Java/Fedora

Linux.fista
Versio hetkellä 14. tammikuuta 2022 kello 19.59 – tehnyt Aarne (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sivun poistoa on ehdotettu! Lista poistoehdotuksista


OpenJDK[muokkaa]

Java asennetaan Fedora 15 ja myöhemmissä komennolla

 su -c "yum install java-1.7.0-openjdk"
 su -c "yum install icedtea-web"

Fedora 14 ja aiemmat

 su -c "yum install java-1.6.0-openjdk"
 su -c "yum install java-1.6.0-openjdk-plugin"

Sun Java[muokkaa]

Tämä ohje on alustava ja sen noudattamisesta saattaa seurata jotakin ongelmia. On suositeltavaa, että ohjetta seuraavalla käyttäjällä olisi jo ennestään perustiedot RPM-pakettien kääntämisestä.

Fedorassa versiosta 10 eteenpäin on oletuksena saatavilla avoimen lähdekoodin OpenJDK-Java-toteutus paketteina java-1.6.0-openjdk, java-1.6.0-openjdk-devel ja java-1.6.0-openjdk-plugin. Sen asennus on suositeltavaa ja useimmat Java-ohjelmat toimivat sillä hyvin. Jotkin Java-ohjelmat ja appletit saattavat kuitenkin vaatia niin sanotun virallisen Sunin suljetun lähdekoodin Java-toteutuksen. Merkittävä tällainen esimerkki Suomessa on aiemmin ollut Sammon verkkopankki. Fedora 11:n OpenJDK-versiolla sekin toimii ainakin kirjautumisruutuun asti.

Sunin Java-toteutusta ei saa levittää vapaasti, joten esimerkiksi Fedoran kolmannen osapuolen ohjelmalähteet eivät voi jakaa valmiita paketteja siitä. Sunin itse verkkosivuillaan jakamat RPM-paketit eivät taas integroidu Fedoraan parhaalla mahdollisella tavalla. JPackage-projekti tarjoaa sivuillaan valmiita "koodittomia" (nosrc) SRPM-paketteja, joista saa yhdessä Sunin Java-binäärien kanssa käännettyä Fedoraan sopivat RPM-paketit Sunin Javasta. Tässä menetelmässä siis tavallaan yhdistetään JPackagen paketointiskriptit Sunilta ladattuun Java-koodiin.

Nämä ohjeet on tehty Fedora 12:lle, mutta ne toimivat mahdollisesti myös aiemmilla versioilla. Nämä ohjeet vanhentuvat helposti, niiden tarkoitus on vain antaa vinkkejä oman paketoinnin toteuttamiseen. Peruskäyttöön soveltuu usein myös tällä sivulla esitelty ratkaisu.

Pakettien kääntö- ja asennusohjeet[muokkaa]

Asennetaan tarvittavia ohjelmia:

su -c "yum install jpackage-utils rpm-build rpmdevtools wget system-switch-java"

Asetetaan RPM-kääntöpuu omaan kotihakemistoon:

rpmdev-setuptree

Sitten on haettava JPackage-ohjelmalähteestä sopiva Java-SRPM. Sen saa osoitteesta http://mirrors.dotsrc.org/jpackage/5.0/generic/non-free/SRPMS/ mistä ladataan tiedosto java-1.6.0-sun-*.nosrc.rpm. Artikkelin kirjoitushetkellä sopiva tiedosto on java-1.6.0-sun-1.6.0.14-1jpp.nosrc.rpm.

Siirrytään RPM-kääntöpuun SRPMS-hakemistoon:

cd ~/rpmbuild/SRPMS

Ladataan SRPM (tässä on muistettava korvata tiedostonimi uusimmalla saatavalla versiolla):

wget http://mirrors.dotsrc.org/jpackage/5.0/generic/non-free/SRPMS/java-1.6.0-sun-1.6.0.14-1jpp.nosrc.rpm

Asennetaan ladattu tiedosto RPM:llä tässä on muistettava korvata tiedostonimi ladatun tiedoston nimellä):

 rpm -i java-1.6.0-sun-1.6.0.14-1jpp.nosrc.rpm

Tässä vaiheessa on ladattava uusin Java Development Kit Sunin lataussivuilta. Tätä kirjoitettaessa se on "Java SE Development Kit (JDK) 6 Update 17". Sivuilta valitaan alustaksi Linux ja ladataan tiedosto jdk-6*-linux-i586.bin, ei siis RPM-versiota. Artikkelia kirjoitettaessa tiedoston nimi on jdk-6u17-linux-i586.bin. Tiedosto ladataan hakemistoon ~/rpmbuild/SOURCES.

Nyt on verrattava ladatun nosrc.rpm-tiedoston ja bin-tiedoston versioita. Korostettuna tässä ovat merkitsevät osat: java-1.6.0-sun-1.6.0.14-1jpp.nosrc.rpm ja jdk-6u17-linux-i586.bin. Artikkelia kirjoitettaessa uusin saatava nosrc.rpm-tiedosto on siis tehty JDK Update 14:ää varten ja uusin JDK-versio on Update 17, tässä on ristiriita, joka on korjattava. Jos merkityt numerot ovat molemmissa tiedostoissa samat, seuraavaa osuutta ei tarvitse tehdä.

Siirrytään RPM-kääntöpuun SPEC-tiedostot sisältävään hakemistoon:

cd ~/rpmbuild/SPECS

Nyt on muokattava jollakin tekstieditorilla tiedostoa java-1.6.0-sun.spec siten, että siellä oleva buildver-määritys muutetaan vastaamaan ladatun bin-tiedoston u- eli update-lukua. Artikkelia kirjoitettaessa spec-tiedostossa on

%define buildver        14

joka on muutettava muotoon

%define buildver        17

Seuraavat komennot on taas annettava tiedostojen versioista huolimatta.

Tehdään RPM-paketit:

rpmbuild -bb java-1.6.0-sun.spec

Jos pakettien tekeminen onnistuu, siirrytään valmiit paketit sisältävään hakemistoon:

cd ~/rpmbuild/RPMS/i586

Nyt on vuorossa pakettien asentaminen järjestelmään. RPM-paketteja on useita, joista java-1.6.0-sun-jdbc ja java-1.6.0-sun-fonts eivät asennu uudehkoihin Fedora-versioihin riippuvuusongelmien vuoksi. Asennetaan kaikki muut paketit. Tässä on käytetty artikkelin kirjoittamisen aikaan tehtyjä versioita, tarkat tiedostonimet voivat olla erilaisia:

su -c "yum --nogpgcheck localinstall java-1.6.0-sun-1.6.0.17-1jpp.i586.rpm java-1.6.0-sun-alsa-1.6.0.17-1jpp.i586.rpm java-1.6.0-sun-demo-1.6.0.17-1jpp.i586.rpm java-1.6.0-sun-devel-1.6.0.17-1jpp.i586.rpm java-1.6.0-sun-plugin-1.6.0.17-1jpp.i586.rpm java-1.6.0-sun-src-1.6.0.17-1jpp.i586.rpm"

Pakettien päivittäminen tehdään korvaamalla yllä olevassa komennossa localinstall sanalla localupdate.

Jos asennus onnistuu, suoritetaan ohjelma system-switch-java, josta valitaan "Sun 1.6.0" käytettäväksi Java-toteutukseksi. Nyt Sunin Java-toteutus on muuten käytössä, mutta Firefoxin Java-liitännäinen ei vielä ole. Koska Java-toteutuksen valinta perustuu Fedorassa muutenkin alternatives-järjestelmään, asetetaan myös Java-liitännäinen valittavaksi alternativesillä.

Jos Sunin Java-paketteja ollaan päivittämässä, on ensin poistettava vanha Java-liitännäinen alternatives-järjestelmästä. Jos poistettava versio on 1.6.0.16 ja uusi versio esimerkiksi 1.6.0.17, poistetaan vanha versio näin:

su -c "alternatives --remove libjavaplugin.so /usr/lib/jvm/java-1.6.0-sun-1.6.0.16/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so"

Seuraava vaihe on tehtävä joka tapauksessa, myös uusia paketteja asennettaessa. Lisätään javaplugin.so alternativesin hallintaan:

su -c "alternatives --install /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin.so libjavaplugin.so /usr/lib/jvm/java-1.6.0-sun-1.6.0.17/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so 20000"

Sitten varmistetaan, että Sunin Java-liitännäinen on käytössä, näin ei välttämättä ole, jos esimerkiksi paketti java-1.6.0-openjdk-plugin on ollut asennettuna ennen Sunin Java-toteutuksen asentamista. Annetaan komento

su -c "alternatives --config libjavaplugin.so"

ja valitaan ohjeiden mukaan luettelosta Sunin Java-liitännäinen, joka artikkelin kirjoittamisen aikaan on /usr/lib/jvm/java-1.6.0-sun-1.6.0.17/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so.

java-1.6.0-sun-1.6.0.14-1jpp.nosrc.rpm-paketin vaatimat muutokset[muokkaa]

Java-versio jdk-6u17-linux-i586.bin tai uudempi asentaa tiedostoja, joita ei ole lueteltu java-1.6.0-sun.spec-määrittelytiedostossa. Sitä varten java-1.6.0-sun.spec-tiedoston %files -f %{name}-%{version}.files-osioon on lisättävä rivin (noin rivi 709)

%config(noreplace) %{_jvmdir}/%{jredir}/lib/security/java.security

alle seuraavat rivit:

%config(noreplace) %{_jvmdir}/%{jredir}/lib/security/blacklist
%config(noreplace) %{_jvmdir}/%{jredir}/lib/security/trusted.libraries

Tämän jälkeen voidaan taas seurata yllä annettuja ohjeita normaalisti.

Lähteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]