Ero sivun ”GIMP” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (siirto)
Rivi 26: Rivi 26:
 
== Käyttö ==
 
== Käyttö ==
 
''Peruskäyttöön löytyy erillinen ohje: [[Gimpin perusohje]]'' ja ''[[Gimpin pienohjeita]]''.
 
''Peruskäyttöön löytyy erillinen ohje: [[Gimpin perusohje]]'' ja ''[[Gimpin pienohjeita]]''.
 
=== Valokuvan rajaaminen kuvasuhde säilyttäen ===
 
Usein tulee vastaan tilanne, jossa kuvasta pitää rajata osa ennen kehityspalveluun lähettämistä. Jos kuva on väärän muotoinen, siihen jää valkoiset reunat. GIMPin rajaustyökalussa voi kyllä säätää käsin kuvasuhteen oikeaksi, mutta se on työlästä. Seuraava on nopeahko keino:
 
* Valitse rajautustyökalu {{näppäin|Shift|C}} ja vedä sillä koko kuvan kattava rajaus {{näppäin|Ctrl|a}}. Nyt rajaus on oikean muotoinen.
 
* Paina {{näppäin|Shift}} pohjaan ja vedä kulmista rajausta pienemmäksi. Kuvasuhteen pitäisi säilyä.
 
* Kohdista rajaus oikeaan paikkaan ja paina {{näppäin|Enter}}. Kuva on rajattu oikean muotoiseksi.
 
 
=== Suorien viivojen piirtäminen ===
 
Melko yleinen harhaluulo on, ettei GIMPissä olisi laisinkaan toimintoa suorien viivojen piirtämiselle. Vaikkei työkalupalkissa olekaan erityisesti siihen tarkoitettua työkalua, kaikki työkalut lyijykynästä eteenpäin osaavat sen. Toiminto käynnistetään piirtämällä viivan aloituspiste kuvaan ja painamalla tämän jälkeen shift pohjaan, jolloin viivan toinen pää voidaan valita.
 
 
===Punaisten silmien poistaminen===
 
GIMPin 2.4-version työkaluikkunassa on valmis toiminto punaisten silmien korjaamiseen.
 
 
Tähän tarkoitukseen löytyy myös erillisiä liitännäisiä (plugin). Liitännäisten asennus tapahtuu lataamalla pakettien [http://registry.gimp.org/plugin?id=4212 redeye] ja [http://registry.gimp.org/plugin?id=4243 orange-eye] [[lähdekoodi]] ja kääntämällä ja asentamalla ne komennoilla
 
gimptool-2.0 --install redeye.c
 
gimptool-2.0 --install orangeeye.c
 
Tätä varten järjestelmässä on oltava asennettuna normaalit ohjelmankehitystyökalut kuten [[gcc]]-kääntäjä sekä GIMPin oma kehityspaketti (useimmissa [[jakelu]]issa nimeltään joko gimp-devel tai gimp-dev).
 
Asennuksen jälkeen liitännäiset ilmestyvät Suotimet --> Muut -valikon alle. Liitännäisen käyttö tapahtuu niin, että ensin valitaan silmän punainen alue mielellään parin pikselin tarkkuudella, jonka jälkeen ajetaan silmän väristä riippuen jompikumpi liitännäinen. Liitännäisistä kannattaa käyttää manuaaliasetukset (ei-automaattinen) mahdollistavaa vaihtoehtoa, sillä se tuottaa yleensä siistimmän tuloksen. Tämän jälkeen silmän yksityiskohtia voi halutessaan vielä korjailla esimerkiksi sormityökalulla.
 
  
 
==Ongelmia script-fu-paste-as-pattern==
 
==Ongelmia script-fu-paste-as-pattern==

Versio 20. joulukuuta 2017 kello 00.15

The GIMP
Wilber the gimp.png
Käyttöliittymä GTK
Lisenssi GPLv2
Kotisivu www.gimp.org
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yleisimmin Linuxissa käytetty kuvankäsittelyohjelma. Sitä käytetään kuvien muokkaamiseen ja muuttamiseen. GIMP osaa avata ja tallentaa kuvatiedostoja useassa eri formaatissa (mm. PNG, GIF, JPEG, GMB, XPM, PBM, PGM, PPM jne.), ja sen avulla voidaan kuvia muuttaa kuvaformaatista toiseen. Käyttöliittymäkirjasto GTK syntyi GIMP-projektin tarpeisiin.

GIMP:ä voidaan käyttää myös maalausohjelmana. GIMPissä on valikoima piirto- ja maalaustyökaluja kuten maaliruisku, kloonaustyökalu ja sivellin. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuvien kanssa usealla eri tavalla. GIMP tarjoaa myös lukuisia erilaisia valintatyökaluja, kuten neliövalinta, soikiovalinta, "sumea valinta", bezier-valinta, "älykkäät sakset" ja värin mukaan valinta.

GIMP tarjoaa lukuisia erilaisia plugineja joiden avulla kuvia voidaan muokata lukuisilla eri tavoilla. GIMPin toimintaa voidaan myös laajentaa erittäin tehokkaiden skriptausominaisuuksien avulla.

  • GIMPistä on saatavilla muokattu GIMPShop, joka on Photoshopia muistuttava käyttöliittymä.
  • GIMP 2.8 versioon on saatavana myös Photoshoppia muistuttava käyttöliittymä GimpPs, jonka asennus tapahtuu seuraavasti. Poistetaan vanha .gimp-2.8 kansio kotihakemistosta ja puretaan kopioitu GimpPs .gimp-2.8 kotihakemistoon.
GIMPin oletus käyttöliittymä Unityssa.
GimpPS on Photoshop-käyttöliittymä GIMPiin.

Asennus

GIMP löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä gimp. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Käyttö

Peruskäyttöön löytyy erillinen ohje: Gimpin perusohje ja Gimpin pienohjeita.

Ongelmia script-fu-paste-as-pattern

Joskus Gimpin kansio rakenne saattaa olla virheellinen ja sieltä voi puuttua kansioita. Ja niitä voi luoda esimerkiksi seuraavilla komentorivi käskyillä.

mkdir ~/.gimp-2.8/patterns/

Katso myös

Aiheesta muualla