Keskustelu:Etusivu2

Linux.fista
Versio hetkellä 4. marraskuuta 2007 kello 18.17 – tehnyt Maakuth (keskustelu | muokkaukset) (niin no, no niin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kevennetty versio

Zipola on jättänyt turhaa pois, vielä jotakin jäikin. Itse haaveilen että tänne löytyisi joku mukava kuva joka toivottaisi tervetulleeksi. Kieltämättä entinen etusivu on tietotulvassaan vähän päällekäyvä - tämä rupeaa olemaan jo lähempänä, mutta tosiaan jokin rauhoittava kuva tähän vielä saisi olla. Ajatuksena "ei Linuxissa ole aloittelijallekaan mitään pelättävää, kyllä tämä sivu neuvoo". --Maakuth 3. marraskuuta 2007 kello 17.55 (EET)

Minusta tämä uudistus ei oikein vaikuta hyvältä. Tuntuu, että ollaan vähän väärillä teillä, jos käyttäjäystävällisyyttä ruvetaan parantamaan ominaisuuksia poistamalla sen sijaan, että tehtäisiin niistä helpommin saavutettavia. Mielestäni tämän wikin suurin käyttäjäystävällisyysongelma on se, etteivät ihmiset tahdo löytää kaikkia luokkarakenteen syövereissä piileksiviä artikkeleita. Jos etusivulta poistetaan valtaosa artikkelilinkeistä, ei olla tämän asian suhteen menty ainakaan parempaan suuntaan. Myös Linkkejä-osio on hyvää opastusta aloittelijalle. Esimerkkinä voi katsoa myös erikielisten wikipedioiden etusivuja. Niiltä löytyy enemmän informaatiota kuin tämän wikin etusivulta, mutta informaatio on hyvin järjestettyä ja tarjoaa samalla hyvän portin wikin sisältöön. Tämän wikin aloittelijaystävällisyyttä pitäisi ennen kaikkea parantaa laajentamalla aloittelijan ohjeita niin, että ne olisivat vähintään samassa mitassa kuin komentorivin perusteet. Aloittelijan ohjeista pitäisi ennen kaikkea löytyä paljon linkkejä muihin artikkeleihin, jolloin se toimisi myös eräänlaisena ohjattuna ja kommentoituna sisällysluettelona wikiin. Toinen asia olisi eräänlaisten aihealuekohtaisten "portaalien" luominen. Ne voisivat olla tavallaan artikkelien Palvelimet ja Palvelin (huom. päällekkäisyys) sekä Komentorivi yhdistelmiä, jotka kertoisivat aiheen perusasioista ja linkittäisivät edelleen muihin artikkeleihin. Näihin voisi sitten laittaa linkkejä etusivulle, ja ehkä jossain vaiheessa ne muodostaisivat suurimman osan etusivun linkeistä. Jos nykyistä etusivua pitäisi lähteä kehittämään, niin ensimmäisenä ehkä vaihtaisin wikipedialinkit valkoiseen laatikkoon yhteistyöartikkelin tilalle ja yhteistyöartikkelin wikipedialinkkien vihreään laatikkoon. Kuvitus voisi tosiaan piristää etusivun ulkoasua, mutta sellaisen löytäminen taitaa olla aika vaikeaa. Lähinnä se olisi kai jotain ikonityyppistä kuvitusta aihealuelaatikoiden kulmissa. Aloitelijaystävällisyyttä ei mielestäni ole se, että poistetaan kaikki kehittyneemmät ominaisuudet ja valintamahdollisuudet, jota aloittelija ei "säikähtäisi" ja huomaisi, millaisia asiat todella ovat (tätä ajattelua löytyy runsaasti esimerkiksi GNOMEn ja Ubuntun piiristä). Ei ole mitään syytä olla nostamatta perusasioita ja -ohjeistusta selkeästi esiin, mutta samalla pitää myös pitää kehittyneemmät toiminnot selkeästi saatavilla, kuten tämän etusivun tapauksessa sivun alemmissa osissa. Ei siis ole hyvä, jos vain perustoiminnot löytyvät käyttöliittymästä, ja kaikkeen muuhun tarvitaankin sitten gconf-editor ja komentorivi/asetustiedostot. Sillä järjestelmän rakenne on mikä on, eikä ongelman tullessa aloittelijakaan voi siltä välttyä. Jos rakenne on kuitenkin helppouden nimissä piilotettu, on kynnys ongelman korjaamiseen liian suuri, ja Linux-käyttö loppuukin helposti siihen. --Pb 4. marraskuuta 2007 kello 14.56 (EET)
Hyviä pointteja nämäkin. Tuo "ohjattu sisällysluettelo" -ajatus on pyörinyt itselläkin mielessä mutta en ole saanut ajatuksesta kiinni. Kyllähän tietysti runsassisältöiselläkin etusivulla olisi puolensa, mutta sisällön pitäisi olla paremmin jäsenneltyä ja valikoitua kuin nykyisessä versiossa. Voisihan sitä tehdä Etusivu3:n jossa sitä ideaa kehiteltäisiin. --Maakuth 4. marraskuuta 2007 kello 17.17 (EET)

Aihealueet

Uusi aihealueloota vaikuttaa hyvältä. Olkoon nyt tuossa arvioitavana jonkun aikaa, mielestäni sopisi jo ihan tuotantokäyttöönkin, entinen rupeaa olemaan aika vanhentunut. --Maakuth 8. syyskuuta 2007 kello 12.22 (EEST)

Etusivu kaipaa ryhmittelyä

Tein hieman kokeilevaa luokittelua, tarkoitukseni olisi jakaa pitkä hankalasti luettava lista loogisiin alueisiin. Länsimaissa luonnollinen lukusuunta on vasemmalta oikealle, parempi käyttää sitä hyväkseen.

Aihealueiden ja ryhmien suunnnitelussa voi ajatella esimerkiksi tiettyä käyttäjää. Mitä tämä tietoa tämä kuviteltu käyttäjä todennäköisemmin etsii, ja kuinka hän sen helpoiten löytää? Esimerkiksi aloitteleva käyttäjä on ymmällään termien sekasorrosta, joten parempi tarjota tuttuja termejä kuin esimerkiksi pelkän ohjelman tai komennon nimeä.

Wikissä on jo monia hyviä artikkeleita, eikä niiden mainostamista kannata kainostella. Suoraan vain etusivuille päivän kuumimmat aiheet. Ja vaikkei jokin asia toimisikaan esim. wlan/digitv kortti niin parempi tieto, ettei toimi kuin ei mitään tietoa.

Olisikohan tässä jatkotyön aihetta? Ja ehdottomasti hyvä ehdotuksia kehiin!

Hyvää työtä! Olen itsekin suunnitellut jotain vastaavaa etusivun uudelleenjärjestelyä. Nykyinen etusivu on tosiaan vähän huonosti ryhmitelty ja toisaalta tämä näyttää nyt hyvältä, joten pienen viilailun jälkeen päivitän varsinaisen etusivun tätä vastaavaksi. --Heikki 28. marraskuuta 2006 kello 07:06:47 (EET)
Kannatan. Hienohan tämä on! --Maakuth 28. marraskuuta 2006 kello 15:41:41 (EET)

Uutiset ja "muita huomiota kaipaavia sivuja"

Laitoin nyt Uutiset-mallinteen sisällön tuohon, katsotaan tuleeko siitä mitään (taustaväri on vähän huono, joku voi vaihtaa). Yhteistyöartikkelin alle ajattelin hieman Wikipedian tyyliin listaa muutamasta huomiota kaipaavast artikkelista (joka pitäisi tehdä mallinteella varmaankin). Kommentteja. --Heikki 11. elokuuta 2006 kello 17:57:31 (EEST)

Viikon yhteistyö

Tämä voisi olla hyvä keino saada artikkeleihin lisää syvyyttä ja pituutta. Miltä kuulostaisi? --Pb 31. lokakuuta 2005 kello 18:49:27 (EET)

Irkissä tästäkin oli puhetta ja sai kannatusta (koko 3-henkiseltä irkkaajaporukalta) --Heikki 31. lokakuuta 2005 kello 19:19:48 (EET)

Verkkoliitynnät

Eiköhän laiteta ensimmäiseksi Verkkoliitynnät työn alle. Siinä on jo jotain sisältöä, mutta tekemistä on yhä. --Maakuth 31. lokakuuta 2005 kello 22:13:19 (EET)

Ihan hyvältä vaikuttaa paljon uutta ole, mutta näyttääpähän ehkä vähän paremmalta. Vielä on parantamisen varaa, mutta todella vaikeaa keksiä tuohon hyvää ja toimivaa.