Kustomointi

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 6. huhtikuuta 2019 kello 13.53 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (luokitusta ehkä.)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kustomointi (räätälöinti) tarkoittaa olemassa olevan Linuxin muuttelua ja pakkaammista .iso-tiedostoksi. Tässä tapauksessa ei välttämättä muuteta Linuxin ohjelmakoodia tai perusrakennetta. Yleensä muutetaan vain joitain asetuksia, lisätään ohjelmia ja vaihdetaan esim kieli ja työpöydän taustakuva. Tarkoituksena yleensä on, ettei Linuxin asennuksen jälkeen tehdä niin paljon työtä järjestelmän asetuksien mukauttamisessa käyttäjälle sopivaksi.

Levyllä oleva Linux --> .iso

Yksi tapa kustoimoida on pakata levyllä oleva ajettava käyttöjärjestelmä .iso-tiedostoon. Tämä tehdään Ubuntu-pohjaisessa jakelussa esim BodhiBuilder ja Pinguy Builder-ohjelmalla. Myös Linux Live Kitillä tämä onnistuu, mutta käynnistyvä Linux ei muistuta live-tiedoston rakenteeltaan alkuperäistä Ubuntua. Distosharekin sopii tarkoitukseen. Tämä tapa ei yleensä tuota niin hyvää lopputulosta kuin alla oleva. Mutta yleensä se on aloittelevammalle käyttäjälle helpompi.


Hakemistossa oleva .iso --> chroot --> uusi .iso

Tämä vaatii komentorivin kohtuullista osaamista, mutta tuotata silloin helpommin hyvän lopputuloksen kuin ylläoleva.


Varmin tapa luoda oma Linux lienee ladata linuxin .iso-tiedosto levylle. Tämä puretaan kahteen kakemistoon esim "live" ja "rootfs". Rootfs sisältää kostomoitavan linuxin sellaisena kuin se ajateaan. Niinpä sen voi kustomoida chroot-komennolla.

Ubuntussa tähän sopivia komentoja on esim Cubic. Alkutoimien jälkeen ilmestyy kustomoitavan linuxin chroot-ikkuna.

Niinpä käyttäjä voi asentaa sudo apt ... toiminnoilla uusia ohjelmia. Lisäksi voi esim. kopioida kotihakemiston firefoxin ja työpöydän asetukset rootfs:in /ext/skel hakemistoon. Muutenkin voi muutella käynnistystiedostoja.

Aiheesta muualla