libav

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


libav
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPL tai LGPL
Kotisivu libav.org
Lähdekoodi github.com/libav/libav

libav on FFmpeg:stä haarautettu versio. Se tarjoaa lähestulkoon samat ominaisuudet kuin FFmpeg.

Asennus[muokkaa]

libav löytyy joidenkin jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libav. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Historia[muokkaa]

Vuonna 2011 jotkut FFmpeg:n kehittäjistä olivat tyytymättömiä projektin johtoon ja päättivät ottaa projektin hoitaakseen. FFmpeg:n alkuperäinen kehittäjä ja ffmpeg.org-domainin omistaja Fabrice Bellard ei halunnut antaa domainia uusien "ylläpitäjien" käyttöön. Tästä syystä he päättivät haarauttaa FFmpeg:n omaksi libav-projektikseen.

libav-projektia kehitetään täysin itsenäisesti välittämättä mitä FFmpeg-projektissa tapahtuu. FFmpeg taas yhdistää automaattisesti libav-projektissa tapahtuvan kehityksen omaan haaraansa. libav-projektissa tapahtuvat bugikorjaukset siis siirtyvät automaattisesti myös FFmpeg-projektiin, mutta ei toisinpäin. Tästä syystä libav:sta on kehittynyt lähinnä bugisempi ja vanhentuneempi versio FFmpeg:stä.

Jotkut jakelut, kuten Ubuntu ovat poistaneet FFmpeg:n pakettivarastoistaan ja korvanneet sen libav:lla. Tämä johtuu siitä että näissä jakeluissa FFmpeg-pakettia ylläpitänyt kehittäjä on ollut libav-kehittäjien kannalla näiden kahden projektin välisessä riidassa.

Aikoinaan FFmpeg:n libaviin vaihtanut Debian päätti vuonna 2015 vaihtaa takaisin FFmpeg-ohjelmaan. Debianin mukana todennäköisesti sen johdannaisjakelut tulevat myös vaihtamaan libav:n pois. [1]

v  k  m
Videomuuntajat
Graafiset Handbrake | WinFF
Komentorivityökalut FFmpeg | GStreamer | libav | MEncoder | MKVToolNix
Keskeytyneet Arista Transcoder | Transmageddon