Ero sivun ”GIMP” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
("Katso myös")
(→‎Linkkejä: + gimp wikikirjastossa)
Rivi 20: Rivi 20:
 
*[http://www.gimp.org/ GIMPin kotisivu]
 
*[http://www.gimp.org/ GIMPin kotisivu]
 
*[http://registry.gimp.org/index.jsp GIMP Plug-In Registry]
 
*[http://registry.gimp.org/index.jsp GIMP Plug-In Registry]
 +
*[http://fi.wikibooks.org/wiki/GIMP GIMP suomenkielisessä Wikikirjastossa]
  
 
[[Luokka:Kuvankäsittelyohjelmat]][[Luokka:Työpöytä]]
 
[[Luokka:Kuvankäsittelyohjelmat]][[Luokka:Työpöytä]]

Versio 5. heinäkuuta 2006 kello 16.33

GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yleisimmin Linuxissa käytetty kuvankäsittelyohjelma. Sitä käytetään kuvien muokkaamiseen ja muuttamiseen. GIMP osaa avata ja tallentaa kuvatiedostoja useassa eri formaatissa (mm. PNG, GIF, JPEG, GMB, XPM, PBM, PGM, PPM jne.), ja sen avulla voidaan kuvia muuttaa kuvaformaatista toiseen. Käyttöliittymäkirjasto GTK syntyi GIMP-projektin tarpeisiin.

GIMP:ä voidaan käyttää myös maalausohjelmana. GIMPissä on valikoima piirto- ja maalaustyökaluja kuten maaliruisku, kloonaustyökalu ja sivellin. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuvien kanssa usealla eri tavalla. GIMP tarjoaa myös lukuisia erilaisia valintatyökaluja, kuten neliövalinta, soikiovalinta, "sumea valinta", bezier-valinta, "alykkäät sakset" ja värin mukaan valinta.

GIMP tarjoaa lukuisia erilaisia plugineja joiden avulla kuvia voidaan muokata lukuisilla eri tavoilla. GIMPin toimintaa voidaan myös laajentaa erittäin tehokkaiden skriptausominaisuuksien avulla.

GIMPistä muokattu GIMPShop on Photoshopia muistuttavalla käyttöliittymällä varustettu GIMP.

Käyttö

Suorien viivojen piirtäminen

Melko yleinen harhaluulo on, ettei GIMPissä olisi laisinkaan toimintoa suorien viivojen piirtämiselle. Vaikkei työkalupalkissa olekaan erityisesti siihen tarkoitettua työkalua, kaikki työkalut lyijykynästä eteenpäin osaavat sen. Toiminto käynnistetään piirtämällä viivan aloituspiste kuvaan ja painamalla tämän jälkeen shift pohjaan, jolloin viivan toinen pää voidaan valita.

Katso myös

Linkkejä