Keskustelu:Paketinhallintajärjestelmä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko näin:

Debian-pohjaisissa järjestelmissä taas käytetään yleensä deb:iä (varsinainen paketinhallinta) ja apt:ia (pakettien verkkoasennus).

deb-artikkeli kertoo etupäässä itse tiedostomuodosta. dpkg huolehtii varsinaisista riippuvuuksista eli lienee se varsinainen paketinhallinta (mutta kuvataan artikkelissa työkaluksi ja työkaluna). apt hoitaa pakettien löytämisen (arkistosta verkossa, tiedostojärjestelmässä tai CD:llä/DVD:llä), halutun version valitsemisen ja riippuvuuksien asentamisen. Lisäksi tulee edustaohjelmat (aptitude & kumpp.)

Tätä artikkelia voisi olla syytä laajentaa: paktinhallintaan on helppo viitata ohjelmien asentamista, jakelun päivittämistä yms. koskevissa artikkeleissa. Siltä osin kun jakeluiden käytännöt noudattavat samoja periaatteita, niitä lienee myös tarkoituksenmukaisempaa käsitellä täällä kuin eri jakeluiden tai työkalujen sivuilla. Valitettavaasti en tunne järjestelmiä riittävästi, että voisin kirjoittaa yleispätevää tekstiä (ilman väärien yleistysten riskiä).

LP 22. tammikuuta 2008 kello 11.39 (EET)

Deb on siis pakettimuoto, johon sisältyy tapa pitää kirjaa riippuvuuksista, asennetuista tiedostoista ym. Dpkg on perustyökalu yksittäisten deb-pakettien asentamiseen, poistamiseen, päivittämiseen, niiden tietojen tutkimiseen jne. Apt on dpkg:ta hyödyntävä ohjelma, joka osaa tyydyttää pakettien riippuvuudet automaattisesti (netin) asennuslähteiden avulla. Rpm-puolella taas on rpm-pakettiformaatti (paketinhallinnan runko), rpm-ohjelma (toiminnallisuus vastaa dpkg:ta) sekä distrojen omat nettiasennustyökalut. Deb on siis tavallaan Debianin paketinhallinnan ydin, kun taas dpkg on vain työkalu, joka asentaa paketin tai valittaa, ettei paketissa määriteltyjä riippuvuuksia löydy järjestelmän pakettitietokannasta. Ainakin perinteisesti on aina puhuttu deb-paketinhallinnasta, rpm-paketinhallinnasta ja tgz-paketinhallinnasta (Slackware). Esimerkiksi Arch Linuxin ja Gentoon kanssa logiikka sitten toisaalta taas on täysin eri... Tosi on, että tämä artikkeli kaipaisi huomattavaa laajennusta ja selkeytystä. Pitäisi selittää ainakin kaikki erityyppiset paketinhallinnat portagesta ja rpm:stä klikiin ym, eri tasoisten paketinhallintatyökalujen (rpm vs. yumex) ero sekä linkittää eri distrojen paketinhallintaa (esim Arch Linuxin paketinhallinta) sekä yksittäisiä työkaluja (pacman, abs) koskeviin ohjeisiin. Myös suhde Ohjelmien asentaminen -artikkeliin pitäisi selvittää. Itse kannattaisin kyseisen artikkelin poistoa ja korvaamista kappaleella Aloittelijalle-artikkelissa. --Pb 23. tammikuuta 2008 kello 07.20 (EET)
Taikka siis: Dpkg näyttää englanninkielisen Wikipedian artikkelin perusteella todella olevan tämän deb-paketeista ja dpkg-työkalusta koostuvan paketinhallintajärjestelmän virallinen nimi, eli siis mitä ilmeisimmin olisi puhuttava Debianin dpkg-paketinhallinnasta. Rpm-puolellahan tätä "ristiriitaa" ei ole, kun kaiken nimi on rpm... --Pb 23. tammikuuta 2008 kello 07.32 (EET)
Laajensin hiukan kappaletta Aloittelijalle#Miten ohjelmia asennetaan? Luulen ettei ohjelmien asennusta voi järkevästi siirtää sinne, koska pitäisi käsitellä monta eri työkalua ja paketinhallintajärjestelmää eikä aloittelija kaipaa ohjeita kuin oman työkalunsa käyttämiseen. Luulen, että ohjaus aloitelijasivulta (joka muuten pysyisi entisellään) jakelukohtaiselle paketinhallintasivulle (tai samankaltaisten jakeluiden osalta ehkä yhteiselle) olisi toimivin ratkaisu. Viitteitä sitten työkaluihin ja tänne.
Laajensin nyt paketinhallinta-artikkelia melko lailla. Yritin kirjoittaa yleispätevää tekstiä, mutta esimerkit ovat Debianista ja muutenkin sitä pitäisi ehdottomasti korjata ja täydentää muiden jakeluiden näkökulmasta. Myös viitteitä eri jakeluiden paketinhallinnan erityispiirteisiin ja eri työkaluihin tarvittaisiin. Edes Debinille en laittanut malliksi, koska en ole varma mihin artikkeleihin kannattaisi viitata.
Yksi aihe, joka jäi melkein kokonaan käsittelemättä ja jolle en keksinyt sopivaa viitettä, on kolmansien osapuolten pakettien asentaminen. Tähän ei Debian-käytäjänä ole ollut ajankohtaista kovinkaan usein, joten joku toisen jakelun käyttäjä voisi varmaan paremmin selittää asiaa, varmaankin pääosin eri artikkelissa.
--LP 29. tammikuuta 2008 kello 13.43 (EET)