Keskustelu:Etusivu

Linux.fista
Tämä on etusivun keskustelusivu. Koko wikiä käsittelevälle keskustelulle oikea paikka on Linux.fi:Kahvihuone, ja muulle keskustelulle keskustelufoorumi, työpaikkaesittelyt keskustelufoorumin puolelle.

Mallineiden sijainti[muokkaa]

Minun ruudullani "linkkejä"-malline näkyy epämukavassa paikassa suoraan "yleistietoa Linuxista". Iso osa vasempaa ruutua on täysin käyttämätön. Jotenkin tuon mallineen voisi siirtää. --LinuxMan + chat 11. marraskuuta 2020 kello 08.44 (EET)

Koko layout pitäisi tehdä uudestaan nykyaikaisella CSS:llä, CSS Gridinä vaikka. --Maakuth (keskustelu) 11. marraskuuta 2020 kello 09.54 (EET)

Suomenkieliset jakeluiden foorumit[muokkaa]

Voisiko tähän etusivulle luoda sivu jossa listattaisiin suomenkieliset foorumit?

Foorumeita on listattu sivulla Linux-aiheiset keskustelualueet. --Lahtis (keskustelu) 22. huhtikuuta 2016 kello 02.15 (EEST)

Keskustelualueen linkitys[muokkaa]

Osa on valittanut keskustelualuelinkkien näkyvän huonosti/hukkuvan massaan. Tämä taitaa olla ongelma varsinkin suuremmilla resoluutioilla ja pienemmällä tekstikoolla. Miten olisi, jos poistettaisiin keskustelualuelinkki wikilinkit-mallineesta ja korvattaisiin se omalla tekstikappaleellaan tervetuloa-mallineessa? Esimerkiksi: "Linux.fi-sivustolta löytyy myös erillinen keskustelualue." Wikilinkit-mallineen otsikon voisi samalla muuttaa muotoon "Osallistuminen". --Pb 4. toukokuuta 2008 kello 15.45 (EEST)

Pistetään toki, vaikuttaa järkevältä. --Maakuth 4. toukokuuta 2008 kello 18.33 (EEST)

Etusivun linkit[muokkaa]

Mikähän mahtaa olla noiden etusivun linkkien asiakasryhmä? Mikä tekee esimerkiksi Afterdawnin Linux-foorumista niin erityisen, että siitä pitää olla ihan etusivulla maininta? Sama asia Tonnikala.netin kanssa, jos noiden linkkien on tarkoitus olla aloittelijoille tarkoitettuja. Ehkäpä koko laatikosta voisi tehdä täysin neutraalin ja lisätä uuden laatikon "Suomalaisia Linux-foorumeita", joihin voisi openSUSE:n ja Ubuntu-fi.orgin foorumit lisätä? Ja miksei myös tuon Afterdawninkin foorumin. Ja jos täällä Linux.fissä on omakin foorumi, niin siitäkin kannattaisi jossain mainita :-) --Teprrr 21. elokuuta 2007 kello 18.57 (EEST)

Oikeastaan koko etusivu kaipaisi remonttia. Aihealuelaatikot ovat päin honkia jne. Mutta asiaan. Linux.fin keskustelualueelle on linkki 'Wikinää'-kohdassa. Alareunan linkit taasen ovat sekava kokoelma jonkun mielestä tärkeimpiä yleisiä Linux-aiheisia sivustoja. Ubuntu Suomi ja OpenSUSE Suomi ovat kyllä sen verran hyviä yhteisöjä että ehkä niihinkin voisi linkittää. Täytyy kuitenkin huomioida että tohon ei kovin montaa linkkiä sovi. Tuota listaa pääsee muuten muokkaamaan muokkaamalla mallinetta Malline:Linkkejä. -Heikki 21. elokuuta 2007 kello 19.58 (EEST)
On sinne keskustelualueelle linkki myös vasemman laidan päävalikossa... Ja näistä linkeistä sitten: Tuon linkkipalstan alkuperäinen tarkoitus oli kai toimia korvikkeena linux.fi:n vanhalla (wikiä edeltäneellä) etusivulla olleelle vastaavalle linkkilistalle. Eli tuo on olevinaan lista tärkeimmistä distroriippumattomista suomenkielisistä nettisivuista+yhdestä nyysiryhmästä. Tonnikala, flug, sfnet.atk.linux ovat aika itseoikeutettuja tässä kategoriassa. Afterdawn on ehkä hiukan siinä rajoilla ja Raja-anturahan tuosta äsken poistettiin, kun sen toiminta loppui. Vähän aikaa tuossa oli myös Ubuntu tutuksi -wikikirja, mutta se poistettiin juuri tuon distroriippumattomuuskriteerin vuoksi. Mielestäni toimiva idea tälle etusivun linkkilistalle olisi pitää se edelleenkin lyhyenä ja distroriippumattomana, mutta lisätä siihen linkit wikin varsinaisille linkkisivuille, jotka tosin ovat luvattoman hajanaisessa kunnossa (ks. Uutissivut, Ulkoiset ohjesivustot, Linkkejä, Linux-aiheiset wikit ja Linux-aiheiset podcastit). --Pb 21. elokuuta 2007 kello 22.02 (EEST)
Voisiko vuoden 2011 loppuun asti etusivulla olla näyvästi linkki [Viikon VALO -sivustolle? Siellähän esitellään viikottain erilaisia avoimia ohjelmia yleistajuisesti, ja sopii varmastikin Linux.fi:n kohderyhmälle, joka etsii vinkkejä avoimen lähdekoodin hyödyntämiseen? Lisäksi hyvä linkki olisi myös Suomen FLOSS Manuals -sivustolle, jonka 1600 sivua suomenkielisiä oppaita kiinnostanee Linux.fi:n lukijakuntaa, varsinkin aloittelijoita. --Otto 28. elokuuta 2011 kello 12.33 (EEST)
Lisäsin. --Heikki 29. elokuuta 2011 kello 08.38 (EEST)

#linux.fi[muokkaa]

Pitäisiköhän etusivulla mainita ettei tällä wikillä ole mitään tekemistä #linux.fi -kanavan kanssa, joka ei ole vieraanvaraisuudestaan (tai aloittelijaystävällisyydestään) järin tunnettu? --Maakuth 14. marraskuuta 2006 kello 22:36:08 (EET)

Etusivulla jo lukeekin, että wikin irc-kanava on #wikilinux. Uskoisin tämän riittävän, vaikka varmasti moni menee sekaisin #linux.fi:n ja www.linux.fi:n kanssa. --Heikki 15. marraskuuta 2006 kello 14:44:18 (EET)

Wikibook[muokkaa]

Olisiko parempi ottaa tuo Ubuntu Wikibook pois linkit-osiosta? Vaikka kyseinen opas onkin erittäin laaja ja laadukas, on se silti kuitenkin vain yhteen distroon keskittyvä, eikä kyseinen paikka ole mielestäni sopiva tämänkaltaiselle yhden distron esilletuomiselle. Parempi olisi pitää etusivun linkkikokoelma pelkästään yleisesti Linuxia käsittelevänä. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 01:21:09 (EEST)

Joo, onhan se vähän oudossa paikkaa, kun tarkemmin miettii (loogisempi ois paikka missä olis muitakin distro-ohjeita). Minusta riittäisi linkki Ubuntu sivulla --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 12:21:41 (EEST)

Sanamuoto[muokkaa]

Sivulla lukee, että "Jos sinulla on joku Linux-ongelma, lue Apua-sivu." Eikös tuo sana "joku" pitäisi korvata sanalla "jokin", jotta mentäisiin ihan kirjakielen mukaan? --Pb 30. huhtikuuta 2006 kello 14:39:10 (EEST)

s.a.l. googlessa -linkki[muokkaa]

Se linkki on vieläkin väärin,

*[http://groups.google.fi/group/sfnet.atk.linux?hl=fin Sfnet.atk.linux Google Groupsissa]

pitäisi korvata tällä

*[http://groups.google.fi/group/sfnet.atk.linux?hl=fi Sfnet.atk.linux Google Groupsissa]

jotta homma toimisi suomeksi. --Pb 11. joulukuuta 2005 kello 18:14:54 (EET)

Korjattu. --Heikki 11. joulukuuta 2005 kello 19:28:11 (EET)

Miksi _www._wik... urlissa?[muokkaa]

Eikö parempi olisi vain wiki.linux.fi?

Koska 90 prosenttia käyttäjistä kuvittelee että se www alussa on pakollinen. Huomasitkin varmaan että pelkkä wiki.linux.fi toimii myös. -teppo-

Jäsentely on peffallaan[muokkaa]

Eikö voisi luoda kategorioita teknisiin ohjeisiin? Kuten alasivu, johon tulisi kaikki verkkoon liittyvät... toinen johon kaikki laitteiston valintaan liittyvät, kolmas johon kerneliin liittyvät jne. --K.S.

Juuri verkko-osuuden laitoin omalle sivulleen, en tiedä mitä muita juttuja voisi niputtaa yhden yläkäsitteen alle helposti tuolta teknisistä ohjeista. --Maakuth 25. lokakuuta 2005 kello 18:03:37 (EEST)

Wikin idean mukaisesti kukin saa ihan vapaasti jäsennellä miten haluaa. -teppo-

Tarttis tehrä jotain[muokkaa]

Etusivu ei ole oikein mukavan näköinen, toivottavasti joku viitsisi tehdä siitä vastaavan kuin vaikkapa wikipediassa. Tai jonkinlaista selkeytystä tarvittaisiin ainakin.

Tyylin muutos etusivulla[muokkaa]

Njaa, sinällään ehkä järkevänsuuntainen muutos, mutta palstat ovat muuhun tyyliin sopimattoman väriset sekä liian alhaalla. Katsopa kunnollinen Linux-wikin palstoitettu etusivu osoitteesta http://www.linuxguiden.no/index.php/Hovedside.

Nyt on hiukan muutettu, jokainen voi tietenkin itse parantaa sitä mikäli minun jälki ei miellytä.. kunnes ylläpito laittaa etusivun lukkoon (ei huono idea) ja tekee siitä mieleisensä. -- Tuomas 24. lokakuuta 2005 kello 18:21:39 (EEST)

Tyylin muutos etusivulla, osa 2[muokkaa]

Tässä olisi minun ehdotukseni etusivun ulkoasuksi. Sanokaa mielellään mielipiteenne. Olisi hyvä, jos asiasta saataisiin kunnon keskustelu aikaiseksi. Katsokaa myös Tuomaksen ehdotus muokkaushistoriasta. --Pb 24. lokakuuta 2005 kello 19:31:40 (EEST)

Siisti tuo, hyvää työtä. --81.197.25.238 25. lokakuuta 2005 kello 11:23:47 (EEST)
Nätti! Loistavaa, tää on heti paljon toimivamman oloinen. --Maakuth 25. lokakuuta 2005 kello 17:47:36 (EEST)
Anteeksi kun puutuin muutoksiisi. Tässä kuitenkin vähän selitystä. Tuollainen pikkusälä, kuten huumori ja lelut, on loogista pitää samalla palstalla, eli oikealla. Kaksi pientä artikkelia piiitkien Teknisten ohjeiden jälkeen myös vähän iskee silmään. Jotta palstat olisivat tasapainossa, ja muutenkin logiikan vuoksi lisäsin 'Laitteiston' koko sisällön 'Teknisiin ohjeisiin' ja palautin verkkoratkaisut sinne. Poistin myös linkin muutamaan turhaan sivuun (esim. Palvelimen pystyttäminen) joiden sisältö oli jo muissa linkatuissa artikkeleissa. 'Laitteisto' sai siis häipyä, ja sen tilalle korostetulle vihreälle paikalle tuli 'Koulutus' (tuntui tärkeimmältä alareunan muista kokovalkoisista). Onko muuten tekstikoko mielestänne sopiva? Nyt se on 0.9em ja näyttää meikäläisen Konquerorilla ihan hyvältä. Mozillassa ja Firefoxissa taas se on liian pieni. Pitäisikö tekstikoko muuttaa 1em:ksi? Mitä mieltä olette?
Ehkä vähän isompi saisi olla, näin Firefoxin näkökulmasta (nyt kun tarkistin, niin Operassa näyttää samalta). Mutta niin, noita teknisiä ohjeita kun on vähän pitkin koko wikiä, niin ne on mielestäni vähän turha listata etusivulle. Ehkei oma mallini ole paras mahdollinen, mutta tyhmältä tuntuu myös listata vain pieni osa niistä... antaa aika suppean kuvan wikin sisällöstä. Lisäksi verkkojuttuja oli tuossa erittäin paljon, niin mielestäni oli hyvä ratkaisu laittaa ne erikseen. Nyt etusivun ulkoasu on kunnossa, vielä kun siihen saataisiin jotain loogista järkeä. En tiedä onko huumorille ja leluille edes järkevää olla omia kohtiaan etusivulla, olisiko joku erillinen artikkeli parempi? --Maakuth 25. lokakuuta 2005 kello 23:07:25 (EEST)
Isonsin tekstikoon 0.9em:stä 1em:ään. Totta on, että etusivulla on paljon kaikenlaista turhaa kamaa joka päälle päätteeksi on huonosti jäsenneltyä. Ehkäpä kannattaisi ottaa sisällöltään kokonaan uusiksi kaikki muut paitsi ehkä kaksi ylintä kappaletta. Vasemmalla palstalla toiseksi ylimmäinen kappale voisi olla yleistä Linux-tietoutta niinkuin nytkin, ehkäpä tulevaisuudessa ihan omankin wikin piiristä. Sen alle nykyisten teknisten ohjeiden tilalle sopisi luettelo tämän paikan (tulevista) luokista. Oikealla palstalla taas voisi olla linkkejä sellaista tietoa sisältäviin artikkeleihin, joista tänne tulevat ihmiset eniten voisivat olla kiinnostuneita. Tällaisia olisivat ehdottomasti esimerkiksi sellaiset artikkelit kuin WLAN sekä Jakelut. --Pb 26. lokakuuta 2005 kello 16:55:54 (EEST)

Mandriva Limited Edition 2005[muokkaa]

Terve!

Olen aloittelia linuxin puolella ja asensin Mandrivan, mutta en saa sitä käynnistymään graaffiseen tilaan. Emolevy on MSI:n ja näytönohjain on intergroitu piirisarja VIA K8M800. Miten saan asennettua vian ajurit teksti tilassa siihen. Kiitos

T:Mika

mika.k.miettinen@kotikone.fi

Luehan Apua-sivu, tämä ei ole varsinaisesti tukifoorumi. --Maakuth 7. kesäkuuta 2006 kello 13:52:37 (EEST)

HOWTO -nimiavaruus[muokkaa]

Olisiko huono idea? --Erkkimon 26. lokakuuta 2007 kello 06.14 (EEST)

Onhan meillä jo Ohjeet-luokka. --Heikki 26. lokakuuta 2007 kello 07.56 (EEST)

Etusivulta linkki FLOSSManualsiin[muokkaa]

Voisiko etusivulta linkittää suomenkieliseen FLOSSManualsiin (http://fi.flossmanuals.net)? Siellä on jo yli 1200 sivua suomenkielisiä manuaaleja vapaista ohjelmista, suurin osa sopii erinomaisesti linux.fi:n kohderyhmälle. --Otto 3. elokuuta 2011 kello 09.07 (EEST)

Laitoin, kts. Malline:Linkkejä. --Heikki 3. elokuuta 2011 kello 21.27 (EEST)