Ero sivun ”Killall” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (→‎Katso myös: komentorivikomennot)
(varoitus odottamattomista seurauksista)
Rivi 1: Rivi 1:
Komentoa killall käytetään sulkemaan pakolla kaikki tietyn ehdon (esim. nimi tai omistaja) täyttävät prosessit (eli ohjelmat) joita on ajossa. Killallia käytetään usein myös yksittäisen ohjelman sulkemiseen, sillä sitä käytettäessä ei tarvitse (toisin kuin komennolla [[kill]]) tietää ohjelman [[pid]]-numeroa.
Komentoa killall käytetään linuxissa sulkemaan pakolla kaikki tietyn ehdon (esim. nimi tai omistaja) täyttävät prosessit (eli ohjelmat) joita on ajossa. Killallia käytetään usein myös yksittäisen ohjelman sulkemiseen, sillä sitä käytettäessä ei tarvitse (toisin kuin komennolla [[kill]]) tietää ohjelman [[pid]]-numeroa.
 
Varsinkin [[root]]-tunnuksella sigkilliä kannattaa käyttää varoen, toisaalta koska se saattaa sulkea vääriä ohjelmia (samannimisiä saattaa olla muitakin kuin suljettavaksi aiottu), toisaalta koska se esimerkiksi [[wikipedia:fi:Solaris|Solariksessa]] tappaakin nimensä mukaisesti kaikki prosessit.
 
Komennon syntaksi on
Komennon syntaksi on
  killall <signaalin nimi/numero> <ohjelma>
  killall <signaalin nimi/numero> <ohjelma>

Versio 5. helmikuuta 2008 kello 14.20

Komentoa killall käytetään linuxissa sulkemaan pakolla kaikki tietyn ehdon (esim. nimi tai omistaja) täyttävät prosessit (eli ohjelmat) joita on ajossa. Killallia käytetään usein myös yksittäisen ohjelman sulkemiseen, sillä sitä käytettäessä ei tarvitse (toisin kuin komennolla kill) tietää ohjelman pid-numeroa.

Varsinkin root-tunnuksella sigkilliä kannattaa käyttää varoen, toisaalta koska se saattaa sulkea vääriä ohjelmia (samannimisiä saattaa olla muitakin kuin suljettavaksi aiottu), toisaalta koska se esimerkiksi Solariksessa tappaakin nimensä mukaisesti kaikki prosessit.

Komennon syntaksi on

killall <signaalin nimi/numero> <ohjelma>

Killallin avulla prosesseille voidaan lähettää monia niiden toimintaan vaikuttavia signaaleja. Mikäli mitään signaalinnimeä tai -numeroa ei ole määritelty, lähetetään signaali 15 (SIGTERM), joka pyytää prosessia sulkemaan itsensä. Listan käytettävissä olevista signaaleista saa komennolla

kill -l

Käyttö

killall kate

Sulkee Katen lähettämällä sille signaalin 15 (SIGTERM).

killall -9 gnome-panel

Lähettää prosessille gnome-panel signaalin 9 (SIGKILL), mikä lopettaa prosessin suorituksen siihen paikkaan. Signaalia 9 saattaa tarvita silloin, kun prosessi ei suostu kuuntelemaan oletussignaalia ja sulkemaan itseään hyvässä järjestyksessä. Muissa tapauksissa signaalin 9 käyttöä tulee välttää.

killall -u steveb wine

Sulkee kaikki käyttäjän steveb omistamat wine-prosessit. Mikäli prossessinnnimeä ei anneta, tapetaan kaikki käyttäjän prosessit.

killall -r '^kio_.*'

Tappaa kaikki prosessit, joiden nimi alkaa merkeillä "kio_". Valitsin -r tarkoittaa säännöllisten lausekkeiden (regular expressions, regexp) käyttöä.

Katso myös