Ero sivun ”Käyttäjä:Ordyh/Sandbox” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”Ei mitään täällä juuri nyt”)
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Pistoke''' (engl. '''''socket''''') on [[UNIX]]-järjestelmissä keskeinen tietoliikenneyhteyttä kuvaava ohjelmointirajapinta. Teknisemmin ilmaistuna pistoke on käyttöjärjestelmän [[TCP/IP]]-toteutuksen tarjoama [[wikipedia:fi:Abstrakti tietotyyppi|abstraktio]]. Jokaista UNIX-järjestelmästä Internettiin kulkevaa TCP- ja UDP-yhteyttä vastaa yksi pistoke käyttöjärjestelmän muistissa. Pistokkeeseen kulkeva verkkoliikenne ohjataan pistokkeen avanneelle [[prosessi]]lle. Pistokkeen ei tarvitse välttämättä kuljettaa TCP/IP-liikennettä, vaan sen protokollaksi voidaan määritellä myös esimerkiksi [[IPX]], tai [[UNIX domain socket]], jolloin se on yksi muoto samalla koneella tapahtuvasta prosessienvälisestä kommunikoinnista (engl. '''''I'''nter '''P'''rocess '''C'''ommunication'') eli [[IPC]]:stä.
Ei mitään täällä juuri nyt
 
==Historiaa==
Pistokkeisiin perustuva kommunikointirajapinta on alunperin kehitetty Berkeley Source Distribution eli [[BSD]] UNIX-järjestelmille, ja julkaistu [[BSD-lisenssi]]n alaisuudessa 4.2BSD:n yhteydessä vuonna 1983. Tämän takia toteutus tunnetaan yleisesti nimellä '''Berkeley Sockets'''. Myöhemmin mm. Microsoftin Windows järjeslmiin kopoitiin tämä toteutus, ja tämän vuoksi verkko-ohjelmien ohjelmointi Windows-järjestelmissä ei eroa merkittävästi UNIX-järjestelmien käytännöistä. Myöhemmin Windowsille on kirjoitettu oma versio pistokerajapinnasta.
 
Nykyisin [[POSIX]] määrittelee kaikille UNIX-järjestelmille yhteisen pistokerajapinnan, joka ei merkittävästi eroa alkuperäisestä Berkeley Sockets -toteutuksesta.
 
==Pistoke Linuxissa==
Pistokkeet saa [[C]]-kielessä käyttöön seuraavasti:
#incldue <sys/types.h>
#include <sys/socket.h>
 
Uusi yleiskäyttöinen pistoke luodaan:
int pistoke = socket(int

Nykyinen versio 13. helmikuuta 2009 kello 01.11

Ei mitään täällä juuri nyt