GIMP/Pienohjeet

Linux.fista
Versio hetkellä 20. joulukuuta 2017 kello 00.15 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (siirto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GIMP on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma Linux-käyttöjärjestelmälle. Tässä ohjeessa tutustutaan GIMPin pienohjeisiin.

Valokuvan rajaaminen kuvasuhde säilyttäen

Usein tulee vastaan tilanne, jossa kuvasta pitää rajata osa ennen kehityspalveluun lähettämistä. Jos kuva on väärän muotoinen, siihen jää valkoiset reunat. GIMPin rajaustyökalussa voi kyllä säätää käsin kuvasuhteen oikeaksi, mutta se on työlästä. Seuraava on nopeahko keino:

  • Valitse rajautustyökalu ⇧ Shift+C ja vedä sillä koko kuvan kattava rajaus Ctrl+a. Nyt rajaus on oikean muotoinen.
  • Paina ⇧ Shift pohjaan ja vedä kulmista rajausta pienemmäksi. Kuvasuhteen pitäisi säilyä.
  • Kohdista rajaus oikeaan paikkaan ja paina ↵ Enter. Kuva on rajattu oikean muotoiseksi.

Suorien viivojen piirtäminen

Melko yleinen harhaluulo on, ettei GIMPissä olisi laisinkaan toimintoa suorien viivojen piirtämiselle. Vaikkei työkalupalkissa olekaan erityisesti siihen tarkoitettua työkalua, kaikki työkalut lyijykynästä eteenpäin osaavat sen. Toiminto käynnistetään piirtämällä viivan aloituspiste kuvaan ja painamalla tämän jälkeen shift pohjaan, jolloin viivan toinen pää voidaan valita.

Punaisten silmien poistaminen

GIMPin 2.4-version työkaluikkunassa on valmis toiminto punaisten silmien korjaamiseen.

Tähän tarkoitukseen löytyy myös erillisiä liitännäisiä (plugin). Liitännäisten asennus tapahtuu lataamalla pakettien redeye ja orange-eye lähdekoodi ja kääntämällä ja asentamalla ne komennoilla

gimptool-2.0 --install redeye.c
gimptool-2.0 --install orangeeye.c

Tätä varten järjestelmässä on oltava asennettuna normaalit ohjelmankehitystyökalut kuten gcc-kääntäjä sekä GIMPin oma kehityspaketti (useimmissa jakeluissa nimeltään joko gimp-devel tai gimp-dev). Asennuksen jälkeen liitännäiset ilmestyvät Suotimet --> Muut -valikon alle. Liitännäisen käyttö tapahtuu niin, että ensin valitaan silmän punainen alue mielellään parin pikselin tarkkuudella, jonka jälkeen ajetaan silmän väristä riippuen jompikumpi liitännäinen. Liitännäisistä kannattaa käyttää manuaaliasetukset (ei-automaattinen) mahdollistavaa vaihtoehtoa, sillä se tuottaa yleensä siistimmän tuloksen. Tämän jälkeen silmän yksityiskohtia voi halutessaan vielä korjailla esimerkiksi sormityökalulla.