Kännykkä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mobiililaite[muokkaa]

Kännykän eli puhelimen idea on se, että sillä voi soittaa muille. Tänä päivänä puhelimella voi tehdä kuitenkin erittäin paljon muuta soittamisen lisäksi. Tabletilla on oikeastaan nykyisin täysin samat mahdollisuudet.

Miksi ne ovat niin turvallisia?[muokkaa]

Mobiililaitteet (kännykkä ja tabletti) ovat erittäin turvallisia tietokoneisiin verrattuna. Se johtuu siitä, että sillä ei voi koodata ohjelmia, toisin kuin tietokoneella. Tästä syystä mobiilipankki on turvallisin tapa katsoa pankkitietoja. Valitettavasti myös mobiililaitteet ovat alttiita haittaohjelmille.

Android ja iOS[muokkaa]

Kännyköissä on kaksi käyttöjärjestelmää: Android ja iOS. Android toimii erittäin monen yrityksen puhelimissa kun taas iOS toimii vain Applen puhelimissa. iOS perustuu Unix-tekniikoihin, eli ei siis Linuxiin. Android perustuu kuitenkin Linux-ytimeen.

Android-puhelimet ovat hiukan enemmän alttiimpia haittaohjelmille, toisin kuin iPhonet eli iOS-käyttöjärjestelmää pyörittävät Applen puhelimet. Siksi Androidin hakkeroinnissa on mahdollista saada suora komentoriviyhteys uhrin Android-puhelimeen. Täten on mahdollista kirjoittaa Linux-päätteen komentoja ohjatakseen sitä.

iPad[muokkaa]

iPad on Applen kehittämä tabletti. Kun siihen kirjautuu samalla tilillä kuin puhelimeen, pystyy silläkin lähettämään viestejä.