri aloitettu sivu tuntuu tyhjältä, ehdotettu käytäntö tuo jatkossa joka sivulle uuden kappaleen ja sen alakappaleet monelle jakelulle. Sen sijaan, että tyhjyyttä täytetään tekstimassalla jota 99% ei lue, kirjoittaja voisi jatkossa laittaa ohjelmasta vaikka kuvakaappauksen joka piristää sivua jo kummasti.  
:Hankkimalla paikalle ylläpitäjän, joka ehkä joskus on jopa paikalla ja silloin kun on niin saattaisi tehdä jotain........ --[[Käyttäjä:Nike|Nike]] 10. lokakuuta 2005 kello 14:43:38 (EEST)
Miten olisi jokin Yahoo-tyyppinen tunnista-kuvasta-tekstit-jotta-pystyisit-tallentamaan -käytäntö? Elikkä että jossain kuvassa lukisi hieman vaikeaselkoisesti esim. jb6ysgs7 ja se pitäisi sitten kirjoittaa lomakkeen tekstikenttään ennen kuin voi tallentaa artikkelin. Ylimääräistä vaivaahan tällainen tietysti tuottaisi.
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha http://en.wikipedia.org/wiki/Captcha]


Nythän muokkauksia tapahtui hirveässä tahdissa, kenties ratkaisu olisi yhden IP:n tekemien muokkauksien nopeuden rajoittaminen. Eli yhdestä IP:stä saisi muuttaa vaikkapa yhtä sivua minuutissa. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 10. lokakuuta 2005 kello 20:12:28 (EEST)
::::Valtaosa nykyisestä yhteisöstä lukee alkuperäisiä sivuja vaivatta, mutta silti itsekkin etsin suomenkielisestä wikistä usein ideoita ohjelmiksi johonkin tarkoitukseen (kuten taloushallinto-ohjelmiin viimeeksi). Siten pelkkä sivun olemassaolo linkkeineen ja pakettien nimineen on jo paljon ja säästää aikaa. Jos tätä hyödyllisyyden tunnetta ei saavuteta, linux.fi ei ole se ensimmäinen paikka etsiä tietoa.


Miten pitkältä ajalta vanhoja versioita on saatavilla, kyseleepi Jori jonka Komentojen ajastaminen -sivusta olisi jossain uudempikin versio...
::::Noin ylipäätään suhtaudun sivuihin pragmaattisesti:
::::* Sivut eivät ole minun henkilökohtaisia. Niitä voi ja pitää muidenkin muokata. Sama pätee muihin sivuihin.
::::* Jos sisällöstä ollaan eri mieltä, kädenvääntö käydään sen argumenteilla, ei sillä kuka sen on aloittanut tai viimeeksi muokannut.
::::* Wiki liikkuu eteenpäin pienillä incrementaalisilla muutoksilla eikä sisällön tavoitteet (rakenne, halutut sivut, jne) riipu siitä mitä yksittäinen osallistuja jättää systemaattisesti tekemättä, missä vaiheessa toteutusta ollaan tai miten kaukana tavoite on. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 20. toukokuuta 2013 kello 13.55 (EEST)


:Eivätköhän nuo vanhat versiot ole siellä kaikki, klikkaa vain sitä historia-linkkiä. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 21. lokakuuta 2005 kello 11:40:21 (EEST)
Noin sivuhuomiona: Kokisin, että jakelut ovat nykyään jo niin pitkälle kehittyneitä, että lähdekoodiasennusohjeiden sijaan yhteisön jäseniä kannustettaisiin paketoimaan kyseinen ohjelma käyttämäänsä jakeluun suoraan. Käsinasennusohjeiden tekeminen on vähän kuin pätsääminen jakelutasolla - sen sijaan, että asiantuntevat työtunnit tehtäisiin upstreamissa josta ne ovat helposti hyödynnettävissä isoihin massoihin.
* Käyttäjäkunta laajenee paljon enemmän helpottamalla asennuksia (jakelu siirtyy taviksia kohti, toteutettavissa), kuin opettamalla loppukäyttäjät kääntelemään sorsia (tavikset siirtyy jakelua kohti, hankalaa).
* Työmäärässä ei ole juurikaan eroa.
* Käännösohjeet pysyvät väkisin ajantasalla kun jakelu joko kääntää tai hylkää ne. Wikissä vastaavaa pilkuntarkkaa ja toistuvaa mekanismia ei ole. Seurauksena sisältö vanhenee nopeasti kun sen ajantasaisuutta on hankala tarkistaa. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 20. toukokuuta 2013 kello 14.09 (EEST)


== botit ==
== Palvelimen päivitys ==
Linux.fi muuttaa uudelle palvelimelle tänä viikonloppuna. Muutoksen myötä wikin käyttäjiä pystytään palvelemaan monipuolisemmin ja joustavemmin. Jee! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 25. huhtikuuta 2013 kello 23.13 (EEST)
:Tämä on nyt tehty ja tuntuu toimivan. Ilmoitelkaa jos huomaatte että jokin on rikki. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 28. huhtikuuta 2013 kello 00.29 (EEST)
::Yksi tunnettu vika on, nimittäin pienoiskuvat eivät kaikkialla näy (esimerkkinä [[KDE tutuksi]]). Tätä koitetaan selvittää mahdollisimman pian. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 1. toukokuuta 2013 kello 14.49 (EEST)
:::No niin, selvisihän se lopulta. Mainittakoon että <tt>$wgTmpDirectory</tt>-muuttuja MediaWikin asetuksissa osotti vanhastaa johonkin epäsopivaan paikkaan. Alkoi toimia kun poistin sen määrityksen kokonaan, oletusasetukset periytyvät jostain muualta. Nyt tietääkseni kaikki on kunnossa. Ilmoitelkaa jos keksitte jotain muita ongelmia. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 11. toukokuuta 2013 kello 16.21 (EEST)


buba91 ja zuzu ovat raivostuttavia, tekevät näkymättömiä linkkejä.
== Ongelmia kirjautumisessa ==
Näyttää siltä että kirjautuminen ei toimi ainakaan kaikilla käyttäjillä. Vikaa selvitellään.... --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. maaliskuuta 2013 kello 00.32 (EET)
:Korjattu. Vika johtui epäonnistuneesta päivityksestä uudempaan Mediawikiin, jonka jälkeen jouduin palauttamaan vanhan version ja tietokanta meni vähän solmuun. Nyt pitäisi kuitenkin toimia. Kiitokset Otolle vian ilmoittamisesta, oli jäänyt itseltä huomaamatta kun sitä on kuitenkin aina automaattisesti kirjautuneena sisään. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. maaliskuuta 2013 kello 23.22 (EET)


:Nuo botit lisäävät linkkejä sivuihin parantaakseen maksavien asiakkaiden sivujen näkymistä Googlessa. Googlessa on systeemi nimeltään Page Rank, joka arvioi, että jos sivulle on paljon linkkejä, sen täytyy olla tärkeä, joten se saa luvan näkyä ensimmäisten hakutulosten joukossa. Koska tänne ei haluta bottien sotkuja, niiden muokkamista täytyy joko rajoittaa tai tehdä niiden toiminta kannattamattomaksi.
==Viimeaikaiset spämmimuokkaukset==
Tein [[Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin/8|uuden väärinkäyttösuodattimen]], jonka pitäisi estää viimeaikaisen tyyppiset spämmimuokkaukset (ja vain ne). Suodatin on kierrettävissä lisäämällä muokkausyhteenvetoon sana "suodatin". --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 22. huhtikuuta 2012 kello 22.43 (EEST)
:Tuo ei ollutkaan tarpeeksi tehokas, joten tein [[Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin/9|uuden]] (hieman eri lähestymistavalla) ja poistin ylläolevan käytöstä. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 23. huhtikuuta 2012 kello 01.34 (EEST)
::Edelleen tein suodattimen, joka estää viimeaikaiseen bottikaavaan (iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + 2-4 numeroa) pohjautuvien käyttäjätunnusten luonnin. Onko tuon päälläolo OK? --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 23. huhtikuuta 2012 kello 21.22 (EEST)


:Tässä wikissä on jo tehty spämmääminen totaalisen kannattamattomaksi toiminnaksi. On laitettu wikin asetukset sellaisiksi, että ulos osoittaviin linkkeihin tulee tunnus, jonka ansioista Google ei huomioi niitä sivujen asemaa laskiesssaan. Se tekee spämmäämisen töysin kannattamattomaksi. [http://www.sixapart.com/about/news/2005/01/support_for_nof.html] Tämä wiki estää myös Googlea käymästä läpi sivun vanhoja versioita. Siis Google edes ottaisi huomioon sivujen vanhojen versioiden spämmilinkkejä laskiessaan sivujen asemaa, jos se muuten huomioisikin ulososoittavat linkit.  Valitettavasti osa spämmääjistä ei tutki, onko heidän spämmäämissään sivuistoissaan nämä asetukset vai ei. Siksi nämä eivät yksin riitävä.
==Spämmibottitunnusten luonnin esto==
Spämmibotin luomia uusia käyttäjätunnuksia näyttää tulevan aika iso määrä per päivä. Yksi tapa päästä niistä eroon olisi [http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:TitleBlacklist TitleBlacklist]-laajennoksen (ei riippuvaisuuksia, merkitty vakaaksi) asentaminen, jolla voi estää tiettyyn säännölliseen lausekkeeseen sopivien käyttäjätunnusten tai sivunnimien luonnin.  


:Seuraava askel olisi rajoittaa päivässä yhdelle sivulle lisättävien ulososoittavien linkkien määrää. [http://www.usemod.com/cgi-bin/mb.pl?LinkThrottling] En tosin tiedä, onko tämän tekninen toteuttaminen MediaWiki-ohjelmiston kanssa kovin yksinkertaista, mutta joka tapauksessa jotkut wikit tekevät niin.
Etunimi+Sukunimi+2-4 numeroa -tyyppisten käyttäjätunnusten esto onnistuisi TitleBlacklist-laajennoksen kanssa esimerkiksi lisäämällä rivin
::Lisäys: tuota ominaisuutta ei ainakaan vielä sisälly MediaWikiin.
User:<nowiki>[A-Z][a-z]{2,15}[A-Z].{2,15}[0-9]{2,4}</nowiki> <casesensitive>
järjestelmäviestiin [[Järjestelmäviesti:Titleblacklist|Titleblacklist]]. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. joulukuuta 2011 kello 21.05 (EET)
:Päädyin asentamaan reCaptchan Wikipediasta tutuilla asetuksilla, eli rekisteröinti tai rekisteröimättömänä muokkaus vaatii captcha-tunnistuksen läpäisyä. Katsotaan miten toimii. Regexp-suodatushan ratkaisisi tämän nykyisin vaivaavan botin, mutta sitten sitä joutuisi taas hienosäätämään seuraavaa varten, toivotaan että tämä ratkaisu pelaisi pitempään. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 7. joulukuuta 2011 kello 12.03 (EET)


:Sitten voisi blokkailla spämmääviä IP-osoitteita ja käyttäjiä. Näistä voi aloittaa: [[Special:Contributions/Buba91|Käyttäjä:Buba91]], [[Special:Contributions/Zuza55|Käyttäjä:Zuza55]].


:Chonged-svustolla on [http://chongqed.org/prevent_spam.html lisää ohjeita]. [http://www.usemod.com/cgi-bin/mb.pl?CategorySpam MeatBall-wikissä] on myös kirjoituksia aiheesta. En henkilökohtaisesti pidä captcha-systeemeistä, sillä olen kohdanut monia epäluotettavasti toimivia captchia. Lisäksi ne estävät sokeita kirjoittamasta wikeihin, mitä pidän epäoikeudenmukaisena.
==Linkitys kielletty uusilta käyttäjiltä==
Viimeaikaisten spämmien takia loin [http://linux.fi/wiki/Toiminnot:V%C3%A4%C3%A4rink%C3%A4ytt%C3%B6suodatin/6 uuden väärinkäyttösuodattimen ehdon] joka estää uusia käyttäjiä lisäilemästä linkkejä. Katsotaan miten toimii ja otetaan vaikka pois päältä jos tuo aalto päättyisi. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 21. marraskuuta 2011 kello 13.06 (EET)


:Näihin toimenpiteiden suorittamiseen tarvitaan ylläpitäjiä ja sellaisia henkilöitä, jotka pääsevät käsiksi ewikiohjelmiston palvelimelta säädettäviin asetuksiin. Tähän mennessä spämmintorjuntaa on hoidettu vain palauttelemalla sivuja, mutta spämmi on niin laaja-alaista, että käsin palautteku on turhauttavaa, tarvitaan järeämpiä keinoja. -[[Käyttäjä:85.76.146.129|85.76.146.129]] 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)
:Lisäsin tuohon sellaisen ominaisuuden, että linkin lisäys onnistuu uusiltakin käyttäjiltä, jos muokkausyhteenvetoon kirjoittaa sanan "suodatin". Tämän pitäisi estää spämmibottien muokkaukset, mutta sallia muiden tekemät. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 21. marraskuuta 2011 kello 17.13 (EET)


::Ja vielä MediaWiki-kohtaisia spämmintorjuntaohjeita:[http://wiki.chongqed.org//MediaWiki], [http://meta.wikimedia.org/wiki/Anti-spam_Features]. -[[Käyttäjä:85.76.146.129|85.76.146.129]] 24. lokakuuta 2005 kello 05:04:00 (EEST)
::Hyvä juttu. Tein vielä toisen suodattimen, joka estää uusilta käyttäjiltä sivujen luonnin kokonaan. Tarkkaillaanpa liikennettä ja otetaan pois jos mahdollista. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 22. marraskuuta 2011 kello 19.54 (EET)


==Sivujen nimeäminen==
== Foorumi päivitetty==
Pitääkö niiden olla yksikössä vai monikossa? Jos ei ole sääntöä, niin ihmiset tekevä linkkejä sekä yksikkö- että monikkomuotoihin ja alkaa muodostua päällekkäisiä sivuja. Katsokaa vaikka [[Ikkunaohjelma]], [[Ikkunamanagerit]]. Kannatan yksikkömuotoa, koska siihen voi linkittää tyylikkäästi malliin <nowiki>[[työpöytäympäristö]]n</nowiki>, joska tulee tämän näköinen: [[työpöytäympäristö]]n. Linkki monikkomuotoon ei suju yhtä tyylikkäästi: <nowiki>[[työpöytäympäristöt|työpöytäympäristön]]</nowiki>. Kun ollaan päätetty oikea sivun nimen muoto, niin vääränmutoiset sivut pitäisi siirtää (siirrä-toiminnolla, ei kopioimalla tekstiä) oikeaan paikkaan. Mikäli toinen sivu tai uudelleenohjaus estää siirron, ylläpitäjän pitäisi poistaa estävä sivu. Muilta käyttäjiltä se ei onnistu.
[http://linux.fi/foorumi Keskustelualue] päivitettiin SMF:n uuteen versioon. Ilmoitelkaa, jos foorumi ei toimi normaalisti. Jos saat virheen "Template parse error", kokeile poistaa evästeet. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 15. syyskuuta 2011 kello 08.28 (EEST)
:Yksikkömuoto voisi olla hyvä. Ja otsikot '''suomeksi,''' "Emulaattorit pääsivu" ei mielestäni ole hyvä, suomenkielinen otsikko. MediaWikin otsikointi on suunniteltu oikeita otsikkoja varten, eiköhän myös käytetä sitä siihen. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 24. lokakuuta 2005 kello 16:52:54 (EEST)


==Sivujen siirtäminen==
== Kuvien kanssa ongelmia ==
Mikäli wikin lisenssiksi tulee sellainen, joka vaatii kertomaan, ketkä kaikki ovat kirjoittaneet tekstin, niin sivujen siirtely vain tekstiä kopiomalla rikkoo lisensiä vastaan, sillä se hävittää tiedot sivun aiemmista muokkaajista. Tässä on tehty sellainen siirto, verratkaa sivujen [http://www.wiki.linux.fi/wiki/index.php?title=Ikkunaohjelma&action=history] ja [http://www.wiki.linux.fi/wiki/index.php?title=Ikkunamanageri&action=history] historioita. Kun sivu siirrettiin noin peelosti, niin sen nykyisestä sijainnista ei enää näe, että tekstin kirjoittikin Pb eikä tekstiä sittemmin räplännyt IP. Vaikka lisenssiksi tulisikin jokin toisentyyppinen lisenssi, pidän silti tuollaista sivuhistorian sotkemista huonona käytöksenä ja kunnioituksen puutteena muita wikin käyttäjien työtä kohtaan. Sivu pitäisi palauttaa, sivuhistoriat yhdistää tai jotan sellaista. Tässä wikissä on varmaan lisää vastaavia surkeita esimerkkejä. -[[Käyttäjä:85.76.146.129|85.76.146.129]] 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)
Jotkut kuvat/pienoiskuvat eivät näkyneet, sillä kuvien [[chmod|tiedosto-oikeudet]] olivat väärin palvelimella. Nyt kaikkien pitäisi toimia. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 30. elokuuta 2011 kello 08.53 (EEST)
:Niin, tuo "Siirrä" -toiminto hävittää sivun muokkaushistorian (tai siis jättää sen siirtämättä), mikä on kyllä huono juttu. Itsekin olen siirrellyt typerästi otsikoituja sivuja ("Emulaattorit pääsivu") järkevämpiin nimiin, en tiedä miten tuossa voisi järkevästi säilyttää muokkaustiedot. Olisiko MediaWikissä tuohon joku toiminto? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 24. lokakuuta 2005 kello 16:47:58 (EEST)
::Toisaalta jos se alkuperäinen kirjoittaja ois tehnyt alkuperäisen sivun oikean nimiseksi, ei sitä olisi tarvinut siirtääkään :) Mielestäni sivuhistorian menetys on kuitenkin pienempi paha, kuin se että jätettäisiin "oikea" siirto tekemättä. Taitaa vaan olla niin monta lusikkaa tässäkin sopassa.. -- [[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 24. lokakuuta 2005 kello 17:24:48 (EEST)
: Kyllähän sen muokkaushistorian ''pitäisi'' siirtyä mukana, lukeehan siirtosivun ohjeessa, että "Alla olevalla lomakkeella voit antaa sivulle uuden nimen, jolloin sen koko muokkaushistoria siirtyy mukana." Käytännössä näin ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan. Missä vika? Vaikka pieni pahahan muokkaushistorian häviäminen on siihen verrattuna, että sivulla on huono nimi. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 24. lokakuuta 2005 kello 17:57:27 (EEST)
:: Eipä kuulosta tutulta ongelmalta, mutta sanompa silti: '''päivittäkää''' ohjelmisto. — [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 25. lokakuuta 2005 kello 12:13:46 (EEST)


== Ylläpitoa ==
== Päivitys ==
Päivitin wikin versioon 1.17. Samalla tuli käyttöön uusi ulkoasu. Ilmoitelkaa jos jotain hajosi. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 3. elokuuta 2011 kello 21.35 (EEST)


Kovasti kaivataan ylläpitoa estämään häiriköintiä jne. jne. Siirrytäänkö suljettuun järjestelmään vai miten ajattelitte estää tahallisen sotkemisen? Poistamalla käyttäjätunnuksia?
== Päivitys ==
Mediawiki päivitetty versioon 1.16.4. Ilmoitelkaa jos on ongelmia. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 18. huhtikuuta 2011 kello 18.13 (EEST)


Jos jotakuta kiinnostaa ylläpitää tätä, voi ilmoittautua.
== Mallineiden luokitus ==
Kaikki mallineet tulisi luokitella luokkaan [[:Luokka:Mallineet|mallineet]]. Näin niiden löytäminen helpottuisi huomattavasti. --[[Käyttäjä:Kalakeitto Kilju|Kalakeitto Kilju]] 10. huhtikuuta 2010 kello 18.41 (UTC)


== Palvelin ==
Mahdollisesti off-topicia, mutta millä tavalla tarkemmin ottaen on Linux.fi:n tekninen puoli toteutettu? Minun käsityksen mukaan web-hotelli olisi aikalailla käytäntö jos tällaista halutaan, mutta ilmeisesti teillä on joku oma palvelinkone siellä? -Cerre10. huhtikuuta 2010 kello 19.40 (UTC)


--[[Käyttäjä:Teppo|Teppo]] 28. lokakuuta 2005 kello 20:50:21 (EEST)
Ja ja. Hyvän tavan mukainen <nowiki>--~~~~~</nowiki>-merkintä ei tunnu toimivan, ainakaan minulla.
:Palvelinpuoli on hyvällä mallilla. Tehokkaan palvelimen ja riittävästi kaistaa tarjoavat sivulla [[Linux.fi:Tietoja]] mainitut tahot. Samalla palvelimella on Linux.fin lisäksi myös muutamia muita sivustoja. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 11. huhtikuuta 2010 kello 04.28 (UTC)
::Juuripa näin, uusi palvelinkonekin tuli varsin hiljattain käyttöön. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 11. huhtikuuta 2010 kello 12.18 (UTC)
:::Siis tarkoitan että voiko palvelinkoneesta antaa ulos tarkempia speksejä? Mihin on kytketty verkkoon, ja ilmeisesti nimenomaan runkoverkkoon? Tuskin kotiin saa niin järeän liittymän kun toimivan wikin pitäminen vaatii. Jopa 10/10-kuitu lienee tarkoitukseen aika laiha.
:::Juttu on siis siinä että minäkin saan kotiini vanhan palvelinkoneen kuluvan kuukauden aikana, ja haluan vähän vertailla asioita. Aion käyttää sitä Debian- ja Opensuse-seedboxina sekä reitittimenä. Jos oikein innostun niin lähden keräämään vanhoja (kannettavia) tietokoneita, ja laitan ne työskentelemään BOINC-projektin hyväksi. Sonera hyväksyy viisi konetta yhden liittymän taakse, mutta tämä lienee ohitettavissa omalla aliverkolla. --Cerre 12. huhtikuuta 2010 kello 16.34 (UTC)
::::Kaistaa on käytössä tarpeeksi, en edes tiedä yksityiskohtia. Sinänsä Linux.fi ei paljoa aiheuta liikennettä kun suurin osa sisällöstä on tekstiä. Viime kuukausina kaistaa on kulunut n. 10-11gt, kun eri kävijöitä on ollut n. 30 000 ja sivulatauksia n. 500 000. Vääntöä tarjoaa kasa Xeon-ytimiä ja muistia on gigatavukaupalla. Käyttiksenä on [[CentOS]]. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 12. huhtikuuta 2010 kello 16.42 (UTC)


:Ilmoittaudun, toivottavasti joku muukin innostuu mukaan, ettei tarvitse itsekseen olla kantamassa koko vastuuta. Tepolla varmastikin on muutakin tekemistä, että sikäli ymmärrän, ettei hän ole kauhean aktiivisesti tätä ylläpitelemässä. Muutkin tänne aktiivisesti kirjoittelevat voinevat ilmoittautua... Ylläpitäjän hommaan siis kuulunee lähinnä sivujen poistelu ja muu, esim. softan päivitykset jäänevät yhtä Tepon harteille? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 28. lokakuuta 2005 kello 21:01:26 (EEST)
Harmittaa että jotkut artikkeleista ovat vanhentuneita. Esim Sub.fi ja Jimtv.fi sivustoilta ei voi katsella enää ohjelmia suoraan vaan Jimtv.fi ohjelmat löytyvät nykyään Ruutu.fi sivustolta ja sub.fi sivuston ohjelmat MTV Katsomosta --[[Käyttäjä:Pyscowicz|Pyscowicz]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Pyscowicz|keskustelu]]) 22. marraskuuta 2014 kello 10.36 (EET)

Nykyinen versio 25. huhtikuuta 2022 kello 12.14

Kahvihuoneen tarkoitus on keskustella Linux.fi-wikistä. Linux.fi-foorumilla voi jutella kaikesta mikä liittyy Linuxiin.

Allaolevat linkit johtavat keskusteluarkistoihin.

Huomautus: Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, jotta sivu pysyy selkeämpänä. Hyvä on myös käyttää "--~~~~"-merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.


Käyttäjätunnuksen luominen foorumille[muokkaa]

Luodessani jokin aika sitten käyttäjätunnuksen foorumille, en saanut aktivointiviestiä sähköpostiini, joten en pystynyt aktivoimaan tunnustani. Näin ollen en pysty myöskään kirjoittelemaan foorumilla. – Mistähän lähtisi vikaa etsimään? --Klavaristo (keskustelu) 16. huhtikuuta 2022 kello 16.55 (EEST)

Jos sulla on github tunnarit, niin niillä pitäisi myös onnistua rekisteröimään. Jos ei onnistu niin heikille tai maakuthille viestiä linux.fi/wikin Linux.fi:IRC kanavalle.--Lahtis 16. huhtikuuta 2022 kello 17.31 (EEST)
Kiitos vinkistä! Muuten, lähettelin heille molemmille jo aiemmin sähköpostia, mutta sähköposti ei näytä toimivan. – Klavaristo (keskustelu) 16. huhtikuuta 2022 kello 18.53 (EEST)
Kirjautuminen foorumille ei ole onnistunut, joten varmaankin se pitää jättää. – Tietysti voisi tutustua sivuston IRC-foorumiin, jos vaikka sieltä saisi apua.
Mikähän olisi Linux Mintille sopiva ohjelma? Macissa minulla on kylläkin SeaMonkey-selain, jossa on ChatZilla. Olisikohan se sopiva ohjelma ircailuun? --Klavaristo (keskustelu) 23. huhtikuuta 2022 kello 13.08 (EEST)
Itsellä tulee käytettyä XChatiä, mutta muitakin IRC ohjelmia on, niitä voi vaikka tuosta tutkia tuosta. https://www.linux.fi/wiki/Malline:Pikaviestimet_ja_puhelinohjelmat, toi chat on sillattu myös Matrixiin. Joten viestit kulkevat myös ircistä matriksiin ja toisinpäin. Sieltä saa yllättävän nopeasti apua ongelmiin jos niitä ilmaantuu. Pistin Maakutille viestiä tästä ircissä. --Lahtis (keskustelu) 23. huhtikuuta 2022 kello 20.46 (EEST)
Kiitos vaivannäöstäsi! – Nyt onnistuin luomaan tunnuksen foorumille, kun sain aktivointiviestin.
Näin noviisina voi IRC-viestittelyn opiskelu hieman kestää, mutta katsotaan…. --Klavaristo (keskustelu) 25. huhtikuuta 2022 kello 12.13 (EEST)

Mallineitten optimointi[muokkaa]

Eli esimerkkinä, vaikkapa Malline:Ohjelma, jossa on tuki useammalla tietueelle, joista yksikään tietue ei ole pakollinen. Valitettavasti kyseisen mallineen rakenne ei ole täydellinen, ja se näkyy selvästi etenkin, jos tietueita ei ole täytetty, mallineen sisälle syntyy nähtävissä olevaa tyhjää tilaa.

Eli jos joku noheva voisi viilata kyseisen ongelman, voitaisiin myös muut mallineet, jotka tukevat useampaa tietuetta siten päivittää. Verrokkina vaikka Wikipedian-mallineet, Linux, josta voi kokeilla tietueiden poistoa, ja esikatselussa näkyy miten malline skaalautuu ongelmitta, riippumatta miten tietueita on. Tätä ongelmaa olen aiemmin yrittänyt tutkia testi-mallineella, Malline:Testi, jota suosittelen käyttämään kokeiluun, jos kiinnostusta tämän ratkaisemiseen löytyy. Nykyisestä Malline:Ohjelmasta on yritetty poistaa kaikki ylimääräiset rivinvaihdot sekä muut kaikki turha, mutta jokin siellä niitä tyhjiä rivejä luo. Toivottavasti asia voidaan ratkaistaan ilman Wikipedian turhankin monimutkaista mallineiden toisistaan riippuvuutta. --Foliohattu (keskustelu) 23. helmikuuta 2022 kello 15.21 (EET)

Sivupalkki[muokkaa]

Sivupalkissa foorumille osoittavan linkin teksti on "Keskustelualue", tämän saisi muuttaa "Foorumi":ksi. --185.220.101.177 6. helmikuuta 2022 kello 11.57 (EET)

Pilkun viilaamista puhtaasti, samaa tarkoittaa. --Foliohattu (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 12.00 (EET)
Tuopa on helppo homma tehdä. https://linux.fi/wiki/index.php?title=MediaWiki:Sidebar&action=edit https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Interface/Sidebar --185.220.101.177 6. helmikuuta 2022 kello 12.12 (EET)
Internet-foorumeita on toki sanottu foorumeiksi iät ja ajat, mutta keskustelualue on minusta parempaa suomea, ja siksi sitä käsitettä on täällä käytetty alusta lähtien. --Maakuth (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 13.22 (EET)
Osittain samaa mieltä, mutta koska wikin etusivulla, foorumilla itsellään ja artikkeleissa puhutaan foorumista, niin myös tuossa olisi hyvä käyttää foorumia. Selkeämpää käyttäjälle, että käytetään samaa nimitystä kaikkialla. --185.220.101.81 6. helmikuuta 2022 kello 16.23 (EET)
Hyvä idea! Voisiko samalla myös kohteiden järjestelyä kategorioihin miettiä? Wikipediassakin näköjään näin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Etusivu --Aarne (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 17.57 (EET)

Wikin laajennokset[muokkaa]

Linux.fi on joiltakin osin hieman rajoittunut. Parannuksia on tehty ja hyvä niin, mutta parannettavaa on edelleen paljon. Esimerkiksi mobiilikäyttöä pitäisi kehittää. Wikin käyttäjistä merkittävä osa on mobiilikäyttäjiä, mutta verratkaapa Linux.fi:tä ja Wikipediaa keskenään mobiililla, ero on huomattava. Toinen keskeinen ominaisuus on visuaalinen muokkaustila ja kolmas mediakatselin. Wikipedian käyttämät laajennokset on kätevästi listattu täällä. Voisiko ylläpito käydä listan rauhassa läpi ja ottaa hyödyllisimmät käyttöön? Ei Wikipediasta kaikkea tarvitse kopioida, mutta mallia kannattaa ottaa.

Ehdottaisin ainakin seuraavia laajennoksia:
https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:VisualEditor
https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:MultimediaViewer
https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:MediaSearch
https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:CategoryTree
5.2.70.198 2. helmikuuta 2022 kello 22.25 (EET)

Jos näitä laajennoksia tulee jossain välissä käyttöön. Itse en muokkain laajonnoksista pidä ollenkaan. Niin saisiko niitä henkilökohtaisista asetuksista pois käytöstä. --Lahtis (keskustelu) 8. helmikuuta 2022 kello 19.03 (EET)
Vaikka VisualEditor saattaa jotain ensikertalaista helpottaa muokkaamisessa, niin kuraahan se on perinteiseen wikitekstin muokkaukseen verrattuna. Jos tänne ilmaantuisi ainakin Wikipediassa sen saa Asetukset -> Muokkaus , pois päältä. CategoryTree näyttää ainakin esikatselussa ihan kiintoisalta. --Foliohattu (keskustelu) 8. helmikuuta 2022 kello 20.05 (EET)

Wikin teema[muokkaa]

Wikipedialla on käynnissä siirtymä uuteen versioon Vector-teemasta. Olisiko aika päivittää myös Linux.fi:n oletusteema tähän?

Linkkejä:
https://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2020/09/25/suomenkin-wikipedia-muuttuu-ensimmainen-isompi-uudistus-10-vuoteen
https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Vector-ulkoasun_p%C3%A4ivitys_2021
https://www.mediawiki.org/wiki/Reading/Web/Desktop_Improvements
https://www.mediawiki.org/wiki/Skin:Vector
https://www.mediawiki.org/wiki/Skin:Vector/2022
185.220.101.6 2. helmikuuta 2022 kello 21.33 (EET)

Mielipiteitä? --185.220.101.177 6. helmikuuta 2022 kello 11.47 (EET)
Paha sanoa ennen kuin näkisi käytännössä, eli ehkä alustavasti voisi kokeilla Vector 2022 asentaa vaihdoehdoksi, sillä nimellä se esim. Wikipediassa on, ja katsoa sitten mikä jää oletukseksi. --Foliohattu (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 11.56 (EET)
Tuotahan voi testata vaikkapa ranskankielisessä Wikipediassa ja toki teemaa pitäisi testata viikko pari ennen oletukseksi laittamista. Ketkä täällä ovat ylläpitoa? --185.220.101.177 6. helmikuuta 2022 kello 12.09 (EET)
Maakuth on ylläpitoa. --Foliohattu (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 12.20 (EET)
Asennettu, sitä voi nyt kokeilla laittamalla urlin perään ?useskinversion=2 . Vaihdetaan oletusarvokin kunhan keksitään kuinka se käy. Edit: Näköjään oletuskin muuttui, omissa käyttäjäasetuksissa vaan oli tuo "Käytä vanhaa Vektoria" -asetus päällä. --Maakuth (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 13.22 (EET)
Hienoa! Pari huomiota:
 • Oletuksena sivupalkki saisi olla näkyvissä(ks. https://fr.wikipedia.org).
 • Kirjautumisnamiskat oikeassa ylänurkassa voisi laittaa valikon taakse rekisteröitymisnappia lukuunottamatta(ks. https://fr.wikipedia.org ja https://office.wikimedia.org).
 • Vasemman ylänurkan logo ei näy. Nykyinen logo varmaan hankala tuohon tilaan sovittaa, joten voisi käynnistää keskustelun uudesta yksinkertaisemmasta logosta.
185.220.101.81 6. helmikuuta 2022 kello 16.16 (EET)
Minulla ei jostain syystä uusi teema näy? Mistähän johtuu? --Aarne (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 17.51 (EET)
Teema näyttää ihan hyvältä ainakin etusivulla, Mitenkähän se toimii muilla sivuilla. Hmm asetuksista piti muuttaa Käytä vanhaa Vektoria, ruksi pois niin toimii muillakin sivuilla. --Lahtis (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 20.12 (EET)
No nythän lähti toimimaan, kiitos Lahtis. --Aarne (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 20.53 (EET)
Hmm, Samaa mieltä kirjautumisnamiskat valikon taakse. Minulla ainakin sivuvalikko on oletuksena auki. Edit: Kirjautumattomilla sivupalkki oletuksena suljettuna, ehdottomasti korjattava. --Aarne (keskustelu) 6. helmikuuta 2022 kello 20.55 (EET)

Hei päivitin muutamia peliohjaimiin viittaavia sivuja[muokkaa]

... ja toivoisin jonkun katsovan niiden oikeellisuudesta. Taitaa olla 10 vuotta tai jopa enemmän, kun viime kerralla päivitin, niin se ei välttämättä mennyt niin kuin Strömsöössä. Lähde on Ubuntufoorumissa: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=56765.msg433945 Tosin vähän yleistin niitä. Lisäksi lisäsin Laitteisiin peliohjaimet (Portaali:Laitteisto)-sivulle. Tein myös uuden sivun Peliohjaimen kalibrointi, joka nimensä mukaisesti kertoo, kuinka kalibroidaan peliohjain. Sinne löytää Peliohjaimet-sivulta. Pitäisikö nämä sivut yhdistää, vai onko hyvä näin, kuten ne on tehty ? --Peran (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 14.46 (EEST)

Peliohjaimistakin on paljon asiaa, jos vain yhtään syvällisemmin alkaa kirjoittamaan, joten ihan hyvä, että oma artikkeli kalibroinnillekin. Kattavaa ajantasalla olevaa tietoa peliohjaimista yleensä ottaen löytyy ArchWikin Gamepad-artikkelista, jonka tietojen pitäisi päteä useimpiin jakeluihin. --Foliohattu (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 13.47 (EEST)

Jakelu-mallineen sukulaisjakelut-kohta[muokkaa]

Useimpien jakeluiden artikkeleiden yhteydestä on jo pitemmän aikaa löytynyt ns. jakelu-sarjamalline, esim. Debian, jossa yleensä listataan tunnetuimpia artikkelin jakeluun liittyviä muita jakeluita. Joten ehdotukseni/kysymykseni on seuraava, mitä mieltä ollaan siitä, olisiko soveliasta poistaa Jakelu-mallineesta sukulaisjakelut-kohta, koska ns. "sukulaisia" tuppaa olemaan suunnaton määrä kun vähän syvemmältä tutkii. Näin tarvitsisi ainoastaan keskittyä jakeluperheen sarjamallineen ajan tasalla pitoon, eikä jakelu-artikkeleihin jäisi epämääräistä, loppupeleissä kahta päällekkäistä dataa sisältävää osiota. --Foliohattu (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 17.55 (EEST)

Jakelu-mallineesta poistettu kohta sukulaisjakelut, mutta Luokka:Jakelut artikkeleihin jää aiemmin merkityt sukulaisjakelut-kohdat kuitenkin. Nämä voi poistaa / putsata mahdollisuuksien mukaan, ja päivittää jakeluiden sarjamallineita, jos niissä puutteita ilmenee. --Foliohattu (keskustelu) 10. syyskuuta 2021 kello 13.34 (EEST)

Rekisteröimättömien muokkaukset[muokkaa]

Toistuvien ilkivaltatapausten vuoksi rekisteröimättömien käyttäjien muokkaukset on toistaiseksi estetty. Asiallisia muokkauksia on muutenkin tehty aika vähän ilman käyttäjätiliä, jospa tästä ei siis aiheutuisi kohtuutonta vaivaa. Kiitos wikin tekijöille ja mukavaa loppukesää! --Maakuth (keskustelu) 15. elokuuta 2021 kello 15.57 (EEST)

Foorumin kirjautuminen[muokkaa]

Foorumin kirjautuminen taitaa taas olla rikki kun ei pääse tunnuksilla taaskaan sisään. Pääsin ainoastaan taas sisään vain Githubin tunnareilla, jotka eivät ole tietenkään samat. --Lahtis (keskustelu) 17. joulukuuta 2020 kello 23.10 (EET)

Korjaantunut tai ohi mennyt, kolmella eri selaimella toimii minulla. --Foliohattu (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 17.13 (EET)

Henkilökohtainen CSS[muokkaa]

Mokasinko pahasti tyylittelyssäni, vai onko käyttäjäkohtainen CSS kiellettyä? --LinuxMan + chat 12. marraskuuta 2020 kello 10.29 (EET)

Väärinkäyttöloki ei toimi[muokkaa]

[064aa995a537ddeecafaaa67] 2020-11-02 12:29:15: Vakava virhe, jonka tyyppi on ”Wikimedia\Rdbms\DBQueryError”

Tämän voisi korjata. --LinuxMan tai chat 2. marraskuuta 2020 kello 14.30 (EET)

Hups, tämä on jäänyt minulta huomaamatta. Ei äkkiseltään selvinnyt mistä tämä aiheutuu, mutta pitääpä korjata kun ehtii. --Maakuth (keskustelu) 16. maaliskuuta 2021 kello 22.49 (EET)
No nyt toimii. Jostain syystä yksi olennainen tietokantamigraatio oli jäänyt ajamatta, vaikka niiden pitäisi pyörähdellä automaattisesti. --Maakuth (keskustelu) 17. maaliskuuta 2021 kello 16.37 (EET)

Kölnin sininen ei toimi[muokkaa]

Ulkoasu Kölnin sininen antaa vastaukseksi tyhjyyden. Minun piti itse kirjoittaa Asetukset-sivun osoitteeseen ?useskin=vector jotta pääsisin pois valkoisesta ruudusta. --LinuxMan tai keskustelu 8. lokakuuta 2020 kello 17.08 (EEST)

Otin sen pois, ja laitoin Vectorin oletukseksi... Ainakin oma profiilini käytti vielä Monobook-teemaa, joka oli aika vanhahtava. Harkinnassa on, jos asentaisi jonkun nykyaikaisen teeman. --Maakuth (keskustelu) 30. lokakuuta 2020 kello 13.47 (EET)

Mobiiliystävällinen ulkoasu[muokkaa]

Maakuth ilmoitti foorumien puolella, että Wikiin on asennettu MobileFrontend-lisäosa (https://foorumi.linux.fi/t/mobiiliystavallinen-ulkoasu/2491) Suurin osa ulkoasusta toimii automaattisesti, mutta jotkin osat ovat rikki. Ajattelin, että tähän alle voitaisiin tehdä lista sivuista ja mallineista, joilla on ongelmia mobiilinäkymän kanssa. --Heikkiket (keskustelu) 4. tammikuuta 2019 kello 21.16 (EET)

Teknisiä ongelmia[muokkaa]

Tulee sisäinen virhe aina kun yrittää päivittää vanhaa kuvaa uudeksi tai yleensä yrittää tallentaa uutta kuvaa.

Sisäinen virhe [3a911fe5f0b289c4dbc01057] 2018-12-19 18:38:38: Vakava virhe, jonka tyyppi on "TypeError" --Lahtis (keskustelu) 19. joulukuuta 2018 kello 20.45 (EET)

Korjattu, kyse oli roskapostintorjuntalisäosan yhteensopivuusongelmasta. Kiitos ilmoituksesta! --Maakuth (keskustelu) 21. joulukuuta 2018 kello 09.00 (EET)

Vastustaako joku palvelinpuolen artikkeleiden kasvonkohotusta?[muokkaa]

Huomasin, että tässä wikissä palvelimia koskeva tieto on hajallaan ja osin vanhentunutta.

Vastustaako joku, jos muokkaan https://www.linux.fi/wiki/Palvelin -sivun ympärille etäpalvelinten hallintaa koskevan kokonaisuuden? Käyn läpi tyypillisiä palvelinpuolen sovelluksia, ajantasaistan niiden ohjeita. Päivitin yhden artikkelin esimerkiksi: https://www.linux.fi/wiki/Apache_httpd Artikkelissa on tehty seuraavat valinnat:

 • käsitellään lähinnä Red Hat- ja Debian-pohjaisten palvelinten asetuksia. Muut jakelut jäävät paitsioon.
 • prosessit hallitaan käyttäen systemd:tä - muihin tapoihin ei selkeyden vuoksi viitata.
 • keskitytään ennen muuta siihen, mistä ohjelma löytyy järjestelmässä asentamisen jälkeen. Konfiguraatiovinkkejä on vähemmän.
 • Pidetään mukana vanha, vähän outokin tauhka, kuten sähköisellä kortilla kirjautumisen mahdollistaminen. Monikohan tuota nykyään tekee?

Kritiikkiä, huomioita tms näitä valintoja kohtaan?

Siis: Kyllä palvelimen pystyttämiseen ja konfiguroimiseen tarvittava informaatio wikissä on, mutta se pitäisi koota paremmin yhteen. Nyt wikin näkökulma on voittopuolisesti omamme; Linuxia työpöytäjakeluna käyttävien ihmisten tietolähde. Haluaisin luoda Wikiin tulokulman, miten Windows- tai Mac-koneelta etänä kirjautuva voi järjestelmää käyttää. Eli lähinnä komentoriviltä käsin tapahtuvaa järjestelmän hallintaa. Se ehkä madaltaisi kynnystä tutustua järjestelmään muutenkin :) --Heikkiket (keskustelu) 13. marraskuuta 2018 kello 12.04 (EET)

Kyllä, ehdottomasti ainakin minun puolestani voi tehdä. Mielestäni wikin tarkoitus ei ole tosiaan kilpailla manuaalisivujen kanssa, vaan nimenomaan sisältää isompia hyödyllisiä kokonaisuuksia. Debian ja Red Hat on hyviä jakeluita tuon aiheen käsittelyyn, koska ne on suosituimmat palvelinjakelut. Samasta syystä muiden init järjestelmien, kuin systemd:n käsittelyn voi jättää pois.
Pääasia on, ettei poista mitään tärkeää, koska joku voi tarvita juuri sitä tietoa. Toki olemassa olevia artikkeleita voi refaktoroida aina. --oselotti (keskustelu) 13. marraskuuta 2018 kello 15.27 (EET)
Palvelin-sivulle on nyt tehty kasvojen kohotus. Artikkeli muutettu käsittelemään palvelimen pystyttämistä. Mielipiteitä tästä?
Haparoin tässä hiljalleen suuntaa, jonka pohjalta palvelinta käsitteleviä artikkeleita alan kehittää. Mietin mielessäni, miten järjestelmän perushallintaa käsittelevät artikkelit saisi luontevasti kokonaisuuden osaksi? Ne eivät kuulu pelkästään Palvelin-teeman alle. --Heikkiket (keskustelu) 27. marraskuuta 2018 kello 11.32 (EET)
Hyvältähän tuo näyttää. Malline on vaikuttaa ihan hyvältä ratkaisulta, koska sillä saa nätisti nivottua artikkelit yhteen. Ei se haittaa, vaikka Palvelin-mallineen alla olisi "geneerisiä" artikkeleita, jotka eivät liity pelkästään palvelimiin. Mallineita voi myös tehdä lisääkin, jos keksii jotain hyviä. --oselotti (keskustelu) 27. marraskuuta 2018 kello 23.10 (EET)
Ihan hyvältä tuo näyttää. Ei vastusteta. Hyvä että jollakin on aikaa. --Lahtis (keskustelu) 30. marraskuuta 2018 kello 09.17 (EET)
Tässä jälkihuomiona, en pitäisi sitä syntinä vaikka selkeyden, yksinkertaisuuden ja helposti ymmärrettävyyden ehdoilla mennäänkin, ettei tietoa alettaisi tarkoituksella supistamaan tai jopa välttelemään, kenties tarkempi nysvääminen ArchWikin Firefox-artikkelin tyyliin Firefox/Privacy-aliartikkelihin. Tämä kommentti siis huomiona koko linux.fi:n kannalta eikä pelkästään palvelinta koskien. Vaikka systemd on vallannut käytännössä suurimman osan jakeluista, ilman systemd:tä porskuttaviakin jakeluita vielä on. --Foliohattu (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 01.14 (EET)

Onko tietoa muuan vuokrayhtiöstä joka mainostaa työpaikkojaan täällä jatkuvasti?[muokkaa]

Onko kukaan tiettävästi saanut sitä kautta legittiä työtä? Aloin vain miettimään kun ne ilmeisesti bannattiin wikin puolelta.

Bannasin sne kun työpaikkailmoituksia varten oikea paikka on foorumi ja pelkäsin, että joku sieltä alkaa pommittaa wikiä urakalla niillä ilmoituksilla. Ei ole kokemusta kyseisestä firmasta, paikkoja näkyy olevan paljon auki, mutta henkilöstövuokrauksestahan siinä taitaa olla kysymys. --Maakuth (keskustelu) 6. marraskuuta 2017 kello 14.30 (EET)

Palvelimem kello on väärässä ajassa[muokkaa]

Sen huomaa Tuoreet muokkaukset-sivulla.

Palvelimen kello näyttäisi olevan kyllä oikein, mutta oma aikavyöhykeasetuksesi saattaa olla pielessä, kannattaa tarkastaa wikin asetukset-sivulta. --Maakuth (keskustelu) 3. marraskuuta 2017 kello 11.26 (EET)

Tor-verkosta tulevat muokkaukset[muokkaa]

Hyväksytäänkö tor-käyttäjät nykyään? Aiemmin tor-exit-nodet oli blokattu. Onko ne tarkoitus blokata myös joskus tulevaisuudessa? Voinko kehittää wikiä anonyymisti, torin kautta? Onko suositeltavaa että luon siihen tarkoitukseen käyttäjätilin?

Kaikesta päätellen yritätte bannata tor-nodet. Esitän täten muodollisen vastalauseen sille. Ensinnäkin teette siinä huonoa työtä ja toiseksi se blokkaa myös legitit tor-käyttäjät, kuten minut. Miten olisi kompromissi, eli rekisteröityneet käyttäjät saisi muokata wikiä vapaasti vaikka käyttääkin tor-verkkoa? Tai että saisi muokata artikkeleiden keskusteluja ja ehdottaa sitä kautta muutoksia?

Ei täällä varta vasten estetä Torin käyttäjiä, vaan tiettävästi käytössä olevat suodatinlistat estävät ainakin osan Torin exit nodeista. Suodatinlistat taas ovat käytössä roskapostittajien takia. En ole ihan varma koskevatko nuo listat rekisteröitymättömien käyttäjien lisäksi myös rekisteröityneitä käyttäjiä, mutta ainakin itse pystyn muokkaamaan wikiä myös Torin läpi (saattaa toki johtua ylläpitäjän oikeuksista tai bannaamattomasta exit nodesta). Voin toki kysyä IRC:ssä josko olisi parempaa tietoa asiasta.
Kannattaa myös huomioida se, ettei käyttäjätunnuksella tehtyjen muokkausten IP-osoitteet eivät näy muille käyttäjille, eli jos haluat ettei oma osoitteesi näy muille käyttäjille, et tarvitse Toria vaan pelkän käyttäjätunnuksen. --oselotti (keskustelu) 25. lokakuuta 2017 kello 20.36 (EEST)
Hmm, tarkoitus olisi kyllä että kirjautuneena käyttäjänä voisi muokata Torinkin läpi. Jos näin ei ole, niin pitääpä tarkistaa konfiguraatiota. Nimettömien käyttäjien suhteen on pakko pitää tiukempaa linjaa, sillä sotkun torjuntaan ei ole ainakaan minulla aikaa ja sitä kyllä riittää jos ei käytä blocklistejä. --Maakuth (keskustelu) 26. lokakuuta 2017 kello 12.02 (EEST)
Tuntuu toimivan, tämäkin viesti tulee Torin läpi. Ja koska käytössä on https, niin myös myrkyllisten exit nodejen tapaukseltakin pitäisi olla suojaus. Erityisesti toria käytettäessä on syytä varmistaa että HTTPS-sertifikaatti on kunnossa! --Maakuth (keskustelu) 26. lokakuuta 2017 kello 12.17 (EEST)
Äsken sai taas nähdä että joku exit node on mustalla listalla kun yritin muokata. Sain kuitenkin tilanteen korjattua uusimalla identiteetin.

Taas sama juttu kun muokkasin. Banni oli ikuinen ja syynä oli se että ippari oli open proxy.

Special:CreateAccount[muokkaa]

Mink&auml; v&auml;rinen kruunu logon pingviinill&auml; on p&auml;&auml;ss&auml;?

Minkä värinen kruunu logon pingviinillä on päässä?  :) Nemo bis (keskustelu) 27. tammikuuta 2017 kello 21.40 (EET)

Joo näemmä ääkköset ei toimi. Laitoin viestiä eteenpäin, ehkäpä ylläpito korjaa kun muilta kiireiltään ehtii. --oselotti (keskustelu) 28. tammikuuta 2017 kello 12.11 (EET)

Teknisiä ongelmia havaittu[muokkaa]

Linux.fin ilmoitusjärjestelmän tulevat muutokset sähköpostiin näkyvät tulevan http://localhost osoitteesta. Onkohan jokin mennyt rikki. --Lahtis (keskustelu) 13. elokuuta 2016 kello 14.00 (EEST)

Tämän pitäisi nyt olla kunnossa. Muissa uutisissa päivitin sivustoa pyörittävän palvelimen uusimpaan Ubuntu LTS -versioon, olen kiinnostunut mahdollisista ongelmista joita tästä on seurannut. --Maakuth (keskustelu) 6. syyskuuta 2016 kello 21.46 (EEST)
Näyttäisi ainakin toimivan. --Lahtis (keskustelu) 6. syyskuuta 2016 kello 23.08 (EEST)

RH-sertifikaatit[muokkaa]

Olen mahdollisesti hankkimassa RHCSA-sertifikaatin nyt aluksi. Kysymys kuuluukin että onko se hintansa arvoinen? Saako sillä oikeasti työtä, ja voiko esimerkiksi olla elinkeinoharjoittajana hoitamassa asiakkaiden järjestelmiä? Ja onko koulutuksen järjestäjällä ja kurssimuodolla käytännössä merkitystä, eli onko väliä jos käy RH124+RH134, RH199 tai jonkun verkkokurssin ennen näyttöjä?

Kahvihuone on tarkoitettu wikiin liittyvälle keskustelulle. Foorumi muulle ---> foorumi.linux.fi --oselotti (keskustelu) 26. toukokuuta 2016 kello 13.31 (EEST)

Uusi editori[muokkaa]

En keksinyt miten tuon allekirjoitusnapin saa takaisin vanhaan editoriin, joten asensin uuden. Mutta ei sitä taida saada tähänkään. No, testailkaa ja kertokaa mitä pidätte, ilmeisesti [asetuksista|https://www.linux.fi/wiki/Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-editing] sen voisi saada pois päältäkin käyttäjäkohtaisesti. --Maakuth (keskustelu) 11. huhtikuuta 2016 kello 20.06 (EEST)

Ihan hyvältä vaikuttaa kun pikaisesti hiekkalaatikolla testasi. Kaipa tuohon allekirjoituksen lyhenteeseen --~~~~ täytyy vaan tottua. Kun vanhaan ei ole enää paluuta. --Lahtis (keskustelu) 11. huhtikuuta 2016 kello 23.20 (EEST)

Teknisiä ongelmia[muokkaa]

Tiedostojen tallennus ei taaskaan toimi. Missä vika? allekirjoitus ei toimi niin kuin pitäisi. 4. maaliskuuta 2016 kello 15.38 (EET)

AbuseFilter-laajennus rikkoi näemmä tiedostojen lähetyksen päivityksen yhteydessä. Otin sen tilapäisesti pois päältä, nyt tuntuu taas toimivan. Allekirjoitusnappi on näemmä kadonnut, mutta tuolla sivun alussa kerrotulla syntaksilla allekirjoitus näkyy pelaavan. Katsotaanpa mistä sen napin saisi takaisin. --Maakuth (keskustelu) 4. maaliskuuta 2016 kello 17.35 (EET)

Olen huomannut ku https yhteys tuli käyttöön. Aina kun artikkeliin lisää kuvan tai kuvia ja tallentaa kuvat palvelimelle niin artikkelin kuva ei päivity, vaan se jää aina tilaan Sivut, joilla toimimattomia tiedostolinkkejä. En tiedä mistä tämä johtuu. Mutta se on vähän häiritsevää. Ainutkierto tie on tallentaa koko artikkeli uudestaan ilman muutoksia. Sitten kuva päivittyy sivulle. Toinen huomio kahvihuoneessa ei ole allekirjoitus painiketta enää. Voisiko sen saada takaisin. Muualla allekirjoitus nappi löytyy. --Lahtis (keskustelu) 6. huhtikuuta 2016 kello 22.31 (EEST)

Uusi foorumi[muokkaa]

Siirsin foorumin vanhasta SMF-järjestelmästä uuteen Discourseen. Ainakin "unohdin salasanani" -linkin kautta pitäisi vanhoilla tunnuksilla päästä sisään. Omasta mielestäni tuo foorumiohjelmisto näyttää selkeästi aikaisempaa paremmalta. Mitä mieltä te olette? --Maakuth (keskustelu) 22. helmikuuta 2015 kello 14.36 (EET)

Hienolta näyttää. Olin kyllä unohtanut koko foorumin olemassa olon jo. :) Peisi1 (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 08.07 (EET)

Päivityksiä[muokkaa]

Päivitin MediaWikin ja SMF-foorumiohjelmiston sekä kaiken alla hyrräävän käyttöjärjestelmän tuoreimpaan Ubuntun LTS-versioon. Ainakin täältä katsottuna tuntuu toimivan mallikkaasti. --Maakuth (keskustelu) 2. joulukuuta 2014 kello 16.03 (EET)

Mallineista[muokkaa]

Nuo ruskeat mallineet ovat kieltämättä rumia ja näyttävät aivan irrallisilta sivuilla. Muokkailen mallineita pikkuhiljaa vähän asiallisemman näköisiksi "yksinkertainen on kaunista" -filosofian mukaisesti. Jos joku malline rikkoo sivuja niin kannattaa mainita asiasta. --oselotti (keskustelu) 1. kesäkuuta 2014 kello 23.11 (EEST)

Mitkä ruskeat mallineet? Keltaisiahan suurin osa on. --213.216.244.213 2. kesäkuuta 2014 kello 16.32 (EEST)
Niinpä. Muokkaajan keskustelusivulla epäiltiin värisokeutta. --Tuju (keskustelu) 22. elokuuta 2014 kello 13.32 (EEST)

Teknisiä ongelmia[muokkaa]

Wiki on toiminut todella hitaasti tänään aamusta, ongelmaa selvitellään. Tietokantavirhettä ei toivottavasti enää tule. --Heikki (keskustelu) 23. huhtikuuta 2014 kello 07.18 (EEST)

Tänäänkin esiintyi käyttökatkos. Luulisin, että vika on nyt pois päiväjärjestyksestä. --Maakuth (keskustelu) 30. huhtikuuta 2014 kello 19.15 (EEST)

Danske Bank[muokkaa]

Sivu Danske Bank pitäis varmaan lukita muokkauksilta, siellä käy niiden työntekijöitä (tai lapsia, tekstistä päätellen) raapustelamassa asiaankuulumatonta töhnää sivulle. --Tuju (keskustelu) 26. lokakuuta 2013 kello 12.09 (EEST)

Luokka suljettujen lisenssien softille?[muokkaa]

Mikä olisi sopiva nimi niille? --Tuju (keskustelu) 25. lokakuuta 2013 kello 17.56 (EEST)

Televisiot, Digitaalisuus ja Linux - ajat muuttuu, pysyykö Wiki perässä?[muokkaa]

Aikoinaan oli analooginen TV ja tietokone. Sitten tuli analogisia viritinkortteja, itsellänikin on Hauppagen combo-kortti jossain jolla streemasin videota serveristä verkkoon. Seuraavassa aallossa digiboxit ja digitaalisuus ryömi Linuxiinkin (tai elokuvaa tungettiin Linuxilla boxiin). Viimeisimmässä laineessa Linux ryömii telkkariin, muun kulutuselektroniikan ohessa. Kaiken höysteeksi löytyy vielä asiaa sivuavat digitaaliset digi-tv palvelut. Wiki on tietysti seurannut aikaansa, mutta itselläni on tullut kutina, että jotain noista sivuista voisi nimetä uudelleen ja/tai sivujen sisältöä tarkastaa onko ne oikeilla sivuilla - noin ylipäätään tarkastella asiaa kokonaisuutena, vaikka mitään ei muuttaisikaan. Ylipäätään asiasta kiinnostuneet voisivat kertoa parannusehdotuksensa täällä ennen härdellimäistä remonttia. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 22.21 (EEST)

Wikihän yrittää kaikin keinoin seurata aikaansa. Ainahan löytyy tarkastettavaa. Itse ainakin seuraan mm. elokuvapalveluiden kehitystä. Ja kulutan niitä. Tällä hetkellä osa sivustoista on aikamoisia listauksia, mikä toimii ja mikä ei. Listaukset ovat siinä hyvät että niistä näkee heti tukeeko jokin jotakin ja toimiiko se vai joutuuko sitä virittelemään. Kehitysehdotuksia asiasta ei vielä ole. Asiaa täytyy miettiä. Kyllähän wiki pysyy perässä jos aktiivisia kirjoittajia löytyy. --Lahtis (keskustelu) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.53 (EEST)
Siirsin ainakin turhan linux sanan sisältävät sivut uusille nimille. Kokonaisuutta pitäisi varmaan ajatella vielä tulisiko sitä järjestellä enemmän. --Tuju (keskustelu) 21. lokakuuta 2013 kello 12.49 (EEST)

Yritys-malline[muokkaa]

Sellaista ei ole, mutta sellaisen voisi tehdä. Ei mitään tursuavaa kun ei kilpailla wikin kanssa, mutta muutamat perustiedot. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.47 (EEST)

 • nimi
 • logo
 • liikevaihto?
 • kotipaikka kaupunki / maa
 • opensource sivusto?
 • kotisivu
Vähän vastaava sivukin on katso esimerkiksi Valve Corporation, Id Softwaren sivusto, joka on Perustietoa, Käsitteet ja Pelit luokassa. Piäisikö nämäkin sivut siirtää myös tähän luokkaan. --Lahtis (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.27 (EEST)
Tarkoitin mallinnetta, en luokkaa (class vs template). --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.36 (EEST)
Oho en huomannut, mutta tuollainenkin luokka oli jo valmiina. Voihan tuosta jonkin mallineenkin tehdä ainakin minun puolesta. --Lahtis (keskustelu) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.40 (EEST)
Malline:Yritys on kyhäelmä aiheesta. Koeponnistuksessa parilla sivulla. Jos todetaan toimivaksi, malline pitäisi läiskiä kaikille Luokka:Yritykset-sivuille. --Tuju (keskustelu) 30. syyskuuta 2013 kello 13.21 (EEST)

Google ja Googlen pakettivarasto[muokkaa]

Muihin vastaaviin sivuihin verrattuna sivu Google pitäisi siirtää historiansa kanssa sivuksi Googlen_pakettivarasto ja luoda uusi sivu Google jossa olisi firma lyhyesti ja sen Katso myös linkkaukset. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.19 (EEST)

Voihan tuon Googlen siirtää yritys sivuksi ja luoda uusi Googlen pakettivarasto sivu. Kuulostaa ihan hyvältä idealta. --Lahtis (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.23 (EEST)
Tarkoitus oli säilyttää se historia sille kuuluvalle sivulle. Tarkkaavuutta näihin sisennyksiin, menee puurot ja vellit sekaisin. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.35 (EEST)

Jakelu-mallinne parannuksia[muokkaa]

Dodanoin, voisko siihen lisätä esim elinkaaren pituus tms kentän josta selviäisi kuinka pitkään tuetusta jakelusta on kyse jos sellaisen päättää asentaa? --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.09 (EEST)

Ehkä toiminnallinen tila voisi olla enemminkin elinkaaren vaihe ja sen arvo voisi olla julkaisematon, tuettu, loppu (eol) tms. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.52 (EEST)

Väärinkäyttösuodatin rikki[muokkaa]

Väärinkäyttösuodantinlaajennos vaikuttaisi olevan poissa toiminnasta, mikä selittänee viimeaikaisen spämmiaallon. --Pb (keskustelu) 9. heinäkuuta 2013 kello 16.41 (EEST)

"Linux.fi:n mainossuodatin on estänyt sivun tallentamisen." - mitäs jos heitätte noi ritsat pois täältä ja suljette sen avoimen editoinniin. En jaksa pelleillä ko käkättimen kanssa kun a) ne haittaavat sisällön tuottamista b) ne eivät estä tätä paskan vyörymistä mitä on logista nähtävissä. Tämä wiki vain edesauttaa spämmin leviämistä palkitsemalla spämmääjiä kun roska roikkuu verkossa päivästä toiseen. Märkä uni, että sotkujen siivoajia riittäisi vastaamaan joka töherrykseen. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 15.34 (EEST)
Vika on näemmä 7 vuotta vanha, voi ei. --LinuxMan + chat 16. marraskuuta 2020 kello 09.05 (EET)

Jolla[muokkaa]

Ehkä hieman omituista, että Jolla mobile on suhteellisen suomalaista alkuperää ja linux.fi:ssä ei ole siitä minkäänlaista mainintaa, saati sitten seikkaperäisempää sepustusta. Pitäisikö asialle tehdä jotain? Meegon tarina voisi olla myös paremmin esitettynä, itse meego sivu ja linux-puhelimet sivu sisältää asioita joiden sijaintia voisi siirrellä ja pääartikkelimaisesti linkitellä. --Tuju (keskustelu) 9. heinäkuuta 2013 kello 12.04 (EEST)

Ehkäpä joutuu siitä että kukaan ei ole sitä vielä tehnyt. Sinä voisit olla ensimmäinen?? ;) --Lahtis (keskustelu) 9. heinäkuuta 2013 kello 17.35 (EEST)
Mutta kun haluaisin itse enemminkin kuluttaa sitä tekstiä. :) Luulen, että sen veistämiseen löytyy parempia kavereita. Noin niinkuin yhteisönä, tämä aihe ei ole kiva-olla-olemassa vaan vähän niinkuin pitäis olla jos suomalaiset ripustaa tämäntyyppisen linux-tietopankin nettiiin Suomessa. Vähän sama kun Lapista ei löytyis mitään kirjoitettua materiaalia Joulupukista. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 13.48 (EEST)
Sailfish-käyttöjärjestelmästä nyt ainakin voisi olla jotain, kunhan se nyt ensin julkaistaan. Oselotti (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 14.02 (EEST)

Lähdekoodiasennus ja Jakelukohtaista[muokkaa]

Nykyinen trendi on asentaa jokin pitkälle viimeistelty ja suosittu jakelu joka käyttää jotain pakettijärjestelmää ohjelmavalikoiman hallintaan. Jakeluiden ohjelmavalikoimat ovat kasvaneet vuosien mittaan ja lähdekoodista asentaminen on yhä harvinaisempaa. Wikin sivuista valtaosa käsittelee yksittäistä ohjelmaa ja usein myös lähdekoodista asentamista. Prosentuaalisesti lähdekoodin asennusohje vaiheineen vie sivusta paljon tilaa ja toisaalta ajan myötä käsin asentamisen merkitys vähenee. Tilan viemisen ohella lähdekoodiohjeet vievät myös huomiota muulta sisällöltä. Toisaalta, harvassa sivussa mainitaan tietoja joita nykyään lukija etsii ja tarvitsee: tarkka paketin tai pakettien nimet omalle jakelulleen. Ylläoleva huomioiden, lähdekoodi-asennusohjeissa on paljon hyödyllisiä, aikaasäästäviä ja yksityiskohtaisia ohjeita jos niitä todella tarvitsee.

Koska Wikin on tarkoitus palvella lukijaansa ja vastata aikaansa, ehdotan seuraavaa:

 • Asennusohjeet lähdekoodeista siirretään omaan, ohjelmaa käsittelevän sivun alasivuksi.
 • Alasivun nimi on linux.fi/wiki/Xbmc/Asennus_X jossa X on? Ehdotuksia? Skandiongelma?
 • Alasivuun viitataan kappaleessa Katso myös.
 • Joka ohjelman sivulle lisätään loppuun toisen tason kappale otsikolla Jakelukohtaista
 • Jakelukohtaista kappaleen alle jakelukohtaiset ohjeet kolmannen tason otsikolla joka on jakelun nimi.
 • Jakelukohtaisessa kappaleessa mainitaan vähintään:
  • paketin tai pakettien tarkka nimi boldattuna.
  • viittaus paketinhallintajärjestelmän sivuun.
  • viittaus pakettivarastoon jos se poikkeaa oletuksista.
 • Käytäntö ohjeistetaan Wikin muokkausohjeissa.

Muutoksen yhteydessä kannattaisi ehkä muokata ohjelman infoboxia ja mahdollisesti hyödyntää muita mallinteita? Tuju (keskustelu) 13. toukokuuta 2013 kello 13.14 (EEST)

 • Sivuistahan on yritetty tehdä jakeluriippumattomia. Ainakin mitä minä olen törmännyt joihinkin lähdekoodeista asennettaviin ohjelmiin niin silloin kun olen esimerkikisi ohjeen raapustanut tänne. Ei ole ollut muita vaihtoehtoja ko. ohjelman asentamiseen (ei löydy mistään pakettivarastosta), mutta jos haluat näin menetellä niin siitä vaan.
 • Yleensä ohjelman tarkka nimi sanotaan ohjeen alussa tai Asenna kohdassa siellä voi olla tietoa myös jakelukohtaisesta nimestä. Jos pakettia ei löydy omalle jakelulle niin lähdekoodeistahan se on asennettava.
 • Alasivuissa on myös yksi ongelma. Olen huomannut että jotkin käyttäjät eivät viittaa ohjelmiin Katso myös kohdassa. Ja näin koko alasivujen hyöty hukkuu massaan. Kun niitä ei tavallaan löydä. (samoin joiltakin unohtuu luokkien käyttö).
 • Jakelukohtaista. -> Sivuistahan on yritetty ja tehdään mahdollisimman jakeluriippumattomia. Eli en näe ainakaan tässä järkeä.
--Lahtis (keskustelu) 13. toukokuuta 2013 kello 13.32 (EEST)
Minusta Tujulla on siinä hyvä pointti, että asennusohjeiden määrä sivuilla on vähän häiritsevä ja vie huomiota hyödyllisiltä asioilta. Minusta kuitenkin tuo /-viivalla erotettu alasivu tuntuu kömpelöltä ratkaisulta ja esitän että asennusohjeet laitettaisiin oman otsikkonsa alle ja oletusarvoisesti piiloon CollapsableText-laajennuksen avulla. Näin asennusohjeet olisivat pois häiritsemästä, mutta nopeasti ja näppärästi saatavissa. Näitä varten voitaisiin tehdä asennusohjeet-malline, joka vakiinnuttaisi tuon asian ulkoasun. --Maakuth (keskustelu) 17. toukokuuta 2013 kello 23.42 (EEST)
Ajatus lähti sisällön yhtenäistämisestä ja käytettävyydestä: Nykyisellään focus on harvemmin tarvittavassa tiedossa joka vie toisilla sivuilla paraatipaikan ja toisaalta yhtenäisen käytännön puute ei kannusta eikä painota puuttuvien, oleellisten tietojen lisämistä (pakettien nimet eri jakeluille), esitetty ratkaisuvaihtoehto oli vain ensimmäinen mieleen tullut. Painottaisin vielä, että ehdotuksessani oli kaksi osaa: Tilaa vievän lähdekoodiasennusohjeen muutos ja Jakelukohtaista kappaleen lisääminen. Nämä ovat kaksi eri asiaa, vaikkakin sivuavat toisiaan.
Ehdotettu CollapsableText voisi ajaa asian. Pistää mietityttämään sivulla mainittu varoitus live sivuilla käytöstä. Linux on perinteisesti ollut ratkaisu joka toimii vanhemmilla laiteistolla ja toisaalta mm selaimien kirjo ja selainspecifisten ominaisuuksien tuki ollut vähäistä. Eli miten tuo sitten toimisi esim Lynxin tai keveiden työpöytien+selaimien käyttäjille? Perustuuko se Java/Ecma-Scriptiin? Kyse on laajennoksesta, mikä elinkaariennuste sen saatavuudelle on tuleviin päivityksiin? Ehdottamani alasivu olisi staattista tekniikkaa eikä sen suhteen ilmeisesti ole riskiä toimivuudesta. Asia tulisi varmistaa jos käytäntö otetaan käyttöön valtaosalla ohjelma-sivuja.
Lähdekoodiohjeiden osalta näkisin asian myös parannuksena. Kun niillä on oma paikkansa, kynnys isompienkin ja tilaa vievien listauksien ja tulosteiden käyttöön laskisi ja siten niiden informaation määrä ja käyttöarvo kasvaisi. -- Tuju (keskustelu) 18. toukokuuta 2013 kello 12.17 (EEST)
Voisiko tota CollapsableText laajennusta kokeilla jossakin hiekkalaatikkosivulla tai ulkosella saitilla? Miten se vaikuttaisi esim tulostukseen? Todennäköisesti se on vähäistä eikä sille kannata panna paljon painoarvoa, mutta ehkä lähdekoodiasennus voisi olla sellainen jossa sitä joskus käytetään. Matkapuhelimet ja tabletit kannattaisi myöskin testata samalla. -- Tuju (keskustelu) 18. toukokuuta 2013 kello 13.11 (EEST)
Tarkemmin katsottuna tuo laajennus näkyy olevan rikki, eikä se toimi nykyisellä MediaWikillä. Mutta vastaavan saa tehtyä jo valmiina mukana tulevalla jQuery-palikalla, laitoin sen kahvihuoneeseen kokeiluun. Lopputulos näyttää tavallisella selaimella ihan asialliselta, eikä lynxilläkään hullummalta. Jakelukohtaista-osan tekeminen on varmaan ihan paikallaan myös. --Maakuth (keskustelu) 18. toukokuuta 2013 kello 23.07 (EEST)
Voihan tuota laajennosta kokeilla. Mutta itse olen aina ihmetellyt miksi useilla saiteilla asennusohjeet ovat piilotettu CollapsableTextillä tosi typerästi. Itse en pidä siitä yhtään. Miksi tekstiä pitäsi sivuilla piilottaa. Tuosta focuksesta. Jos sivun luoja EI VAAN halua (pysty, jaksa tai huvita) kirjoitaa ohjelmasta oikein minkäänlaista tekstiä. Esimerkiksi ohjelman sivun focus näyttää olevan joillakin käyttäjillä se että sieltä on vain käytännössä linkki ohjelman kotisivulle (lukekaa sieltä). Ei sivut ovat tosi tylsiä. (pelkkä listauskin olisi parempi.) Ei siinä paljon focukset ja käytettävyydet paljon siten paina. Jos sivuilla ei ole paljon mitään. Niin pelkkä asennusohjekin on herkkua. --Lahtis (keskustelu) 20. toukokuuta 2013 kello 11.43 (EEST)
Kyllä tässäkin on pointtinsa. Jos sivu on aluillaan eikä ne sorsa-ohjeet ole pitkät niin voihan se toimia alkuvaiheessa tuomaan lihaa luiden päälle. Toisaalta se saattaa vaikuttaa käänteisesti, että sivu näyttää jo suhteellisen täyteläiseltä eikä kutkuta potentiaalisia kirjoittajia vaikka asiasta jotain tietäisivätkin. Alkuperäinen dilemma, että ajat muuttuu ja lähdekoodiohjeita ei juurikaan tarvita vain korostuu jos sivu on aluillaan ja 99,78% prosenttia sisällöstä on mitä ei etsitä eikä lueta.
Jos juuri aloitettu sivu tuntuu tyhjältä, ehdotettu käytäntö tuo jatkossa joka sivulle uuden kappaleen ja sen alakappaleet monelle jakelulle. Sen sijaan, että tyhjyyttä täytetään tekstimassalla jota 99% ei lue, kirjoittaja voisi jatkossa laittaa ohjelmasta vaikka kuvakaappauksen joka piristää sivua jo kummasti.
Valtaosa nykyisestä yhteisöstä lukee alkuperäisiä sivuja vaivatta, mutta silti itsekkin etsin suomenkielisestä wikistä usein ideoita ohjelmiksi johonkin tarkoitukseen (kuten taloushallinto-ohjelmiin viimeeksi). Siten pelkkä sivun olemassaolo linkkeineen ja pakettien nimineen on jo paljon ja säästää aikaa. Jos tätä hyödyllisyyden tunnetta ei saavuteta, linux.fi ei ole se ensimmäinen paikka etsiä tietoa.
Noin ylipäätään suhtaudun sivuihin pragmaattisesti:
 • Sivut eivät ole minun henkilökohtaisia. Niitä voi ja pitää muidenkin muokata. Sama pätee muihin sivuihin.
 • Jos sisällöstä ollaan eri mieltä, kädenvääntö käydään sen argumenteilla, ei sillä kuka sen on aloittanut tai viimeeksi muokannut.
 • Wiki liikkuu eteenpäin pienillä incrementaalisilla muutoksilla eikä sisällön tavoitteet (rakenne, halutut sivut, jne) riipu siitä mitä yksittäinen osallistuja jättää systemaattisesti tekemättä, missä vaiheessa toteutusta ollaan tai miten kaukana tavoite on. -- Tuju (keskustelu) 20. toukokuuta 2013 kello 13.55 (EEST)

Noin sivuhuomiona: Kokisin, että jakelut ovat nykyään jo niin pitkälle kehittyneitä, että lähdekoodiasennusohjeiden sijaan yhteisön jäseniä kannustettaisiin paketoimaan kyseinen ohjelma käyttämäänsä jakeluun suoraan. Käsinasennusohjeiden tekeminen on vähän kuin pätsääminen jakelutasolla - sen sijaan, että asiantuntevat työtunnit tehtäisiin upstreamissa josta ne ovat helposti hyödynnettävissä isoihin massoihin.

 • Käyttäjäkunta laajenee paljon enemmän helpottamalla asennuksia (jakelu siirtyy taviksia kohti, toteutettavissa), kuin opettamalla loppukäyttäjät kääntelemään sorsia (tavikset siirtyy jakelua kohti, hankalaa).
 • Työmäärässä ei ole juurikaan eroa.
 • Käännösohjeet pysyvät väkisin ajantasalla kun jakelu joko kääntää tai hylkää ne. Wikissä vastaavaa pilkuntarkkaa ja toistuvaa mekanismia ei ole. Seurauksena sisältö vanhenee nopeasti kun sen ajantasaisuutta on hankala tarkistaa. -- Tuju (keskustelu) 20. toukokuuta 2013 kello 14.09 (EEST)

Palvelimen päivitys[muokkaa]

Linux.fi muuttaa uudelle palvelimelle tänä viikonloppuna. Muutoksen myötä wikin käyttäjiä pystytään palvelemaan monipuolisemmin ja joustavemmin. Jee! --Maakuth 25. huhtikuuta 2013 kello 23.13 (EEST)

Tämä on nyt tehty ja tuntuu toimivan. Ilmoitelkaa jos huomaatte että jokin on rikki. --Maakuth (keskustelu) 28. huhtikuuta 2013 kello 00.29 (EEST)
Yksi tunnettu vika on, nimittäin pienoiskuvat eivät kaikkialla näy (esimerkkinä KDE tutuksi). Tätä koitetaan selvittää mahdollisimman pian. --Maakuth (keskustelu) 1. toukokuuta 2013 kello 14.49 (EEST)
No niin, selvisihän se lopulta. Mainittakoon että $wgTmpDirectory-muuttuja MediaWikin asetuksissa osotti vanhastaa johonkin epäsopivaan paikkaan. Alkoi toimia kun poistin sen määrityksen kokonaan, oletusasetukset periytyvät jostain muualta. Nyt tietääkseni kaikki on kunnossa. Ilmoitelkaa jos keksitte jotain muita ongelmia. --Maakuth (keskustelu) 11. toukokuuta 2013 kello 16.21 (EEST)

Ongelmia kirjautumisessa[muokkaa]

Näyttää siltä että kirjautuminen ei toimi ainakaan kaikilla käyttäjillä. Vikaa selvitellään.... --Heikki 8. maaliskuuta 2013 kello 00.32 (EET)

Korjattu. Vika johtui epäonnistuneesta päivityksestä uudempaan Mediawikiin, jonka jälkeen jouduin palauttamaan vanhan version ja tietokanta meni vähän solmuun. Nyt pitäisi kuitenkin toimia. Kiitokset Otolle vian ilmoittamisesta, oli jäänyt itseltä huomaamatta kun sitä on kuitenkin aina automaattisesti kirjautuneena sisään. --Heikki 8. maaliskuuta 2013 kello 23.22 (EET)

Viimeaikaiset spämmimuokkaukset[muokkaa]

Tein uuden väärinkäyttösuodattimen, jonka pitäisi estää viimeaikaisen tyyppiset spämmimuokkaukset (ja vain ne). Suodatin on kierrettävissä lisäämällä muokkausyhteenvetoon sana "suodatin". --Pb 22. huhtikuuta 2012 kello 22.43 (EEST)

Tuo ei ollutkaan tarpeeksi tehokas, joten tein uuden (hieman eri lähestymistavalla) ja poistin ylläolevan käytöstä. --Pb 23. huhtikuuta 2012 kello 01.34 (EEST)
Edelleen tein suodattimen, joka estää viimeaikaiseen bottikaavaan (iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + 2-4 numeroa) pohjautuvien käyttäjätunnusten luonnin. Onko tuon päälläolo OK? --Pb 23. huhtikuuta 2012 kello 21.22 (EEST)

Spämmibottitunnusten luonnin esto[muokkaa]

Spämmibotin luomia uusia käyttäjätunnuksia näyttää tulevan aika iso määrä per päivä. Yksi tapa päästä niistä eroon olisi TitleBlacklist-laajennoksen (ei riippuvaisuuksia, merkitty vakaaksi) asentaminen, jolla voi estää tiettyyn säännölliseen lausekkeeseen sopivien käyttäjätunnusten tai sivunnimien luonnin.

Etunimi+Sukunimi+2-4 numeroa -tyyppisten käyttäjätunnusten esto onnistuisi TitleBlacklist-laajennoksen kanssa esimerkiksi lisäämällä rivin

User:[A-Z][a-z]{2,15}[A-Z].{2,15}[0-9]{2,4} <casesensitive>

järjestelmäviestiin Titleblacklist. --Pb 4. joulukuuta 2011 kello 21.05 (EET)

Päädyin asentamaan reCaptchan Wikipediasta tutuilla asetuksilla, eli rekisteröinti tai rekisteröimättömänä muokkaus vaatii captcha-tunnistuksen läpäisyä. Katsotaan miten toimii. Regexp-suodatushan ratkaisisi tämän nykyisin vaivaavan botin, mutta sitten sitä joutuisi taas hienosäätämään seuraavaa varten, toivotaan että tämä ratkaisu pelaisi pitempään. --Maakuth 7. joulukuuta 2011 kello 12.03 (EET)


Linkitys kielletty uusilta käyttäjiltä[muokkaa]

Viimeaikaisten spämmien takia loin uuden väärinkäyttösuodattimen ehdon joka estää uusia käyttäjiä lisäilemästä linkkejä. Katsotaan miten toimii ja otetaan vaikka pois päältä jos tuo aalto päättyisi. --Maakuth 21. marraskuuta 2011 kello 13.06 (EET)

Lisäsin tuohon sellaisen ominaisuuden, että linkin lisäys onnistuu uusiltakin käyttäjiltä, jos muokkausyhteenvetoon kirjoittaa sanan "suodatin". Tämän pitäisi estää spämmibottien muokkaukset, mutta sallia muiden tekemät. --Pb 21. marraskuuta 2011 kello 17.13 (EET)
Hyvä juttu. Tein vielä toisen suodattimen, joka estää uusilta käyttäjiltä sivujen luonnin kokonaan. Tarkkaillaanpa liikennettä ja otetaan pois jos mahdollista. --Maakuth 22. marraskuuta 2011 kello 19.54 (EET)

Foorumi päivitetty[muokkaa]

Keskustelualue päivitettiin SMF:n uuteen versioon. Ilmoitelkaa, jos foorumi ei toimi normaalisti. Jos saat virheen "Template parse error", kokeile poistaa evästeet. --Heikki 15. syyskuuta 2011 kello 08.28 (EEST)

Kuvien kanssa ongelmia[muokkaa]

Jotkut kuvat/pienoiskuvat eivät näkyneet, sillä kuvien tiedosto-oikeudet olivat väärin palvelimella. Nyt kaikkien pitäisi toimia. --Heikki 30. elokuuta 2011 kello 08.53 (EEST)

Päivitys[muokkaa]

Päivitin wikin versioon 1.17. Samalla tuli käyttöön uusi ulkoasu. Ilmoitelkaa jos jotain hajosi. --Heikki 3. elokuuta 2011 kello 21.35 (EEST)

Päivitys[muokkaa]

Mediawiki päivitetty versioon 1.16.4. Ilmoitelkaa jos on ongelmia. --Heikki 18. huhtikuuta 2011 kello 18.13 (EEST)

Mallineiden luokitus[muokkaa]

Kaikki mallineet tulisi luokitella luokkaan mallineet. Näin niiden löytäminen helpottuisi huomattavasti. --Kalakeitto Kilju 10. huhtikuuta 2010 kello 18.41 (UTC)

Palvelin[muokkaa]

Mahdollisesti off-topicia, mutta millä tavalla tarkemmin ottaen on Linux.fi:n tekninen puoli toteutettu? Minun käsityksen mukaan web-hotelli olisi aikalailla käytäntö jos tällaista halutaan, mutta ilmeisesti teillä on joku oma palvelinkone siellä? -Cerre10. huhtikuuta 2010 kello 19.40 (UTC)

Ja ja. Hyvän tavan mukainen --~~~~~-merkintä ei tunnu toimivan, ainakaan minulla.

Palvelinpuoli on hyvällä mallilla. Tehokkaan palvelimen ja riittävästi kaistaa tarjoavat sivulla Linux.fi:Tietoja mainitut tahot. Samalla palvelimella on Linux.fin lisäksi myös muutamia muita sivustoja. --Heikki 11. huhtikuuta 2010 kello 04.28 (UTC)
Juuripa näin, uusi palvelinkonekin tuli varsin hiljattain käyttöön. --Maakuth 11. huhtikuuta 2010 kello 12.18 (UTC)
Siis tarkoitan että voiko palvelinkoneesta antaa ulos tarkempia speksejä? Mihin on kytketty verkkoon, ja ilmeisesti nimenomaan runkoverkkoon? Tuskin kotiin saa niin järeän liittymän kun toimivan wikin pitäminen vaatii. Jopa 10/10-kuitu lienee tarkoitukseen aika laiha.
Juttu on siis siinä että minäkin saan kotiini vanhan palvelinkoneen kuluvan kuukauden aikana, ja haluan vähän vertailla asioita. Aion käyttää sitä Debian- ja Opensuse-seedboxina sekä reitittimenä. Jos oikein innostun niin lähden keräämään vanhoja (kannettavia) tietokoneita, ja laitan ne työskentelemään BOINC-projektin hyväksi. Sonera hyväksyy viisi konetta yhden liittymän taakse, mutta tämä lienee ohitettavissa omalla aliverkolla. --Cerre 12. huhtikuuta 2010 kello 16.34 (UTC)
Kaistaa on käytössä tarpeeksi, en edes tiedä yksityiskohtia. Sinänsä Linux.fi ei paljoa aiheuta liikennettä kun suurin osa sisällöstä on tekstiä. Viime kuukausina kaistaa on kulunut n. 10-11gt, kun eri kävijöitä on ollut n. 30 000 ja sivulatauksia n. 500 000. Vääntöä tarjoaa kasa Xeon-ytimiä ja muistia on gigatavukaupalla. Käyttiksenä on CentOS. --Heikki 12. huhtikuuta 2010 kello 16.42 (UTC)

Harmittaa että jotkut artikkeleista ovat vanhentuneita. Esim Sub.fi ja Jimtv.fi sivustoilta ei voi katsella enää ohjelmia suoraan vaan Jimtv.fi ohjelmat löytyvät nykyään Ruutu.fi sivustolta ja sub.fi sivuston ohjelmat MTV Katsomosta --Pyscowicz (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 10.36 (EET)