Julkaisuohjelmat

Linux.fista
Versio hetkellä 22. marraskuuta 2009 kello 19.06 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (Julkaisuohjelmat)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikäli tarkoituksena on tehdä julkaistavaa materiaalia ja tavallinen tekstinkäsittelyohjelma tuntuu kankealta, kannattaa tutustua oikeaan taitto-ohjelmaan. Tässä artikkelissa tutustutaan julkaisuohjelman valintaan ja avoimiin vaihtoehtoihin.

Taitto- ja julkaisuohjelmilla tarkoitetaan tietokoneohjelmia, joilla tekstiä ja kuvia voidaan asetella painettavaksi kokonaisuudeksi. Taitto-ohjelmia voidaan siis käyttää tekstin taittamiseksi julisteiden, lehtien tai kirjojen muotoon.

Oikea ohjelma oikeaan käyttöön[muokkaa]

Asettelua Abiword-tekstinkäsittelyohjelmalla.

Perinteisesti taitto-ohjelmat ovat olleet suuria, monimutkaisia ja kalliita henkilökohtaiseen käyttöön. Ne ovatkin toimineet lähinnä lehti- ja julkaisutalojen työkaluina, tavallisempien käyttäjien tyytyessä tekstinkäsittelyohjelmiin. Nykyaikaiset tekstinkäsittelyohjelmat ovat kuitenkin kehittyneet nopeasti ominaisuuksiltaan ja ne sisältävät jo paljon ominaisuuksia, jotka ovat suunnattu nimenomaan tekstin taittamista ja asettelua ajatellen. Tekstin taittamisessa tavallisella tekstinkäsittelyohjelmalla on kuitenkin omat rajoitteensa, jolloin oikean taitto-ohjelman edut tulevat esiin.

Yleisenä sääntönä voitaisiin pitää, että tekstinkäsittelyohjelmia kannattaa käyttää siihen mihin ne ovat pääasiassa suunnattu, eli tekstin tuottamiseen ja muokkaamiseen. Kun teksti on saatu sisällöltään valmiiseen muotoon, se voidaan tarvittaessa siirtää varsinaiseen julkaisuohjelmaan taitettavaksi. Arviointi siinä milloin teksti kannattaa asetella oikealla taitto-ohjelmalla ja milloin jättää tekstinkäsittelyllä aseteltavaksi on kiinni omasta harkinnasta. Yleisesti sellainen teksti, joka voi asettelultaan olla vaatimattomampi kannattaa jättää pelkällä tekstinkäsittelyllä julkaistavaksi. Tilanteessa jossa asettelulta halutaan enemmän vapautta ja ammattimaisuutta, sekä se on luonteeltaan usein samana toistuvaa kuten esimerkiksi säännöllisesti julkaistava lehti, voi oikean taitto-ohjelman käyttäminen olla parempi ratkaisu.

Avointa taittamista[muokkaa]

Scribus[muokkaa]

Pääartikkeli: Scribus

Esimerkkilehden taittamista avoimella Scribus-taitto-ohjelmalla.

Useimmat ammattikäytössä olevat taitto-ohjelmat ovat vielä varsin kalliita muuhun kuin ammattimaiseen taittamiseen. Poikkeuksena löytyy kuitenkin Scribus joka on mm. Linuxille saatavilla oleva avoin taitto- ja julkaisuohjelma. Se on helppokäyttöinen ja mahdollistaa tavalliselle käyttäjälle omien tekstien taittamisen ammattimaisesti. Koulukäytössä ohjelmaa voidaan soveltaa esimerkiksi koulun omien lehtien tai julisteiden tekemiseen.

Tekstin ja kuvien sijoittelu Scribuksessa perustuu niin sanottuihin kehyksiin, joita voidaan sijoittaa sivuille halutulla tavalla täysin vapaasti. Kehysten kokoa voidaan muuttaa, lisätä niihin pyöristyksiä ja kiertää akselin ympäri vapaasti halutun asettelun saamiseksi. Lisäksi Scribus on toiminnoiltaan täysin suomennettu ja se tukee myös tekstin tavuttamista. Yleisten toimisto-ohjelmien tapaan Scribuksen käytössä kannattaa hyödyntää tekstien tyylejä ja mahdollisuutta tehdä omia mallipohjia. Kyseisten ominaisuuksien avulla taittamisesta saadaan automatisoidumpaa ja esimerkiksi omaa lehteä tai muuta julkaisua tehtäessä, ne helpottavat työtä merkittävästi. Mallipohjien ja tyylien avulla samat asetukset ja ulkoasuelementit saadaan toistumaan automaattisesti ja taittotyön hallinta paranee.