Joukkorahoitus

Linux.fista
Versio hetkellä 30. syyskuuta 2015 kello 14.12 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joukkorahoituksella (engl. crowd funding tai crowdfunding) tarkoitetaan rahallisten sijoitusten keräämistä laajalta joukolta ihmisiä. Rahankeruulla on tavallisesti ennaltamäärätty kesto. Joukkorahoitusprojektin käynnistäjänä voi olla joko yritys, jolloin tavallisesti myydään jotakin tuotetta ennakkoon tai sitten jokin voittoa tuottamaton taho, jolloin sijoittaja ei välttämättä saa vastineeksi mitään konkreettista.

Internetin joukkorahoitusalustat

Joukkorahoitusalustat tekivät läpimurron yleiseen tietoisuuteen vuonna 2010, jolloin avoimen lähdekoodin sosiaalinen verkosto Diaspora sai kasaan 200 641 dollaria Kickstarter.com-sivustolla. Linuxiin liittyviä tai avoimen lähdekoodin projekteja ilmestyykin säännöllisesti yleisille joukkorahoitusareenoille. Kulloisellakin hetkellä käynnissä olevia projekteja voi yrittää metsästää tekemällä rahoitussivustoilla hakuja sanoilla linux tai open source. Valtaosa Linuxiin liittyvistä rahankeruista on kytkeytynyt pelinkehittäjien haluun tarjota työn alla olevasta pelistään myös Linux-versio. Usein peliprojektit asettavat Linux-version lisätavoitteeksi, joka toteutetaan, jos minimitavoite ylitetään tietyllä summalla.

Avoimen lähdekoodin projekteja tai Linux-pelejä on rahoitettu ainakin seuraavilla alustoilla: Kickstarter, IndieGoGo Ulule ja Goteo

Avoimeen lähdekoodiin keskittyvät rahoitusalustat

Monet avoimen lähdekoodin projektit ovat toteuttaneet verkkosivuillaan aikarajattuja tai projektikeskeisiä rahankeruita esimerkiksi Pledgie-palvelun avulla. On kuitenkin olemassa erillisiä rahoitusalustoja, jotka pyrkivät helpottamaan verkostoitumista tilanteissa, joissa joko tarjotaan tai etsitään rahoitusta johonkin avoimen lähdekoodin projektiin liittyen.

BountyOSS

BountyOSS-sivustolla rahoitusaloitteen tekee ohjelmistokehittäjä, joka esittää ohjelmistoonsa liittyvän parannusehdotuksen. Jos käyttäjät kokevat ehdotuksen hyödylliseksi, he sitoutuvat projektiin haluamallaan summalla. Kun kehittäjä katsoo summan kasvaneen riittävän suureksi, hän ilmaisee aloittavansa työn ehdotuksensa toteuttamiseksi.

FreedomSponsors

FreedomSponsors-sivusto toimii muuten samoin kuin BountyOSS, paitsi että myös käyttäjillä on mahdollisuus tehdä aloite, johon hankitaan ohjelmistokehittäjän hyväksyntä jälkikäteen.

Fundhub

Fundhub käyttää ainoastaan Bitcoineja ja sen kautta voi ilmoittaa haluavansa tukea rahallisesti jotakin ohjelmistoon liittyvää parannusta tai korjausta.

Gittip

Gittipissä ei ole projekti- tai aikarajoituksia, vaan sen kautta voi kanavoida viikoittaisia lahjoituksia yksittäisille avoimen lähdekoodin ohjelmistokehittäjille, joilla on tunnus Github.com-palvelussa.