ISO 9660

Linux.fista
Versio hetkellä 11. syyskuuta 2015 kello 00.12 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ISO 9660 on tiedostoja sisältävissä CD- ja DVD-levyissä käytetty tiedostojärjestelmä. Ennen CD:ksi tai DVD:ksi polttamista levyt ovat usein tiedostojärjestelmässä levykuvina, .iso-päätteisellä nimellä, ja nämä levykuvat voidaan liittää myös sellaisinaan, loopback-järjestelyn avulla. Uudempi vastaava tiedostojärjestelmä on "UDF" ("universal disk format", ISO/IEC 13346).

Tiedostojärjestelmässä on monta erikoistiedostoa, esimerkiksi bootilevykkeen kuvia ja tekijänoikeustietoja, ja järjestelmä voi tarjota eri näkymiä, joissa mahdollisesti näkyy eri tiedostoja ja samat tiedostot eri nimillä. Normaaleissa tiedostolistauksissa ei siis näy kaikkea tiedostojärjestelmän sisältämää tietoa.

Linuxissa iso-levykuvia voi tehdä vaikkapa ohjelmilla genisoimage ja mkisofs.

Liittäminen[muokkaa]

Levykuvien luomista ja liittämistä käsitellään artikkelissa Levykuva. Lyhyesti sanottuna levykuvan liittäminen tapahtuu komennolla

mount tiedosto.iso liittämishakemisto -o loop

Rajoitukset ja laajennokset[muokkaa]

Tiedostojärjestelmällä on hakemistorakennetta ja tiedostojen nimiä koskevia rajoituksia eikä se sinällään tue Unix-oikeuksia tai erikoistiedostoja (symbolisia linkkejä, laitetiedostoja). Siihen on kuitenkin kehitetty laajennoksia, "Rock Ridge" Unixeille, "Joliet" Windowsille ja "Apple Extensions" Maceille (levyllä voi myös HFS-tiedostojärjestelmä, jossa data jaetaan iso-järjestelmän kanssa). Näitä käytettäessä joillakin tiedostoilla on eri nimet riippuen siitä mitä laajennoksia levyä lukeva järjestelmä käyttää.

ISO 9660 (ISO-9660:1988) "level 1" rajoittaa tiedostojen nimet DOS:n "8.3"-muotoon. "Level 2" ja "level 2" sallivat 31 merkkiä, jotka voivat olla A-Z, 0-9 ja "_". Vain yksi piste sallitaan, eikä se saa olla tiedostonimen alussa. Tiedostonimi polkuineen saa olla korkeintaan 255 merkkiä ja hakemistotasoja korkeintaan kahdeksan.

Tuorempi standardi ISO 9660 version 2 (ISO-9660:1999) sallii pisteen normaalina merkkinä. Tiedostonimi saa olla 207 merkkiä pitkä (Rock Ridgellä 197) eikä hakemistorakenne ole samalla tavalla rajoitettu.

Rock Ridge mahdollistaa erkoistiedostot, kuten symboliset linkit ja laitetiedostot. Hakemistoilla ja tiedostoilla on omistajat, ryhmät ja oikeudet (usein omistajaksi laitetaan root ja oikeuksiksi dr-xr-xr-x ja -r--r--r-- tai -r-xr-xr-x). Nämä Rock Ridge -lisätiedot ovat tiedostojärjestelmän erikoistiedostossa. Nimien pituus on korkeintaan 197 merkkiä (kirjaimina vähemmän, jos käytetään UTF-8:aa ja muuta kuin ASCII:ta).

Joliet sallii tiedoston tai hakemiston nimen pituudeksi 64 Unicode-merkkiä.

Tuki ytimessä[muokkaa]

ISO 9660-tiedostojärjestelmän tuki löytyy ytimestä make menuconfig -sovellusta käytettäessä polusta

File systems  --->
 CD-ROM/DVD Filesystems
   ISO 9660 CDROM file system support

Jotta levykuvia voitaisiin liittää, on ytimessä oltava tuki myös loopback-laitteille:

Device Drivers  --->  
  Block devices
   Loopback device support

Lisätietoja artikkelissa ytimen kääntäminen. Käytännössä kaikkien jakeluiden mukana tulevissa ytimissä nämä asetukset on tehty valmiiksi.

Aiheesta muualla[muokkaa]