Kaukosäätimet

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaukosäätimiä voi Linuxissa käyttää useammallakin tavalla. Tyypillisesti kuitenkin käytetään Lirc-nimistä ohjelmaa toteuttamaan kaukosäädintuki. Joitakin kaukosäätimiä ydin tukee suoraan. Tällöin kaukosäädin näkyy laitetiedostona /dev/input/eventX (X on numero alkaen nollasta). Twinhan DTV Alpha -USB-viritinkortti on yksi tälläinen laite.

/dev/input/eventX-tyyppisten kaukosäätimien käyttöön voi käyttää lircd:tä, mutta Lircillä on puutteita näiden hoitamiseen. Toinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi evRouter-nimistä ohjelmistoa. Ohjelma osaa muuttaa event-rajapinnasta tulevat viestit esimerkiksi näppäimenpainalluksiksi.

Yksi Lircin ongelmista /dev/input/eventX-laitteiden kanssa on se, että Lircin mukana tuleva irrecord-ohjelma ei osaa oppia uusia koodeja event-tyyppisiltä kaukosäätimiltä.

Lirc[muokkaa]

Lirc:n kotisivulta löytyy useille kaukosäätimille valmis asetustiedosto. Lircin käyttöön tarvitaan käynnissä oleva lircd-ohjelma ja kaukosäätimelle sopiva asetustiedosto, joka kertoo merkityksen kullekin kaukosäätimen näppäimelle.

Mikäli Lircin kanssa halutaan käyttää /dev/input/eventX-rajapintaa, tulee lircd käynnistää esimerkiksi näin:

lircd -H dev/input -d /dev/input/event5

evRouter[muokkaa]

evRouter on ohjelma, joka kuuntelee /dev/input/eventX-rajapintaa ja suorittaa komentoja tai syöttää X Window Systemille eventtejä asetustiedostonsa mukaisesti.

Kaukosäätimen tapauksessa voi olla kätevää, että evRouter muuttaa kaukosäätimen näppäimet esimerkiksi MythTV:n pikanäppäimiä vastaaviksi komennoiksi.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]