Ero sivun ”GNU” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
(12 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
GNU (GNU's Not Unix) on [[FSF]]:n projekti jossa kehitetään [[vapaa ohjelmisto|vapaa]]ta UNIX-kloonia. Nimi johtuu siitä, että UNIX on rekisteröity tavaramerkki, eikä FSF voi sanoa omaa tuotostaan UNIXiksi. Nykyään puhutaan myös [[GNU/Linux]]ista.
[[Kuva:Gnu.png|right|thumb|250px|GNU-projektin logo]]
'''GNU''' (GNU's Not Unix) on [[FSF]]:n projekti, jossa kehitetään [[vapaa ohjelmisto|vapaata]] [[Unix]]maista GNU-käyttöjärjestelmää.
 
GNU kehitettiin Unixin pohjalta ja sen kanssa yhteensopivaksi, jolloin sen osia saatetaan kehittää yksitellen, mutta tavoitteena on luoda uusi käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi unixien [[man]]-sivut korvattiin [[info]]-sivuilla, ohjelmat käyttävät pitkiä [[valitsin|valitsimia]], ohjelmia kirjoitettaessa ei pyritä muistinkulutuksen minimoimiseen (kuten aikoinaan unixeissa), vakioeditoriksi otettiin [[emacs]] [[vi]]:n korvaajaksi ja [[tiedosto]]jen [[i-node|metadatassa]] on useampia kenttiä.
 
Kun [[wikipedia:fi:Linus Torvalds|Linus Torvalds]] kehitti omaa Unix-klooniansa, hän käytti GNU-projektia varten koottuja ja luotuja ohjelmistoja, ja nämä ovat hyvin keskeisessä osassa nykyäänkin. Tästä syystä, ja muistuttaakseen vapauden tärkeydestä, FSF suosittelee nimen [[GNU/Linux]] käyttöä.
 
GNU/Linux-käyttöjärjestelmissä (jakeluissa) GNU-ohjelmistoja ovat muun muuassa [[GNU Compiler Collection]], järjestelmäkirjasto [[libc]], keskeiset työkalut ("[[coreutils]]", "[[binutils]]"), [[komentotulkki]] [[Bash]], [[tekstieditori|editor]]it [[Emacs]] ja [[Nano]] sekä [[työpöytäympäristö]] [[Gnome]].
 
Varsinainen GNU-käyttöjärjestelmä, jonka ytimenä Linuxin sijaan on [[Muita käyttöjärjestelmäytimiä#GNU Hurd|Hurd]], on nyt valmistumassa: se on käyttökelpoinen, mutta ei vielä sopiva luotettavaa toimintaa vaativiin tarkoituksiin. GNU-projekti kehittää ohjelmiaan myös suoraan Linuxia ajatellen.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==

Versio 10. marraskuuta 2020 kello 11.16

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
GNU-projektin logo

GNU (GNU's Not Unix) on FSF:n projekti, jossa kehitetään vapaata Unixmaista GNU-käyttöjärjestelmää.

GNU kehitettiin Unixin pohjalta ja sen kanssa yhteensopivaksi, jolloin sen osia saatetaan kehittää yksitellen, mutta tavoitteena on luoda uusi käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi unixien man-sivut korvattiin info-sivuilla, ohjelmat käyttävät pitkiä valitsimia, ohjelmia kirjoitettaessa ei pyritä muistinkulutuksen minimoimiseen (kuten aikoinaan unixeissa), vakioeditoriksi otettiin emacs vi:n korvaajaksi ja tiedostojen metadatassa on useampia kenttiä.

Kun Linus Torvalds kehitti omaa Unix-klooniansa, hän käytti GNU-projektia varten koottuja ja luotuja ohjelmistoja, ja nämä ovat hyvin keskeisessä osassa nykyäänkin. Tästä syystä, ja muistuttaakseen vapauden tärkeydestä, FSF suosittelee nimen GNU/Linux käyttöä.

GNU/Linux-käyttöjärjestelmissä (jakeluissa) GNU-ohjelmistoja ovat muun muuassa GNU Compiler Collection, järjestelmäkirjasto libc, keskeiset työkalut ("coreutils", "binutils"), komentotulkki Bash, editorit Emacs ja Nano sekä työpöytäympäristö Gnome.

Varsinainen GNU-käyttöjärjestelmä, jonka ytimenä Linuxin sijaan on Hurd, on nyt valmistumassa: se on käyttökelpoinen, mutta ei vielä sopiva luotettavaa toimintaa vaativiin tarkoituksiin. GNU-projekti kehittää ohjelmiaan myös suoraan Linuxia ajatellen.

Aiheesta muualla