Muokataan sivua GIMP

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 28: Rivi 28:
 
== Käyttö ==
 
== Käyttö ==
 
''Peruskäyttöön löytyy erillinen ohje: [[Gimpin perusohje]]'' ja ''[[Gimpin pienohjeita]]''.
 
''Peruskäyttöön löytyy erillinen ohje: [[Gimpin perusohje]]'' ja ''[[Gimpin pienohjeita]]''.
 +
 +
=== Valokuvan rajaaminen kuvasuhde säilyttäen ===
 +
Usein tulee vastaan tilanne, jossa kuvasta pitää rajata osa ennen kehityspalveluun lähettämistä. Jos kuva on väärän muotoinen, siihen jää valkoiset reunat. GIMPin rajaustyökalussa voi kyllä säätää käsin kuvasuhteen oikeaksi, mutta se on työlästä. Seuraava on nopeahko keino:
 +
* Valitse rajautustyökalu {{näppäin|Shift|C}} ja vedä sillä koko kuvan kattava rajaus {{näppäin|Ctrl|a}}. Nyt rajaus on oikean muotoinen.
 +
* Paina {{näppäin|Shift}} pohjaan ja vedä kulmista rajausta pienemmäksi. Kuvasuhteen pitäisi säilyä.
 +
* Kohdista rajaus oikeaan paikkaan ja paina {{näppäin|Enter}}. Kuva on rajattu oikean muotoiseksi.
 +
 +
=== Suorien viivojen piirtäminen ===
 +
Melko yleinen harhaluulo on, ettei GIMPissä olisi laisinkaan toimintoa suorien viivojen piirtämiselle. Vaikkei työkalupalkissa olekaan erityisesti siihen tarkoitettua työkalua, kaikki työkalut lyijykynästä eteenpäin osaavat sen. Toiminto käynnistetään piirtämällä viivan aloituspiste kuvaan ja painamalla tämän jälkeen shift pohjaan, jolloin viivan toinen pää voidaan valita.
 +
 +
===Punaisten silmien poistaminen===
 +
GIMPin 2.4-version työkaluikkunassa on valmis toiminto punaisten silmien korjaamiseen.
 +
 +
Tähän tarkoitukseen löytyy myös erillisiä liitännäisiä (plugin). Liitännäisten asennus tapahtuu lataamalla pakettien [http://registry.gimp.org/plugin?id=4212 redeye] ja [http://registry.gimp.org/plugin?id=4243 orange-eye] [[lähdekoodi]] ja kääntämällä ja asentamalla ne komennoilla
 +
gimptool-2.0 --install redeye.c
 +
gimptool-2.0 --install orangeeye.c
 +
Tätä varten järjestelmässä on oltava asennettuna normaalit ohjelmankehitystyökalut kuten [[gcc]]-kääntäjä sekä GIMPin oma kehityspaketti (useimmissa [[jakelu]]issa nimeltään joko gimp-devel tai gimp-dev).
 +
Asennuksen jälkeen liitännäiset ilmestyvät Suotimet --> Muut -valikon alle. Liitännäisen käyttö tapahtuu niin, että ensin valitaan silmän punainen alue mielellään parin pikselin tarkkuudella, jonka jälkeen ajetaan silmän väristä riippuen jompikumpi liitännäinen. Liitännäisistä kannattaa käyttää manuaaliasetukset (ei-automaattinen) mahdollistavaa vaihtoehtoa, sillä se tuottaa yleensä siistimmän tuloksen. Tämän jälkeen silmän yksityiskohtia voi halutessaan vielä korjailla esimerkiksi sormityökalulla.
  
 
==Ongelmia script-fu-paste-as-pattern==
 
==Ongelmia script-fu-paste-as-pattern==

Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/GIMP