Ero sivun ”GIMP” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (animointi taitaa onnistua gimpilläkin)
(gimpin pikaohje)
Rivi 40: Rivi 40:
 
*[http://www.gimp-suomi.org/ GIMP Suomi -yhteisö]
 
*[http://www.gimp-suomi.org/ GIMP Suomi -yhteisö]
 
*[http://www.maenpaa.biz/blog/gimp-oppaat/ Suomenkielisia GIMP-oppaita]
 
*[http://www.maenpaa.biz/blog/gimp-oppaat/ Suomenkielisia GIMP-oppaita]
 +
*[http://porixi.linux-aktivaattori.fi/GIMP_pikaohje Pikaohje]
  
 
[[Luokka:Kuvankäsittelyohjelmat]]
 
[[Luokka:Kuvankäsittelyohjelmat]]
 
[[Luokka:Animointiohjelmat]]
 
[[Luokka:Animointiohjelmat]]

Versio 4. elokuuta 2009 kello 18.01

The GIMP
Wilber the gimp.png
Käyttöliittymä GTK
Lisenssi GPL v2
Kotisivu www.gimp.org

GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yleisimmin Linuxissa käytetty kuvankäsittelyohjelma. Sitä käytetään kuvien muokkaamiseen ja muuttamiseen. GIMP osaa avata ja tallentaa kuvatiedostoja useassa eri formaatissa (mm. PNG, GIF, JPEG, GMB, XPM, PBM, PGM, PPM jne.), ja sen avulla voidaan kuvia muuttaa kuvaformaatista toiseen. Käyttöliittymäkirjasto GTK syntyi GIMP-projektin tarpeisiin.

GIMP:ä voidaan käyttää myös maalausohjelmana. GIMPissä on valikoima piirto- ja maalaustyökaluja kuten maaliruisku, kloonaustyökalu ja sivellin. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuvien kanssa usealla eri tavalla. GIMP tarjoaa myös lukuisia erilaisia valintatyökaluja, kuten neliövalinta, soikiovalinta, "sumea valinta", bezier-valinta, "älykkäät sakset" ja värin mukaan valinta.

GIMP tarjoaa lukuisia erilaisia plugineja joiden avulla kuvia voidaan muokata lukuisilla eri tavoilla. GIMPin toimintaa voidaan myös laajentaa erittäin tehokkaiden skriptausominaisuuksien avulla.

GIMPistä muokattu GIMPShop on Photoshopia muistuttavalla käyttöliittymällä varustettu GIMP.

Käyttö

Valokuvan rajaaminen kuvasuhde säilyttäen

Usein tulee vastaan tilanne, jossa kuvasta pitää rajata osa ennen kehityspalveluun lähettämistä. Jos kuva on väärän muotoinen, siihen jää valkoiset reunat. GIMPin rajaustyökalussa voi kyllä säätää käsin kuvasuhteen oikeaksi, mutta se on työlästä. Seuraava on nopeahko keino:

  • Valitse rajautustyökalu (Shift+C) ja vedä sillä koko kuvan kattava rajaus (Ctrl+a). Nyt rajaus on oikean muotoinen.
  • Paina Shift pohjaan ja vedä kulmista rajausta pienemmäksi. Kuvasuhteen pitäisi säilyä.
  • Mälvää rajaus oikeaan paikkaan ja paina Enter. Kuva on rajattu oikean muotoiseksi.

Suorien viivojen piirtäminen

Melko yleinen harhaluulo on, ettei GIMPissä olisi laisinkaan toimintoa suorien viivojen piirtämiselle. Vaikkei työkalupalkissa olekaan erityisesti siihen tarkoitettua työkalua, kaikki työkalut lyijykynästä eteenpäin osaavat sen. Toiminto käynnistetään piirtämällä viivan aloituspiste kuvaan ja painamalla tämän jälkeen shift pohjaan, jolloin viivan toinen pää voidaan valita.

Punaisten silmien poistaminen

GIMPin 2.4-version työkaluikkunassa on valmis toiminto punaisten silmien korjaamiseen.

Tähän tarkoitukseen löytyy myös erillisiä liitännäisiä (plugin). Liitännäisten asennus tapahtuu lataamalla pakettien redeye ja orange-eye lähdekoodi ja kääntämällä ja asentamalla ne komennoilla

gimptool-2.0 --install redeye.c
gimptool-2.0 --install orangeeye.c

Tätä varten järjestelmässä on oltava asennettuna normaalit ohjelmankehitystyökalut kuten gcc-kääntäjä sekä GIMPin oma kehityspaketti (useimmissa jakeluissa nimeltään joko gimp-devel tai gimp-dev). Asennuksen jälkeen liitännäiset ilmestyvät Suotimet --> Muut -valikon alle. Liitännäisen käyttö tapahtuu niin, että ensin valitaan silmän punainen alue mielellään parin pikselin tarkkuudella, jonka jälkeen ajetaan silmän väristä riippuen jompikumpi liitännäinen. Liitännäisistä kannattaa käyttää manuaaliasetukset (ei-automaattinen) mahdollistavaa vaihtoehtoa, sillä se tuottaa yleensä siistimmän tuloksen. Tämän jälkeen silmän yksityiskohtia voi halutessaan vielä korjailla esimerkiksi sormityökalulla.

Katso myös

Aiheesta muualla