Ero sivun ”IPv6” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Poistettu perustelematon mielipide IPv6:n yleistymisen hitaudesta. Vaihdettu esimerkkiosoitteeseen RFC3849:n mukainen dokumentaatiota varten varattu prefiksi.)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
 
'''IPv6''' luotiin paikkaamaan [[IPv4]]:n heikkouksia, eritoten pientä osoiteavaruutta. Kun [[IPv4]]-osoitteita on (teoriassa) mahdollista olla vain noin neljä miljardia (2<sup>32</sup>) kappaletta, päästään IPv6:ssa moninkertaisesti suurempiin lukuihin. Vaikka [[IPv4]]:n osoiteavarus näyttää suurelta, kannattaa muistaa että koko osoiteavaruutta ei voi käyttää: osa on määritelty paikallisiksi osoitteiksi (mm. 192.168.*), osa kokeiluihin ja muihin erikoistarkoituksiin. Ennen kaikkea aliverkkojen kaikkia osoitteita ei voi hyödyntää, koska ne on jaettava lohkoittain (runkoverkon reitittimen taulukkojen pitää olla järkevän kokoisia). Jos maailman jokaiselle taloudelle pitäisi riittää muutama osoite, osoiteavaruus on joka tapauksessa riittämätön.
IPv6 luotiin paikkaamaan [[IPv4]]:n heikkouksia, eritoten pientä osoiteavaruutta. Kun [[IPv4]]-osoitteita on (teoriassa) mahdollista olla vain noin neljä miljardia (2<sup>32</sup>) kappaletta, päästään IPv6:ssa moninkertaisesti suurempiin lukuihin. Vaikka [[IPv4]]:n osoiteavarus näyttää suurelta, kannattaa muistaa että koko osoiteavaruutta ei voi käyttää: osa on määritelty paikallisiksi osoitteiksi (mm. 192.168.*), osa kokeiluihin ja muihin erikoistarkoituksiin. Ennen kaikkea aliverkkojen kaikkia osoitteita ei voi hyödyntää, koska ne on jaettava lohkoittain (runkoverkon reitittimen taulukkojen pitää olla järkevän kokoisia). Jos maailman jokaiselle taloudelle pitäisi riittää muutama osoite, osoiteavaruus on joka tapauksessa riittämätön.


IPv6-osoite kirjoitetaan yleensä kahdeksana neljän heksaluvun (0-F, 16-kantainen lukujärjestelmä) kenttänä, jotka erotetaan toisistaan kaksoispisteellä. Esimerkki IPv6-osoitteesta:<br>
IPv6-osoite kirjoitetaan yleensä kahdeksana neljän heksaluvun (0-F, 16-kantainen lukujärjestelmä) kenttänä, jotka erotetaan toisistaan kaksoispisteellä. Esimerkki IPv6-osoitteesta:<br>
Rivi 12: Rivi 11:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://fi.wikipedia.org/wiki/IPv6 Wikipedian IPv6-artikkeli]
* [http://ape3000.com/ipv6/ IPv6-tekniikka suomalaisissa kuluttajaliittymissä]


[[Luokka:Verkko]]
[[Luokka:Verkko]]

Versio 9. kesäkuuta 2015 kello 17.11

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

IPv6 luotiin paikkaamaan IPv4:n heikkouksia, eritoten pientä osoiteavaruutta. Kun IPv4-osoitteita on (teoriassa) mahdollista olla vain noin neljä miljardia (232) kappaletta, päästään IPv6:ssa moninkertaisesti suurempiin lukuihin. Vaikka IPv4:n osoiteavarus näyttää suurelta, kannattaa muistaa että koko osoiteavaruutta ei voi käyttää: osa on määritelty paikallisiksi osoitteiksi (mm. 192.168.*), osa kokeiluihin ja muihin erikoistarkoituksiin. Ennen kaikkea aliverkkojen kaikkia osoitteita ei voi hyödyntää, koska ne on jaettava lohkoittain (runkoverkon reitittimen taulukkojen pitää olla järkevän kokoisia). Jos maailman jokaiselle taloudelle pitäisi riittää muutama osoite, osoiteavaruus on joka tapauksessa riittämätön.

IPv6-osoite kirjoitetaan yleensä kahdeksana neljän heksaluvun (0-F, 16-kantainen lukujärjestelmä) kenttänä, jotka erotetaan toisistaan kaksoispisteellä. Esimerkki IPv6-osoitteesta:
2001:0db8:1bb7:0300:0a04:00a0:0030:011a

Erilaisia IPv6-osoitteita on todella paljon — 2128 tarkalleen. Näin osoitteita riittää esimerkiksi kotien kaikenlaisille laitteille.

Katso myös

Aiheesta muualla