GNU

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
GNU-projektin logo

GNU (GNU's Not Unix) on FSF:n projekti, jossa kehitetään vapaata Unixmaista GNU-käyttöjärjestelmää.

GNU kehitettiin Unixin pohjalta ja sen kanssa yhteensopivaksi, jolloin sen osia saatetaan kehittää yksitellen, mutta tavoitteena on luoda uusi käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi unixien man-sivut korvattiin info-sivuilla, ohjelmat käyttävät pitkiä valitsimia, ohjelmia kirjoitettaessa ei pyritä muistinkulutuksen minimoimiseen (kuten aikoinaan unixeissa), vakioeditoriksi otettiin emacs vi:n korvaajaksi ja tiedostojen metadatassa on useampia kenttiä.

Kun Linus Torvalds kehitti omaa Unix-klooniansa, hän käytti GNU-projektia varten koottuja ja luotuja ohjelmistoja, ja nämä ovat hyvin keskeisessä osassa nykyäänkin. Tästä syystä, ja muistuttaakseen vapauden tärkeydestä, FSF suosittelee nimen GNU/Linux käyttöä.

GNU/Linux-käyttöjärjestelmissä (jakeluissa) GNU-ohjelmistoja ovat muun muuassa GNU Compiler Collection, järjestelmäkirjasto libc, keskeiset työkalut ("coreutils", "binutils"), komentotulkki Bash, editorit Emacs ja Nano sekä työpöytäympäristö Gnome.

Varsinainen GNU-käyttöjärjestelmä, jonka ytimenä Linuxin sijaan on Hurd, on nyt valmistumassa: se on käyttökelpoinen, mutta ei vielä sopiva luotettavaa toimintaa vaativiin tarkoituksiin. GNU-projekti kehittää ohjelmiaan myös suoraan Linuxia ajatellen.

Aiheesta muualla[muokkaa]