Muokataan sivua LAMP

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
__NOTOC__
+
Lyhenne LAMP tarkoittaa
 +
* Linux
 +
* [[Apache]]-http-palvelin
 +
* [[MySQL]]-tietokanta
 +
* [[PHP]]-, [[Perl]]- ja/tai [[Python]]-skriptikieli
  
Lyhenne LAMP tarkoittaa:
 
  
* [[wikipedia:fi:GNU/Linux|'''L'''inux]]-käyttöjärjestelmä
+
Linkkejä:
* [[Apache|'''A'''pache]]-säätiön [[Apache httpd|http-palvelin]]
+
[http://www.lampware.org/]
* [[MySQL|'''M'''ySQL]]-tietokanta
 
* [[PHP|'''P'''HP]]-skriptikieli (joskus myös [[Perl]] tai [[Python]])
 
 
 
Lyhennettä käytetään kuvaamaan erittäin yleistä web-palvelinteknologian kokoonpanoa, jossa palvelinkoneen käyttöjärjestelmänä on Linux, palvelinohjelmistona Apache, tietokantaohjelmistona on MySQL ja dynaamisuuden ja vuorovaikutteisuuden mahdollistavana palvelinpuolen skriptikielenä tyypillisimmin PHP. LAMP on saatavilla kutakuinkin jokaisesta palvelinhotellipaketista, sillä on mahdollista toteuttaa huomattavan mutkikkaita ja monipuolisia verkkopalveluja (esim. Facebook tehtiin LAMP:lla alussa) ja se onkin ollut pitkään hyvin suosittu.
 
 
 
On syytä huomata, että kyseessä on ainoastaan selventävä termi, eikä vaikkapa ohjelmien välinen yhteyskäytäntö. Yhdistelmälle on annettu nimi, koska sitä käytetään melko paljon ja se on havaittu toimivaksi. Samalla idealla on kehitetty muitakin lyhenteitä kuten Solaris-pohjainen SAMP ja Windows/IIS-yhdistelmään pohjautuva WIMP.
 
 
 
== LAMP-ympäristön asennus omalle palvelimelle ==
 
 
 
Seuraavassa lyhyt yhteenveto miten LAMPin voi pystyttää.
 
 
 
{{oikeudet}}
 
 
 
# Asenna aluksi Linux-palvelin. Lisäapua tähän löydät artikkelista [[Palvelin]].
 
# Asenna seuraavaksi [[Apache httpd|Apache-palvelinohjelmisto]], [[PHP|PHP-ohjelmointikieli]] ja [[MariaDB|MariaDB-tietokantaohjelmisto]].
 
 
 
Riippuen valitsemastasi jakelusta, asennettavien pakettien nimet voivat vaihdella. Samoin vaihtelevat asentamiseen käytettävät komennot. Lisätietoa löydät ylle linkitetyistä artikkeleista.
 
 
 
#<li value="3"> Asennusvaiheessa pyydetään asettamaan MariaDB:n pääkäyttäjälle (root) salasana. Laita se muistiin.
 
# Käynnistä Apache uudestaan, jotta PHP varmasti aktivoituu: ''sudo systemctl restart apache2'' tai ''sudo systemctl restart httpd''. Lisätietoa artikkelista [[Apache httpd]]
 
# Tarkista Apachen toimivuus selaimella vierailemassa osoitteessa http://127.0.0.1/ tai http://localhost/
 
# Nyt voit laittaa PHP-skriptin Apachen '''document rootiin'''. Monissa jakeluissa se on polussa /var/www/. Lisätietoa tiedostojen sijainnista löydät artikkelista [[Apache httpd]]
 
# Luo kyseiseen polkuun tekstitiedosto '''testi.php'''. Käytetään tähän monista Linux-jakeluista löytyvää [[nano]]-tekstieditoria.
 
sudo nano /var/www/testi.php
 
Kirjoita tiedoston sisällöksi:
 
<?php
 
echo "Testi toimii!";
 
?>
 
#<li value="6"> Tallenna painamalla {{näppäin|Ctrl|X}} ja {{näppäin|enter}}. Nano-editori kysyy, haluatko tallentaa tiedoston. Vastaa Y (yes) tai K (kyllä) riippuen, mikä järjestelmän kieleksi on asetettu.
 
# Avaa selaimella http://localhost/testi.php. Jos näet vain tekstin ''"Testi toimii!"'', niin PHP toimii. Jos selain yrittää ladata kokonaisena tiedostona sivun, PHP-skriptiä ei ajettu.
 
 
 
=== Wordpress ===
 
 
 
Lisäharjoituksena voit asentaa [[Wordpress]]in, joka on PHP:lla ja MySQL:llä toimiva blogiohjelmisto. Monissa Linux-jakeluissa wordpressin voi asentaa paketista ''wordpress''.
 
 
 
Wordpressin voi myös ladata suoraan sen kotisivuilta osoitteesta http://www.wordpress.org. Siellä on myös kattavat ja yksityiskohtaiset asennusohjeet englanniksi.
 
 
 
=== LAMPista eteenpäin ===
 
 
 
LAMP ei tänä päivänä enää edusta parasta mahdollista teknologiaa. Apachen kanssa kilpailee moni uusi paljon nopeampi palvelinohjelmisto (esim. [[NodeJS]] ja [[Nginx]]), Oracleen haltuun siirtynyt [[MySQL]] häviää [[MariaDB]]:lle ja [[PostgreSQL]]:lle ja ohjelmointikielipuolella on nykyisin suositumpaa käyttää [[JavaEE]]:tä, [[Ruby on Rails]]ia tai [[Python]]ia (esim. [http://www.djangoproject.com/ Djangon] kanssa).
 
 
 
==Katso myös==
 
* [[Apache-harjoituksia]]
 
* [[Apache ja HTTPS]]
 
* [[MySQL:n käyttöönotto]]
 
 
 
==Aiheesta muualla==
 
* https://en.wikipedia.org/wiki/Apache_HTTP_Server
 
* [http://www.lampware.org/ http://www.lampware.org/]
 
* [https://www.omaserveri.info/asenna-lamp-ubuntuun/ Asenna LAMP Ubuntuun - Ohje vaihe vaiheelta]
 
 
 
 
 
[[Luokka:Palvelimet]]
 
[[Luokka:Verkko]]
 
[[Luokka:Apache]]
 
{{Malline:Palvelin}}
 

Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/LAMP