Ero sivun ”Jakelun valinta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
497 merkkiä lisätty ,  23. joulukuuta 2021
p
artikkelia päivitetty
p (artikkelia päivitetty)
Rivi 18: Rivi 18:
==Jakeluesittely==
==Jakeluesittely==
=== Arch Linux ===
=== Arch Linux ===
[[Arch Linux]] on käyttäjäyhteisönsä julkaisema, edistyneille käyttäjille suunnattu i686- ja x86-64-arkkitehtuureille optimoitu jakelu. Arch Linuxin periaatteena on "yksinkertainen on kaunista", eli osaaville ([[komentorivi]]ä ja [[asetustiedosto]]ja pelkäämättömille) käyttäjille pyritään tarjoamaan mahdollisimman yksinkertaisesti muokattava ja laajennettava jakelu. Tähän sisältyy mm. päätös olla tarjoamatta valikkopohjaisia järjestelmänhallintatyökaluja, jotka monimutkaistaisivat järjestelmän rakennetta. [[Paketinhallinta]] on nopea ja selkeätoiminen ja mahdollistaa sekä valmiiden binääristen pakettien asentamisen että pakettien kääntämisen [[lähdekoodi]]sta asennuksen aikana. Virallisten pakettilähteiden pakettivalikoima on melko laaja, mutta [[Arch User Repository]]stä periaatteessa löytyy kaikki mitä kuvitella voi. Tarjolla on myös käyttäjien tekemiä ns. PKGBUILDeja, jotka helpottavat omien pakettien tekemistä ja asentamista. Järjestelmän keveyttämiseksi ohjelmapakettien mukana tulevaa dokumentaatiota on karsittu, ja jakelusta puuttuvat [[info]]-sivut sekä <tt>/usr/share/doc</tt>.
[[Arch Linux]] on käyttäjäyhteisönsä julkaisema, edistyneille käyttäjille suunnattu ARM, ARM64, i686- sekä x86-64-arkkitehtuureille optimoitu jakelu. Kyseessä on ns. rullaava jakelu,  eli sen paketit päivittyvät heti kun uudempia versioita on saatavilla. Virallisten pakettivarastojen tarjotessa myös uusimpia saatavilla olevia paketteja, tarkoittaen uusimpien Linux-ytimien, ajurien, sovellusten sekä ohjelmakirjastojen tarjoamat kehitysaskeleet ovat vaivattomasti käyttäjän saatavilla, vaikkakin myös vakaita, pitkän tuen sisältäviä paketteja on tarjolla, jonka takia osaavissa käsissä Arch Linux soveltuu lähes kaikkeen, työasemasta, toimistotyöskentelyyn, pelaamiseen kuin myös palvelimeksi.
 
Arch Linuxin periaatteena on "yksinkertainen on kaunista", eli osaaville ([[komentorivi]]ä ja [[asetustiedosto]]ja pelkäämättömille) käyttäjille pyritään tarjoamaan mahdollisimman yksinkertaisesti muokattava ja laajennettava jakelu. Tähän sisältyy mm. päätös olla tarjoamatta valikkopohjaisia järjestelmänhallintatyökaluja, jotka monimutkaistaisivat järjestelmän rakennetta. [[Paketinhallinta]] on nopea ja selkeätoiminen ja mahdollistaa sekä valmiiden binääristen pakettien asentamisen että pakettien kääntämisen [[lähdekoodi]]sta asennuksen aikana. Virallisten pakettilähteiden pakettivalikoima on melko laaja, mutta [[Arch User Repository]]stä periaatteessa löytyy kaikki mitä kuvitella voi. Tarjolla on myös käyttäjien tekemiä ns. PKGBUILDeja, jotka helpottavat omien pakettien tekemistä ja asentamista. Järjestelmän keveyttämiseksi ohjelmapakettien mukana tulevaa dokumentaatiota on karsittu, ja jakelusta puuttuvat [[info]]-sivut sekä <tt>/usr/share/doc</tt>.


*[https://www.archlinux.org/ Arch Linuxin kotisivu]
*[https://www.archlinux.org/ Arch Linuxin kotisivu]
Rivi 24: Rivi 26:


=== Debian GNU/Linux ===
=== Debian GNU/Linux ===
[[Debian GNU/Linux]] on vuonna 1993 perustettu, käyttäjäyhteisön julkaisema, laaja ja vakauteen pyrkivä yleiskäyttöinen Linux-jakelu. Debian toimii laajalla laitteistokokoonpanolla. Uusien ohjelmien asennus on helppoa. Debianin tarjoama binäärinen [[paketinhallinta|pakettivalikoima]] on mahdollisesti Linux-maailman laajin. Debianin vakaus- ja avoimuusvaatimukset ovat erittäin tiukat, minkä johdosta ohjelmien versiot eivät aina ole aivan uusimpia. Toisaalta mahdollisesti säätämistä vaativia isompia päivityksiä ei tule kovinkaan usein (yksi poikkeus tähän näyttää olevan TeX-ladontajärjestelmään liityvät paketit). Asennus on melko helppo ja onnistuu myös graafisessa tilassa. Asennusmedioina on tarjolla laaja valikoima aina minimaalisesta verkkoasennuslevystä kolmisenkymmentä cd:tä, neljä dvd:tä tai kaksi BDXL-levyä sisältävään kokonaiseen cd-versioon asti. Nykyään Debianista saa myös live-cd:itä eri kokoonpanoilla (GNOME, KDE, Xfce, korjauslevy jne.). Debianiin pohjautuu suuri määrä jakeluita, tunnetuimpia näistä ovat [[Knoppix]], [[MEPIS]], [[Ubuntu]] ja [[Mint]]. Itse Debianiin kuuluu suuri määrä erilaisia sivuprojekteja, kuten vaikkapa koulukäyttöön tarkoitettua versiota julkaiseva [[Skolelinux]]/DebianEdu.
[[Debian GNU/Linux]] on vuonna 1993 perustettu, käyttäjäyhteisön julkaisema, laaja ja vakauteen pyrkivä yleiskäyttöinen Linux-jakelu. Debian toimii laajalla laitteistokokoonpanolla. Uusien ohjelmien asennus on helppoa. Debianin tarjoama binäärinen [[paketinhallinta|pakettivalikoima]] on mahdollisesti Linux-maailman laajin. Debianin vakaus- ja avoimuusvaatimukset ovat erittäin tiukat, minkä johdosta ohjelmien versiot eivät aina ole aivan uusimpia. Toisaalta mahdollisesti säätämistä vaativia isompia päivityksiä ei tule kovinkaan usein (yksi poikkeus tähän näyttää olevan TeX-ladontajärjestelmään liityvät paketit). Asennus on melko helppo ja onnistuu myös graafisessa tilassa. Asennusmedioina on tarjolla laaja valikoima aina minimaalisesta verkkoasennuslevystä kolmisenkymmentä cd:tä, neljä DVD:tä tai kaksi BDXL-levyä sisältävään kokonaiseen cd-versioon asti. Nykyään Debianista saa myös live-cd:itä eri kokoonpanoilla (GNOME, KDE, Xfce, korjauslevy jne.). Debianiin pohjautuu suuri määrä jakeluita, tunnetuimpia näistä ovat [[Knoppix]], [[MEPIS]], [[Ubuntu]] ja [[Mint]]. Itse Debianiin kuuluu suuri määrä erilaisia sivuprojekteja, kuten vaikkapa koulukäyttöön tarkoitettua versiota julkaiseva [[Skolelinux]]/DebianEdu.
*[https://www.debian.org Debianin kotisivu]
*[https://www.debian.org Debianin kotisivu]
*[https://wiki.debian.org/ Debianin wiki]
*[https://wiki.debian.org/ Debianin wiki]
*[http://www.debian.fi/ debian.fi-wiki] suomalaisille käyttäjille ja kehittäjille


=== Fedora ja Red Hat Enterprise Linux ===
=== Fedora ja Red Hat Enterprise Linux ===
Rivi 76: Rivi 77:
*[https://wiki.ubuntu.com/ Ubuntun wiki]
*[https://wiki.ubuntu.com/ Ubuntun wiki]
suomeksi:
suomeksi:
*[http://www.ubuntu-fi.org/ Suomalainen Ubuntu-yhteisö] ([[Ubuntu Suomi]])
*[https://www.ubuntu-fi.org/ Suomalainen Ubuntu-yhteisö] ([[Ubuntu Suomi]])
*[https://forum.ubuntu-fi.org/ Ubuntu Suomen keskustelualueet]
*[https://forum.ubuntu-fi.org/ Ubuntu Suomen keskustelualueet]
*[https://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi Ubuntu tutuksi] -wikikirja Wikikirjastossa
*[https://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi Ubuntu tutuksi] -wikikirja Wikikirjastossa
3 173

muokkausta

Navigointivalikko