last

Linux.fista
Versio hetkellä 9. helmikuuta 2016 kello 07.55 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

last komentorivikomento listaa koneen käyttäjien viimeaikaiset sisään- ja uloskirjautumisajat, kirjautuneenaoloajan, mahdollisen etäkoneen jolta käsin kirjautuminen on tapahtunut sekä kirjautumisvirtuaalikonsolin. Tiedot saadaan tiedostosta /var/log/wtmp, johon useimmissa järjestelmissä myös tavallisilla käyttäjillä on lukuoikeus. Lähdetiedostoa on mahdollista muuttaa valitsimella -f.

Last osaa listata myös järjestelmän käynnistys-, sulkemis-, ajotasonvaihto- ja päälläoloajat pseudokäyttäjien reboot (käynnistys), shutdown (sulkeminen) ja runlevel (ajotasonvaihto) avulla. Tässä yhteydessä listataan myös järjestelmän ytimen versio.

Käyttö[muokkaa]

Listaataan käyttäjien kirjautumistiedot sekä järjestelmän käynnistykset ja päälläoloajat (pseudokäyttäjä reboot). Uusimmat tapahtumat ovat listassa ensimmäisenä. Ensimmäisessä sarakkeessa näytetään kirjautumisnimi, toisessa kirjautumisvirtuaalikonsoli, kolmannessa kirjautumiskoneen nimi tai IP-osoite (jos kyseessä on etäkirjautuminen), neljännessä sisään- ja uloskirjautumisaika ja viidennessä kirjautuneenaoloaika. Käyttäjän reboot yhteydessä näytetään toisessa sarakkeessa tapahtuman tyyppi (system boot, järjestelmän käynnistyminen), kolmannessa järjestelmän ytimen versio, neljännessä tapahtuman aika ja viidennessä järjestelmän päälläoloaika.

last

Näytetään myös ajotasonvaihto- (runlevel) ja sulkemisajat (shutdown). Shutdown-rivit näyttävät paitsi sulkemisajan myös aikaerotuksen seuraavaan sulkemiseen.

last -x

Näytetään vain 14 edellistä riviä sekä estetään koneennimisarakkeen näyttäminen:

last -14 -R

Näytetään käyttäjän matias 20 viimeistä tietoa:

last matias -20

Katso myös[muokkaa]