Ero sivun ”Kääntäminen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
54 merkkiä poistettu ,  9. toukokuuta 2010
selvempi teksti kääntämiseen.
(dummy-paketit)
(selvempi teksti kääntämiseen.)
Rivi 9: Rivi 9:


# Tarkista että ainakin [[gcc]] ja [[make]] ovat asennettuina.
# Tarkista että ainakin [[gcc]] ja [[make]] ovat asennettuina.
# Hanki jostakin ohjelman lähdekoodit, joko kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se (<tt>[[tar]] xvzf hyvasofta.tar.[[gz]]</tt> / <tt>tar xvjf hyvasofta.tar.[[bz2]]</tt>), tai käytä ohjelmistoprojektin [[versionhallintajärjestelmä]]ä.
# Hanki jostakin ohjelman lähdekoodit, joko kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se  
# Siirry paketin hakemistoon (<tt>cd hyvasofta</tt>)
 
[[tar]] xvzf hyvasofta.tar.[[gz]]  
tai
tar xvjf hyvasofta.tar.[[bz2]]
 
tai käytä ohjelmistoprojektin [[versionhallintajärjestelmä]]ä.
 
# Siirry paketin hakemistoon.
cd hyvasofta
 
# Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL tai vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan.
# Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL tai vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan.
# Aja [[autoconf|configure]]-[[Bash-skriptaus|skripti]] komennolla '''./configure'''. Configure luo käännöksessä tarvittavan [[Makefile]]n. Jos configure-skriptiä ei ole, kokeile komentoja make config ja/tai make menuconfig. Jos mistään ei tapahdu mitään, katso olisiko hakemistossa install.sh-tyylistä skriptiä. Jos on, aja se (./install.sh). Osassa ohjelmapaketteja saattaa myös olla Makefile valmiina, jolloin configurea ei ole, eikä sitä tarvitse ajaa.
# Aja [[autoconf|configure]]-[[Bash-skriptaus|skripti]] komennolla:
# Jos configure-skripti ei mene kunnialla läpi, on syy usein puuttuvissa kehitys[[kirjasto]]issa eli headereissa (skripti mainitsee jonkin tietyn riippuvaisuuden puuttuvan). Nämä löytyvät paketinhallinnan kautta yleensä päätteellä ''-devel'' tai ''-dev'' (esimerkiksi ''[[gimp]]-devel'', pääte vaihtelee jakeluittain). Tilan säästämiseksi useimpien ohjelmien paketointien mukana ei toimiteta niiden kehityskirjastoja, vaan nämä on asennettava erillisestä paketista. Joskus ongelmana voi myös olla se, ettei configure löydä tarvittavaa riippuvaisuutta vaikka se ja sen kehityskirjastot olisi asennettu. Tällöin niiden sijainti on yleensä mahdollista määritellä erillisellä [[valitsin|valitsimella]]. Lisätietoja valitsimista saa komennolla <tt>./configure --help</tt>. Myös INSTALL- tai README-tiedostoissa on usein mainittu asiasta jotakin. [[Debian]]-pohjaisissa jakeluissa kehityskirjastot on yleensä helppo asentaa komennolla <tt>[[apt-get]] build-dep ohjelma</tt>.
 
# Käännä ohjelma komennolla '''make'''. Käännön aikana ruutuun tulostuu yleensä runsaasti tietoa käännön etenemisestä. Jos make-komento ei mene läpi, vaan pysähtyy ilmoittaen virheestä jollakin rivillä, on lähdekoodissa todennäköisesti vikaa. Yleensä kyse on lähdekoodin epäyhteensopivuudesta käytetyn kääntäjäversion kanssa. Virheilmoituksen perusteella saattaa olla mahdollista helpostikin korjata virhe. Muussa tapauksessa kannattaa lähettää palautetta ohjelman kehittäjälle.
./configure
# Siirry [[pääkäyttäjä]]ksi komennolla <tt>su</tt> ja asenna ohjelma komennolla '''make install'''. Tämä kopioi käännetyt binäärit lopulliseen asennushakemistoonsa. Mikäli et halua asentaa ohjelmaa pääkäyttäjänä, voit antaa tunnuksellesi kirjoitusoikeudet asennushakemistoon asennuksen ajaksi. Voit toki käyttää ohjelmaa myös lähdekoodihakemistosta käsin tai määrittää sopivan asennuspolun omasta kotihakemistostasi. Tämä tapahtuu configuren valitsimella <tt>--prefix</tt>, esimerkiksi --prefix=/home/kayttaja/hyvasofta.
 
Configure luo käännöksessä tarvittavan [[Makefile]]n. Jos configure-skriptiä ei ole, kokeile komentoja make config ja/tai make menuconfig. Jos mistään ei tapahdu mitään, katso olisiko hakemistossa install.sh-tyylistä skriptiä. Jos on, aja se komennolla:
./install.sh
 
Osassa ohjelmapaketteja saattaa myös olla Makefile valmiina, jolloin configurea ei ole, eikä sitä tarvitse ajaa.
# Jos configure-skripti ei mene kunnialla läpi, on syy usein puuttuvissa kehitys[[kirjasto]]issa eli headereissa (skripti mainitsee jonkin tietyn riippuvaisuuden puuttuvan). Nämä löytyvät paketinhallinnan kautta yleensä päätteellä ''-devel'' tai ''-dev'' (esimerkiksi ''[[gimp]]-devel'', pääte vaihtelee jakeluittain). Tilan säästämiseksi useimpien ohjelmien paketointien mukana ei toimiteta niiden kehityskirjastoja, vaan nämä on asennettava erillisestä paketista. Joskus ongelmana voi myös olla se, ettei configure löydä tarvittavaa riippuvaisuutta vaikka se ja sen kehityskirjastot olisi asennettu. Tällöin niiden sijainti on yleensä mahdollista määritellä erillisellä [[valitsin|valitsimella]]. Lisätietoja valitsimista saa komennolla:
./configure --help
 
Myös INSTALL- tai README-tiedostoissa on usein mainittu asiasta jotakin. [[Debian]]-pohjaisissa jakeluissa kehityskirjastot on yleensä helppo asentaa komennolla <tt>[[apt-get]] build-dep ohjelma</tt>.
# Käännä ohjelma komennolla:
make
 
Käännön aikana ruutuun tulostuu yleensä runsaasti tietoa käännön etenemisestä. Jos make-komento ei mene läpi, vaan pysähtyy ilmoittaen virheestä jollakin rivillä, on lähdekoodissa todennäköisesti vikaa. Yleensä kyse on lähdekoodin epäyhteensopivuudesta käytetyn kääntäjäversion kanssa. Virheilmoituksen perusteella saattaa olla mahdollista helpostikin korjata virhe. Muussa tapauksessa kannattaa lähettää palautetta ohjelman kehittäjälle.
 
# Siirry [[pääkäyttäjä]]ksi ja asenna ohjelma komennolla:
[[su]] make install
 
Tämä kopioi käännetyt binäärit lopulliseen asennushakemistoonsa. Mikäli et halua asentaa ohjelmaa pääkäyttäjänä, voit antaa tunnuksellesi kirjoitusoikeudet asennushakemistoon asennuksen ajaksi. Voit toki käyttää ohjelmaa myös lähdekoodihakemistosta käsin tai määrittää sopivan asennuspolun omasta kotihakemistostasi. Tämä tapahtuu configuren valitsimella <tt>--prefix</tt>, esimerkiksi --prefix=/home/kayttaja/hyvasofta.
 
Joskus Makefilessä on uninstall-toiminto, jolla ohjelma poisto onnistuu kätevästi komennolla:
make uninstall


Joskus Makefilessä on uninstall-toiminto, jolla ohjelma poisto onnistuu kätevästi komennolla <tt>make uninstall</tt>. Huomaa kuitenkin, että mikäli esimerkiksi poistat näin jonkin [[kirjasto]]n, sitä käyttävät ohjelmat lakkaavat toimimasta. Jos jostain syystä haluat kääntää ohjelman uudelleen, voit poistaa luodut binäärit ja Makefilen lähdekoodihakemistosta komennolla <tt>make clean</tt>.
Huomaa kuitenkin, että mikäli esimerkiksi poistat näin jonkin [[kirjasto]]n, sitä käyttävät ohjelmat lakkaavat toimimasta. Jos jostain syystä haluat kääntää ohjelman uudelleen, voit poistaa luodut binäärit ja Makefilen lähdekoodihakemistosta komennolla:
make clean


==Kääntäminen ja paketinhallinta==
==Kääntäminen ja paketinhallinta==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko