LibreOffice Writer

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Tekstinkäsittelyä LibreOfficen toimistopaketilla.

LibreOffice Writer on LibreOffice toimisto-ohjelmiston tekstinkäsittelyohjelma. Tekstinkäsittelyohjelmaa voi käyttää vaikkapa kirjeiden tai kirjan kirjoittamiseen sisällysluettelosta viimeseen sivuun asti. Voit lisätä tiedostoihisi kuvia, diagrammeja, hakemistoja ja bibliografioita. Mukana on kaikki tekstinkäsittelyohjelman perusominaisuudet tekstin automaattisesta täydennyksestä, muotoiluun ja oikolukuun.

Writeria voi käyttää tehokkaasti myös julkaisutehtävissä, uutiskirjeiden tai esitteiden luomisessa. Siinä on kattava tuki erilaisille asiakirjamuodoille. Voit lukea ja tallentaa asiakirjasi OpenDocument-muodossa, joka on uusi kansainvälinen XML-pohjainen asiakirjastandardi.

Writerin sisältö näyttää muokattaessa hyvin samalta kuin lopputulos. Sen sijaan muotoa ja rakennetta kuvaavaa metadataa ei välttämättä näytetä. Writer osaa käyttää mallineita, joilla esimerkiksi liikekirjeen vakio-osat ja suomalaisen kirjestandardin mukaiset asettelut voi tehdä kirjepohjaksi. Tekstin voi asemoida yhteen tai useampaan palstaan. Mukaan voi liittää kuvia, taulukoita ja matemaattisia kaavoja. Tiedoston voi viedä PDF-muotoiseksi lähetettäväksi kirjapainoon, sähköpostin liitteenä tai tulostettavaksi. Saatavilla on vapaa Voikko-niminen ohjelma suomen kielen oikolukuun ja tavutukseen. Writer osaa käyttää OpenDocument-tiedostomuotoa lukuisten muiden tallennusmuotojen lisäksi. Se osaa lukea myös vanhoja Microsoft Word -asiakirjoja. Asiakirjoja voi myös tallentaa PDF- tai Microsoft Word -muodossa. Jos haluat lähettää asiakirjan esimerkiksi kaverille, joka on kiinni Adoben tai Microsoftin ohjelmissa. Ohjelma osaa myös avata .docx-tiedostoja, jotka on tehty Microsoft Office 2007:llä, 2010:llä tai Microsoft Office 2008 Mac OS X -ohjelmalla.

Asennus

LibreOffice Writer löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libreoffice-writer. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Aiheesta muualla