Käynnistysvalitsin

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käynnistysvalitsin (eng. "Boot Manager") on ohjelma, joka suoritaan tietokoneen käynnistyksen jälkeen, mutta ennen kuin käyttöjärjestelmä on käynnistynyt. Käynnistysvalitsimen tehtävä on tarjota käyttäjälle valikko, josta hän voi valita käynnistettävä käyttöjärjestelmä. Valinnan jälkeen käynnistysvalitsin käynnistää valitun käyttöjärjestelmän käynnistyslataimen.

Käynnistysvalitsin on usein integroitu käynnystyslataimeen; esimerkiksi GNU GRUB 2 toimii sekä käynnistysvalitsimena että käynnistyslataimena.

Puhdasta käynnistysvalitsinta, siis ohjelmaa joka ei sisällä käynnistyslatainta, käytetään yleensä vain (U)EFI-laiteohjelmistolla varustetuissa koneissa. Käynnistysvalitsin käynnistää käyttäjän valitaan liittyvän EFI-ohjelman, jonka tyypillisesti on valitun käyttöjärjestelmän käynnistyslatain. Linuxin tapauksessa käynnistysvalitsimen käynnistämä ohjelma voi olla myös suoraan Linux-ydin, jos ydin on konfiguroitu CONFIG_EFI_STUB-optiolla. Tässä tapauksessa ydin toimii itse omana käynnistyslataimenaan.

Esimerkkejä käynnistysvalitsimista[muokkaa]