Ero sivun ”GNU/Linux” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
191 merkkiä lisätty ,  4. helmikuuta 2016
ei muokkausyhteenvetoa
(Kumottu muokkaus #23399, jonka teki ARTTUSN WIHOWIIMEINEN MARSSI TÄYTIN TOIVEENNE PÄÄSETTE NYT EROON MUSTA!!!!!!!! ([[User talk:ARTTUSN WIH)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(3 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
"GNU/Linux" on [[wikipedia:fi:FSF|Free Software Foundationin]] suosittelema kirjoitusasu järjestelmille joissa käytetään [[GNU]]-projektin perusohjelmia Linux-kernelin päällä. Tämä nimeämistapa ei ole kovin suosittu, tunnetuimmista jakeluista lähinnä [[Debian|Debian GNU/Linux]] käyttää sitä.
'''GNU/Linux''' on [[wikipedia:fi:FSF|Free Software Foundationin]] suosittelema kirjoitusasu järjestelmille joissa käytetään [[GNU]]-projektin perusohjelmia [[ydin|Linux-ytimen]] päällä. Tämä nimeämistapa ei ole kovin suosittu, tunnetuimmista jakeluista sitä käyttää ainoastaan [[Debian GNU/Linux]].


Käyttämällä GNU-etuliitettä annetaan tunnustusta GNU-projektille ja muistutetaan sen arvomaailmasta, missä tärkeää ei ole onko ohjelmisto ilmainen, vaan se, että se on [[vapaa ohjelmisto|vapaa]]. Myös Debianille vapaus on tärkeä. Yleinen vastaväite tälle nimeämistavalle on se, että erityisesti nykyään perusohjelmia tulee muistakin projekteista kuin GNU:sta, ja näin ollen nimen pitäisi olla vaikkapa X.org/KDE/Mozilla/GNU/Linux, joka taas ei enää vaikuta kovin fiksulta.
Käyttämällä GNU-etuliitettä halutaan antaa tunnustusta GNU-projektille ja muistutetaan sen arvomaailmasta, missä tärkeää ei ole onko ohjelmisto ilmainen, vaan se, että se on [[vapaa ohjelmisto|vapaa]].
 
Vapaat käyttöjärjestelmät sovelluksineen on koottu monesta lähteestä, eikä kaikkien tärkeidenkään projektien mainitseminen nimessä ole järkevää (X.org/KDE/Mozilla/GNU/Linux). [[Free Software Foundation]]in mukaan GNU on sikäli erikoisasemassa, että FSF tässä projektissa nimenomaan oli luomassa vapaata käyttöjärjestelmää, kokosi tarvittavat palat ja loi puuttuvat osat. Muut projektit (paitsi BSD) ovat keskittyneet tietyn palan kehittämiseen.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==

Navigointivalikko