Muokataan sivua Kaukosäätimet

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
Kaukosäätimiä voi Linuxissa käyttää useammallakin tavalla. Tyypillisesti kuitenkin käytetään Lirc-nimistä ohjelmaa toteuttamaan kaukosäädintuki. Joitakin kaukosäätimiä [[ydin]] tukee suoraan. Tällöin kaukosäädin näkyy [[laitetiedostot|laitetiedostona]] <tt>/dev/input/eventX</tt> (X on numero alkaen nollasta). Twinhan DTV Alpha -[[USB]]-viritinkortti on yksi tälläinen laite.
Käytettäessä linuxia tv:n katseluun on kaukosäätimen käyttö kätevää.


<tt>/dev/input/eventX</tt>-tyyppisten kaukosäätimien käyttöön voi käyttää lircd:tä, mutta Lircillä on puutteita näiden hoitamiseen. Toinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi evRouter-nimistä ohjelmistoa. Ohjelma osaa muuttaa event-rajapinnasta tulevat viestit esimerkiksi näppäimenpainalluksiksi.  
Esimerkiksi Twinhan Alpha DTV usb-viritinkortin mukana tulee kaukosäädin. Itse digivastaanottimessa on ir-vastaanotin.


Yksi Lircin ongelmista <tt>/dev/input/eventX</tt>-laitteiden kanssa on se, että Lircin mukana tuleva irrecord-ohjelma ei osaa oppia uusia koodeja event-tyyppisiltä kaukosäätimiltä.
Kaukosäätimiä voi linuxissa käyttää useammallakin tavalla. Tyypillisesti kuitenkin käytetään lirc nimistä ohjelmaa toteuttamaan kaukosäädintuki. Joitakin kaukosäätimiä linux kernel tukee suoraan. Tällöin kaukosäädin näkyy ''/dev/input/eventX'' -nimellä (X on joku numero). TwinhanDTV Alpha on yksi tälläinen laite.
 
 
''/dev/input/eventX'' -tyyppisten kaukosäätimien käyttöön voi käyttää lircd:tä, mutta lircillä on puutteita näiden hoitamiseen. Toinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi
evRouter -nimistä ohjelmistoa. Ohjelma osaa muuttaa event-rajapinnasta tulevat viestit esimerkiksi näppäimenpainalluksiksi.
 
 
Yksi lirc:n ongelmista ''/dev/input/eventX' laitteiden kanssa on se, että lircin mukana tuleva irrecord ohjelma ei osaa oppia uusia koodeja event -tyyppisiltä kaukosäätimiltä.


==Lirc==
==Lirc==
Lirc:n kotisivulta löytyy useille kaukosäätimille valmis [[asetustiedosto]]. Lircin käyttöön tarvitaan käynnissä oleva lircd-ohjelma ja kaukosäätimelle sopiva asetustiedosto, joka kertoo merkityksen kullekin kaukosäätimen näppäimelle.
Lirc:n kotisivulta löytyy useille kaukosäätimille valmis konfiguraatiotiedosto. Lircin käyttöön tarvitaan käynnissä oleva lircd -ohjelma ja kaukosäätimelle sopiva konfiguraatiotiedosto, joka kertoo merkityksen kullekin kaukosäätimen näppäimelle.


Mikäli Lircin kanssa halutaan käyttää <tt>/dev/input/eventX</tt>-rajapintaa, tulee lircd käynnistää esimerkiksi näin:  
Mikäli lirc:n kanssa halutaan käyttää ''/dev/input/eventX'' rajapintaa, tulee lircd käynnistää esimerkiksi näin: ''lircd -H dev/input -d /dev/input/event5''.
lircd -H dev/input -d /dev/input/event5


==evRouter==
==evRouter==
evRouter on ohjelma, joka kuuntelee <tt>/dev/input/eventX</tt>-rajapintaa ja suorittaa komentoja tai syöttää [[X Window System]]ille eventtejä asetustiedostonsa mukaisesti.


Kaukosäätimen tapauksessa voi olla kätevää, että evRouter muuttaa kaukosäätimen näppäimet esimerkiksi [[MythTV]]:n pikanäppäimiä vastaaviksi komennoiksi.
evRouter on komento, joka kuuntelee ''/dev/input/eventX'' rajapintaa ja suorittaa komentoja tai syöttää ikkunointiympäristölle (X11) eventtejä konfiguraatiotiedostonsa mukaisesti.
 
Kaukosäätimen tapauksessa voi olla kätevää, että evRouter muuttaa kaukosäätimen näppäimet esimerkiksi MythTV:n pikanäppäimiä vastaaviksi komennoiksi.
 


== Katso myös ==
== Katso myös ==
*[[Linux ja digi-tv]]
*[[Linux ja digi-tv]]


==Aiheesta muualla==
 
* [http://www.bedroomlan.org/~alexios/coding_evrouter.html EvRouterin kotisivu]
==Linkit==
* [http://www.lirc.org/ Lircin kotisivu]
* [http://www.bedroomlan.org/~alexios/coding_evrouter.html EvRouter kotisivu]
* [http://www.lirc.org/ Lirc:n kotisivu]


[[Luokka: Laitteisto]]
[[Luokka: Laitteisto]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)