Muokataan sivua Initramfs

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
'''Initramfs''' eli '''initial ram filesystem''' (ennen initrd) on [[ydin|Linux-ytimen]] käynnistyksen aikana käyttämä, keskusmuistiin [[cpio]]-pakkauksesta tai valmiista [[levykuva]]sta luotu tiedostojärjestelmä. [[Käynnistyslatain]] lataa ytimen sekä initramfs:n keskusmuistiin. Initramfs:n yleisin käyttötarkoitus on tarjota ytimelle [[ytimen moduulit|moduuleja]] (mm. laiteajureita) ja työkaluja, jotka mahdollistavat [[juuriosio]]n [[mount|liittämisen]] ja sitä kautta käynnistysprosessin jatkumisen ja [[init]]in lataamisen. Koska juuriosio voi olla esimerkiksi salakirjoitettu tai [[NFS]]-verkkolevy, vaaditaan sen liittämiseen ajoittain suuriakin määriä työkaluja, joita olisi vaikea sisällyttää itse ytimeen. Myös [[LVM]]-tiedostojärjestelmien käyttöönotto käynnistyksen aikana edellyttää initramfs:n käyttämistä.
Initrd eli initial ramdisk on [[ydin|Linux-ytimen]] käynnistyksen aikana käyttämä, keskusmuistiin valmiista [[levykuva]]sta luotu tiedostojärjestelmä. [[Käynnistyslatain]] lataa ytimen sekä initrd-levykuvan keskusmuistiin. Initrd:n yleisin käyttötarkoitus on tarjota ytimelle moduuleja (mm. laiteajureita) ja työkaluja, jotka mahdollistavat [[juuriosio]]n [[mount|liittämisen]] ja sitä kautta käynnistysprosessin jatkumisen ja [[init]]in lataamisen. Koska juuriosio voi olla esimerkiksi kryptattu tai [[NFS]]-verkkolevy, vaaditaan sen liittämiseen ajoittain suuriakin määriä työkaluja, joita olisi vaikea sisällyttää itse ytimeen. Initrd:tä ei tarvita lainkaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että käyttäjä on itse [[kernelin kääntäminen|kääntänyt ytimen]] ja sisällyttänyt siihen vain ne moduulit joita hän itse tietää tarvitsevansa, eikä ytimestä näin muodostu liian suurta. Eräät [[jakelu]]t, kuten [[Suse]] ja [[Ubuntu]], käyttävät initrd:tä myös graafisen splash-ruudun näyttämiseen käynnistyksen aikana.


Initramfs:ää ei tarvita lainkaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että käyttäjä on itse [[kernelin kääntäminen|kääntänyt ytimen]] ja sisällyttänyt siihen vain ne moduulit joita hän itse tietää tarvitsevansa, eikä ytimestä näin muodostu liian suurta. Eräät [[jakelu]]t, kuten [[Suse]] ja [[Ubuntu]], käyttävät initramfs:ää myös graafisen splash-ruudun näyttämiseen käynnistyksen aikana.
Ytimen 2.6-versiossa on tullut mahdolliseksi käyttää varsinaisen initrd:n sijaan initramfs-nimistä toteutusta. Toisin kuin initrd:ssä, initramfs:ssä ei luoda keskusmuistiin perinteistä ramdisk-lohkolaitetta, vaan pelkkä [[tmpfs]]-tyyppinen tiedostojärjestelmä. Initramfs on toteutukseltaan yksinkertaisempi ja luotettavampi. Initramfs:n koko myös muuttuu automaattisesti vastaamaan sen sisältämää datamäärää.
 
Ytimen 2.6-sarjassa aiemmin käytetty initrd korvattiin initramfs-nimisellä toteutuksella. Toisin kuin initrd:ssä, initramfs:ssä ei luoda keskusmuistiin perinteistä ramdisk-lohkolaitetta, vaan pelkkä [[tmpfs]]-tyyppinen tiedostojärjestelmä. Initramfs on toteutukseltaan yksinkertaisempi ja luotettavampi. Initramfs:n koko myös muuttuu automaattisesti vastaamaan sen sisältämää datamäärää.


==Initramfs:n luonti==
==Initramfs:n luonti==
Rivi 13: Rivi 11:
Initrd:n luonti on Debian-pohjaisissa [[jakelu|jakeluissa]] automatisoitu ytimen asennuksen yhteydessä tapahtuvaksi. Jos [[Kernelin kääntäminen|käännät kernelin]] Debian-tyyliin, saat initrd:n käyttöön liittämällä --initrd -parametrin make-kpkg-komentoon:
Initrd:n luonti on Debian-pohjaisissa [[jakelu|jakeluissa]] automatisoitu ytimen asennuksen yhteydessä tapahtuvaksi. Jos [[Kernelin kääntäminen|käännät kernelin]] Debian-tyyliin, saat initrd:n käyttöön liittämällä --initrd -parametrin make-kpkg-komentoon:
  make-kpkg --initrd --rootcmd fakeroot kernel_image
  make-kpkg --initrd --rootcmd fakeroot kernel_image
Mikäli sinun tarvitsee käsitellä initramfs:ää muuten kuin pakettienhallinan automaattien kautta, <tt>initramfstools</tt>-paketti tarjoaa siihen työkalut.


===[[Gentoo]]===
===[[Gentoo]]===
Rivi 28: Rivi 24:
==Katso myös==
==Katso myös==
*[[GNU/Linuxin käynnistysprosessi]]
*[[GNU/Linuxin käynnistysprosessi]]
*[[Ytimen kääntäminen]]
*[[Kernelin kääntäminen]]
*[[Ytimen moduulit]]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
Rivi 37: Rivi 32:
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Ydin]]
[[Luokka:Ohjeet]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Initramfs