Kehitysympäristöt

Kohteesta Linux.fi
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Linuxille on saatavissa monia ilmaisia kehitysympäristöjä.

Perinteiset[muokkaa]

Perinteisiä kehitysympäristöjä ovat unixin komentorivi ja komentorivityökalut sekä tekstieditorit Vim ja Emacs. Aloittelijan ei kannata pelästyä hieman hankalaa alkuunpääsyä, sillä kummatkin editorit ovat pienen opettelun jälkeen erittäin käyttökelpoisia ja monipuolisia. Termi tekstieditori on tässä yhteydessä harhaanjohtava, koska niistä käsin voi esimerkiksi kääntää ohjelman tai hakea koodia CVS-lähteestä. Joskus jokin toiminnallisuus (esimerkiksi epätavallisemman ohjelmointikielen tuki) vaatii lisäosien asentamisen tai erillisen käyttöönoton.

Anjuta[muokkaa]

Anjuta on pääasiassa C- ja C++-ohjelmointiin suunnattu kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki myös muille kielille (mm. Java, Perl ja Pascal). Projektihallinta on kuitenkin vain C/C++:lle. Ohjelman kotisivu.

Borland JBuilder[muokkaa]

JBuilder on Borlandin ilmainen Java-kehitysympäristö, ja vaikka se onkin suljettu kaupallinen ohjelma, saa sillä tehdä myös kaupallisia ohjelmia. Ohjelman kotisivu.

Eclipse[muokkaa]

Eclipse on alun perin Java-ohjelmien kehitykseen luotu kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki muillekin kielille. Ohjelman kotisivu

Geany[muokkaa]

Geany on kevyt KDevelopin kaltainen kehitysympäristö, joka perustuu GTK-kirjastoon. Vaikka ohjelma on vielä beta-vaiheessa, on se silti varteenotettava vaihtoehto raskaammille sovelluksille.

Jedit[muokkaa]

Jedit on suosittu tekstieditori, jonka tuki liitännäisille mahdollistaa toiminnan laajentamisen moneen tarpeeseen. Sftp-tuki mahdollistaa helpon www-sivujen kehittämisen.

KDevelop[muokkaa]

KDevelop on ensisijaisesti KDE:n ohjelmien tekemiseen tarkoitettu kehitysympäristö, mutta se on täysiverinen kehitysympäristö muillekin projekteille. Tuettuihin kieliin kuuluvat mm. ADA, C, C++, SQL, Fortran, Haskell, Java, PHP, Pascal, Perl, Python, Ruby ja shell-skriptit. Ohjelman kotisivu

Lazarus[muokkaa]

Lazarus on suomenkielisellä käyttöliittymällä varustettu graafinen, Pascal-ohjelmointikieltä käyttävä kehitysympäristö.

NetBeans[muokkaa]

NetBeans on avoimen lähdekoodin esitynyt ammattikäyttöönkin suunnattu ohjelmointiympäristö pääosin Javalle, mutta tukee myös muita kieliä.