Ero sivun ”Kehitysympäristöt” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
 
p (artikkelia päivitetty)
(23 välissä olevaa versiota 15 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Linuxille on saatavissa monia ilmaisia kehitysympäristöjä.  
Linuxille on saatavissa monia ilmaisia kehitysympäristöjä.  
==Perinteiset==
Perinteisiä kehitysympäristöjä ovat unixin komentorivi ja komentorivityökalut sekä [[tekstieditorit]] [[Vim]] ja [[Emacs]]. Aloittelijan ei kannata pelästyä hieman hankalaa alkuunpääsyä, sillä kummatkin editorit ovat pienen opettelun jälkeen erittäin käyttökelpoisia ja monipuolisia. Termi tekstieditori on tässä yhteydessä harhaanjohtava, koska niistä käsin voi esimerkiksi kääntää ohjelman tai esimerkiksi hakea koodia [[CVS]]-lähteestä. Joskus jokin toiminnallisuus (esimerkiksi epätavallisemman ohjelmointikielen tuki) vaatii lisäosien asentamisen tai erillisen käyttöönoton.
==Anjuta==
[[Anjuta]] on pääasiassa [[C]]- ja [[C plus plus|C++]]-ohjelmointiin suunnattu kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki myös muille kielille (mm. [[Java]], [[Perl]] ja [[Pascal]]). Projektihallinta on kuitenkin vain [[C]]/C++:lle. [http://anjuta.org/ Ohjelman kotisivu].


==Borland JBuilder==
==Borland JBuilder==
JBuilder on Borlandin ilmainen java-kehitysympäristö, ja vaikka se onkin suljettu kaupallinen ohjelma, saa sillä tehdä myös kaupallisia ohjelmia.<br>
JBuilder oli Borlandin ilmainen [[Java]]-kehitysympäristö, jonka nykyään saa [[Eclipse]]-kehitysympäristön lisäosana.
[http://www.borland.com/jbuilder/foundation/ Ohjelman kotisivu]


==Eclipse==
==Eclipse==
Eclipse on alunperin java-ohjelmien kehitykseen luotu kehitysympäristö, mutta siihen on saatavilla tukia muillekkin kielile.
[[Eclipse]] on alun perin [[Java]]-ohjelmien kehitykseen luotu kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki muillekin kielille. [https://eclipse.org/ Ohjelman kotisivu]
[http://eclipse.org/ Ohjelman kotisivu]
 
==Geany==
[[Geany]] on kevyt [[KDevelop]]in kaltainen kehitysympäristö, joka perustuu [[GTK]]-kirjastoon. Vaikka ohjelma on vielä beta-vaiheessa, on se silti varteenotettava vaihtoehto raskaammille sovelluksille.
 
==Jedit==
[[Jedit]] on suosittu tekstieditori, jonka tuki liitännäisille mahdollistaa toiminnan laajentamisen moneen tarpeeseen. [[Sftp]]-tuki mahdollistaa helpon verkkosivujen kehittämisen.


==KDevelop==
==KDevelop==
KDevelop on ensisijaisesti KDE:n ohjelmien tekemiseen toteutettu, mutta on täysiverinen kehitysympäristö muillekkin projekteille. Kielivalikoimasta tukea lötyy mm. ADA, [[C]], C++, SQL, Fortran, Haskell, Java, PHP, Pascal, Perl, Python, Ruby ja shell-skripti.<br>
[[KDevelop]] on ensisijaisesti [[KDE]]:n ohjelmien tekemiseen tarkoitettu kehitysympäristö, mutta se on täysiverinen kehitysympäristö muillekin projekteille. Tuettuihin kieliin kuuluvat mm. [[ADA]], [[C]], [[C++]], [[SQL]], [[Fortran]], [[Haskell]], [[Java]], [[PHP]], [[Pascal]], [[Perl]], [[Python]], [[Ruby]] ja [[bash-skriptaus|shell-skriptit]]. [https://www.kdevelop.org/ Ohjelman kotisivu]
[http://kdevelop.kde.org/ Ohjelman kotisivu]
 
==Lazarus==
[[Lazarus]] on suomenkielisellä käyttöliittymällä varustettu graafinen, [[Pascal]]-ohjelmointikieltä käyttävä kehitysympäristö.


==NetBeans==
==NetBeans==
NetBeans on avoimen lähdekoodin java-sovelluskehitin.
[[NetBeans]] on avoimen lähdekoodin esitynyt ammattikäyttöönkin suunnattu ohjelmointiympäristö pääosin [[Java]]lle, mutta tukee myös muita kieliä.
[http://www.netbeans.org/ Ohjelman kotisivu]
 
[[Luokka:Kehitystyökalut]]

Versio 7. joulukuuta 2020 kello 16.17

Linuxille on saatavissa monia ilmaisia kehitysympäristöjä.

Perinteiset

Perinteisiä kehitysympäristöjä ovat unixin komentorivi ja komentorivityökalut sekä tekstieditorit Vim ja Emacs. Aloittelijan ei kannata pelästyä hieman hankalaa alkuunpääsyä, sillä kummatkin editorit ovat pienen opettelun jälkeen erittäin käyttökelpoisia ja monipuolisia. Termi tekstieditori on tässä yhteydessä harhaanjohtava, koska niistä käsin voi esimerkiksi kääntää ohjelman tai esimerkiksi hakea koodia CVS-lähteestä. Joskus jokin toiminnallisuus (esimerkiksi epätavallisemman ohjelmointikielen tuki) vaatii lisäosien asentamisen tai erillisen käyttöönoton.

Anjuta

Anjuta on pääasiassa C- ja C++-ohjelmointiin suunnattu kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki myös muille kielille (mm. Java, Perl ja Pascal). Projektihallinta on kuitenkin vain C/C++:lle. Ohjelman kotisivu.

Borland JBuilder

JBuilder oli Borlandin ilmainen Java-kehitysympäristö, jonka nykyään saa Eclipse-kehitysympäristön lisäosana.

Eclipse

Eclipse on alun perin Java-ohjelmien kehitykseen luotu kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki muillekin kielille. Ohjelman kotisivu

Geany

Geany on kevyt KDevelopin kaltainen kehitysympäristö, joka perustuu GTK-kirjastoon. Vaikka ohjelma on vielä beta-vaiheessa, on se silti varteenotettava vaihtoehto raskaammille sovelluksille.

Jedit

Jedit on suosittu tekstieditori, jonka tuki liitännäisille mahdollistaa toiminnan laajentamisen moneen tarpeeseen. Sftp-tuki mahdollistaa helpon verkkosivujen kehittämisen.

KDevelop

KDevelop on ensisijaisesti KDE:n ohjelmien tekemiseen tarkoitettu kehitysympäristö, mutta se on täysiverinen kehitysympäristö muillekin projekteille. Tuettuihin kieliin kuuluvat mm. ADA, C, C++, SQL, Fortran, Haskell, Java, PHP, Pascal, Perl, Python, Ruby ja shell-skriptit. Ohjelman kotisivu

Lazarus

Lazarus on suomenkielisellä käyttöliittymällä varustettu graafinen, Pascal-ohjelmointikieltä käyttävä kehitysympäristö.

NetBeans

NetBeans on avoimen lähdekoodin esitynyt ammattikäyttöönkin suunnattu ohjelmointiympäristö pääosin Javalle, mutta tukee myös muita kieliä.