Ero sivun ”Kaukosäätimet” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
98 merkkiä poistettu ,  20. syyskuuta 2007
p
pieni siistintä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
p (pieni siistintä)
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Käytettäessä linuxia tv:n katseluun on kaukosäätimen käyttö kätevää.
Kaukosäätimiä voi Linuxissa käyttää useammallakin tavalla. Tyypillisesti kuitenkin käytetään Lirc-nimistä ohjelmaa toteuttamaan kaukosäädintuki. Joitakin kaukosäätimiä [[ydin]] tukee suoraan. Tällöin kaukosäädin näkyy [[laitetiedostot|laitetiedostona]] <tt>/dev/input/eventX</tt> (X on numero alkaen nollasta). Twinhan DTV Alpha -[[USB]]-viritinkortti on yksi tälläinen laite.


Esimerkiksi Twinhan Alpha DTV usb-viritinkortin mukana tulee kaukosäädin. Itse digivastaanottimessa on ir-vastaanotin.
<tt>/dev/input/eventX</tt>-tyyppisten kaukosäätimien käyttöön voi käyttää lircd:tä, mutta Lircillä on puutteita näiden hoitamiseen. Toinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi evRouter-nimistä ohjelmistoa. Ohjelma osaa muuttaa event-rajapinnasta tulevat viestit esimerkiksi näppäimenpainalluksiksi.  


Kaukosäätimiä voi linuxissa käyttää useammallakin tavalla. Tyypillisesti kuitenkin käytetään lirc nimistä ohjelmaa toteuttamaan kaukosäädintuki. Joitakin kaukosäätimiä linux kernel tukee suoraan. Tällöin kaukosäädin näkyy ''/dev/input/eventX'' -nimellä (X on joku numero). TwinhanDTV Alpha on yksi tälläinen laite.
Yksi Lircin ongelmista <tt>/dev/input/eventX</tt>-laitteiden kanssa on se, että Lircin mukana tuleva irrecord-ohjelma ei osaa oppia uusia koodeja event-tyyppisiltä kaukosäätimiltä.
 
 
''/dev/input/eventX'' -tyyppisten kaukosäätimien käyttöön voi käyttää lircd:tä, mutta lircillä on puutteita näiden hoitamiseen. Toinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi
evRouter -nimistä ohjelmistoa. Ohjelma osaa muuttaa event-rajapinnasta tulevat viestit esimerkiksi näppäimenpainalluksiksi.
 
 
Yksi lirc:n ongelmista ''/dev/input/eventX' laitteiden kanssa on se, että lircin mukana tuleva irrecord ohjelma ei osaa oppia uusia koodeja event -tyyppisiltä kaukosäätimiltä.


==Lirc==
==Lirc==
Lirc:n kotisivulta löytyy useille kaukosäätimille valmis konfiguraatiotiedosto. Lircin käyttöön tarvitaan käynnissä oleva lircd -ohjelma ja kaukosäätimelle sopiva konfiguraatiotiedosto, joka kertoo merkityksen kullekin kaukosäätimen näppäimelle.
Lirc:n kotisivulta löytyy useille kaukosäätimille valmis [[asetustiedosto]]. Lircin käyttöön tarvitaan käynnissä oleva lircd-ohjelma ja kaukosäätimelle sopiva asetustiedosto, joka kertoo merkityksen kullekin kaukosäätimen näppäimelle.


Mikäli lirc:n kanssa halutaan käyttää ''/dev/input/eventX'' rajapintaa, tulee lircd käynnistää esimerkiksi näin: ''lircd -H dev/input -d /dev/input/event5''.
Mikäli Lircin kanssa halutaan käyttää <tt>/dev/input/eventX</tt>-rajapintaa, tulee lircd käynnistää esimerkiksi näin:  
lircd -H dev/input -d /dev/input/event5


==evRouter==
==evRouter==
evRouter on ohjelma, joka kuuntelee <tt>/dev/input/eventX</tt>-rajapintaa ja suorittaa komentoja tai syöttää [[X Window System]]ille eventtejä asetustiedostonsa mukaisesti.


evRouter on komento, joka kuuntelee ''/dev/input/eventX'' rajapintaa ja suorittaa komentoja tai syöttää ikkunointiympäristölle (X11) eventtejä konfiguraatiotiedostonsa mukaisesti.
Kaukosäätimen tapauksessa voi olla kätevää, että evRouter muuttaa kaukosäätimen näppäimet esimerkiksi [[MythTV]]:n pikanäppäimiä vastaaviksi komennoiksi.


Kaukosäätimen tapauksessa voi olla kätevää, että evRouter muuttaa kaukosäätimen näppäimet esimerkiksi MythTV:n pikanäppäimiä vastaaviksi komennoiksi.
== Katso myös ==
*[[Linux ja digi-tv]]


==Linkit==
==Aiheesta muualla==
* [http://www.bedroomlan.org/~alexios/coding_evrouter.html EvRouter kotisivu]
* [http://www.bedroomlan.org/~alexios/coding_evrouter.html EvRouterin kotisivu]
* [http://www.lirc.org/ Lirc:n kotisivu]
* [http://www.lirc.org/ Lircin kotisivu]


[[Luokka: Laitteisto]]
[[Luokka: Laitteisto]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko