Kääntäminen

Linux.fista
Versio hetkellä 10. kesäkuuta 2007 kello 21.12 – tehnyt Maakuth (keskustelu | muokkaukset) (siirto ohjelmien asentaminen -artikkelista ja wikitys)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ohjelma kannattaa yleisesti ottaen asentaa jotenkin muuten. Jos itse kääntäminen on välttämätöntä, se käy yleensä näin:

  1. Tarkista että ainakin gcc ja make ovat asennettuina.
  2. Kopio ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se ( tar xvzf hyvasofta.tar.gz / tar xvjf hyvasofta.tar.bz2)
  3. Siirry paketin hakemistoon (cd hyvasofta)
  4. Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL taikka jotain muuta vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan.
  5. Aja configure-skripti komennolla ./configure. Jos configure-skriptiä ei ole, kokeile komentoja make config ja/tai make menuconfig. Jos mistään ei tapahdu mitään, katso olisiko hakemistossa install.sh tyylistä skriptiä. Jos on, aja se (./install.sh)
  6. Käännä ohjelma komennolla make
  7. Siirry pääkäyttäjäksi komennolla su - ja asenna ohjelma komennolla make install

Joskus configure-skriptissä tulee virheitä puuttuvien pakettien kanssa. Tällöin täytyy vain etsiä jostain tarvittava kirjasto ja asentaa se ensin. On myös mahdollista, että kirjasto itsessään on jo asennettuna, mutta sen header - tiedostoja ym. sisältävä kehityspaketti puuttuu. Esimerkiksi, mikäli configure jää kaipaamaan libaudiofile - pakettia ja se on asennettuna, saattaa kehityspaketti olla nimeltään (Debianin tapauksessa) libaudiofile-dev. Debianissa ohjelman kääntämiseen tarvittavat kirjastot on useimmiten helppo asentaa komentamalla:

apt-get build-dep ohjelma

On myös suositeltavaa käyttää configure:n kanssa parametriä --prefix=/opt/hyvasofta jolloin ohjelma asentuu annettuun polkuun (yleensä /opt-alkuinen) ja sieltä se on helppo tarvittaessa poistaa.

Joskus Makefilessä on myös uninstall-toiminto, jolla ohjelma poisto onnistuu kätevästi komennolla make uninstall. Huomaa kuitenkin, että mikäli esimerkiksi poistat näin jonkin kirjaston, sitä käyttävät ohjelmat lakkaavat toimimasta.