Ero sivun ”Fedora Linux/Pakettivarastot” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 583 merkkiä lisätty ,  13. tammikuuta 2022
ei muokkausyhteenvetoa
p (johdantolause, lisäluokka)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(20 välissä olevaa versiota 7 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Tässä artikkelissa kerrotaan [[pakettivarasto]]jen käytöstä [[Fedora]]-[[jakelu]]ssa.
Fedoran pakettivarastoista löytyy yli 10 000 eri pakettia, jotka riittävät useimpiin tarkoituksiin. Oletuspakettivarastoista ei kuitenkaan löydy [[vapaa ohjelmisto|epävapaita]] tai USA:n ohjelmistopatentti- ja tekijänoikeuslainsäädännön vastaisia paketteja, kuten monia multimediaohjelmia tai laiteajureita. Koska nämä paketit ovat kuitenkin useimmissa maissa laillisia (ja sitä paitsi tarpeellisia), on niitä jakelemaan perustettu '''[[epäviralliset pakettilähteet|epävirallisia pakettivarastoja]]'''.
 
Fedora 8:ssa ja uudemmissa käytetään epävirallisina pakettivarastoina yleensä sekä [[RPM Fusion]]ia että [[Livna]]a. Fedora 7:ssä ja vanhemmissa käytetään yleensä vain Livna-pakettivarastoa. Epävirallisten käyttöönotosta ja niiden tarjoamista paketeista on kerrottu tarkemmin artikkelissa [[Fedoran asennuksen jälkeiset toimet]].
 
Koska epävirallisten pakettivarastojen kautta järjestelmään voi asentua käytännössä mitä vain (jopa [[haittaohjelma|haittaohjelmia]]), kannattaa ennen varaston asentamista varmistua sen käyttötarkoituksesta, ylläpitäjän luotettavuudesta ja yhteensopivuudesta muiden pakettivarastojen kanssa.
 
Useampaa samaa tai samoja paketteja tarjoavaa pakettivarastoa ''ei'' tule asentaa, ellei niiden sivuilla nimenomaisesti ole mainittu niiden olevan yhteensopivia keskenään.
 


==Asetustiedostot==
==Asetustiedostot==
Rivi 16: Rivi 23:
* <tt>rawhide</tt> - Rawhide on Fedoran kehitysversio, joka koostetaan päivittäin uusimmista [[Koji]]ssa käännetyistä paketeista. Sisältää usein rikkinäisiä paketteja, joten ei sovellu kovin hyvin ainoaksi käyttöjärjestelmäksi.
* <tt>rawhide</tt> - Rawhide on Fedoran kehitysversio, joka koostetaan päivittäin uusimmista [[Koji]]ssa käännetyistä paketeista. Sisältää usein rikkinäisiä paketteja, joten ei sovellu kovin hyvin ainoaksi käyttöjärjestelmäksi.


===Fedora 9:n uudet päivitysvarastot===
== Kolmannen osapuolen pakettivarastot==
 
{{epävirallinen pakettilähde}}


Fedora 9:n päivitysvarastot siirrettiin uuteen paikkaan päivityspakettien allekirjoitusavaimen vaihtuessa. Tällä hetkellä <tt>updates</tt>-varasto sisältää vain ne päivitykset, jotka asentamalla uudet päivitysvarastot saa käyttöön. Uudet varastot asentuvat vanhojen rinnalle nimillä <tt>updates-newkey</tt> ja <tt>updates-testing-newkey</tt>.
Fedoran viralliset varastot ovat suhteellisen kattavat, mutta patenttirajoitteisia tai muuten epävapaita ohjelmia sinne ei hyväksytä. Tämän seurauksena Fedoralle on tarjolla useita [[Epäviralliset pakettilähteet|epävirallisia pakettivarastoja]], joista voi helposti asentaa esimerkiksi multimediakoodekkeja tai epävapaita laiteajureita.


== Kolmannen osapuolen pakettivarastot==
* [[RPM Fusion]] [http://rpmfusion.org/] - Livnan, Freshrpms:in ja Dribblen yhdistyessä syntynyt pakettivarasto
* [[Fedora/Livna]] [http://rpm.livna.org/rlowiki/] - sisältää vain [[CSS (suojaus)|libdvdcss]]-paketin, joka puuttuu RPM Fusionista
* [[Freshrpms]] [http://freshrpms.net/] - ei päivitetä, suurin osa paketeista RPM Fusionissa
* [[Dribble]] [http://dribble.org.uk/] - ei päivitetä, suurin osa paketeista RPM Fusionissa
* [[Google]]n [http://www.google.com/linuxrepositories/yum.html] pakettivarasto
* [[Adobe]]n [http://linuxdownload.adobe.com/linux/i386/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm] pakettivarasto
 
== Yhteensopivuus ==
Huomioi, että epäviralliset pakettivarastot eivät yleensä ole toistensa kanssa yhteensopivia. Yritä siis välttää asentamasta useita eri epävirallisia pakettivarastoja jotka tarjoavat samoja paketteja (esimerkiksi RPM Fusion ja Freshrpms). Pakettivarastojen jo tarjoamia [[RPM]]-paketteja ei myöskään yleensä kannata asentaa käsin kolmannen osapuolen lähteistä.


{{epävirallinen pakettilähde}}
Esimerkiksi pakettien päivitysajankohdat, nimeäminen ja riippuvuudet vaihtelevat epävirallisesta pakettivarastosta toiseen, mikä ennemmin tai myöhemmin aiheuttaa päivitysten ja ohjelmien asentamisen epäonnistumista.


Fedoran viralliset varastot ovat suhteellisen kattavat, mutta patenttirajoitteisia tai muuten epävapaita ohjelmia sinne ei hyväksytä. Tämän seurauksena Fedoralle on tarjolla useitakin pakettilähteitä, joista voi helposti asentaa esimerkiksi multimediakoodekkeja tai epävapaita laiteajureita.
Vaikka et käyttäisi päällekkäisiä epävirallisia pakettivarastoja, saattaa epävirallisten pakettien päivityksessä silti tulla riippuvaisuusongelmia. Nämä johtuvat siitä, ettei epävirallinen varasto ole vielä ehtinyt reagoida virallisessa pakettivarastossa tapahtuneisiin muutoksiin. Yleensä nämä ongelmat ratkeavat muutamassa tunnissa.


* [[Livna]]
==Katso myös==
* [[RPM Fusion]]
*[[Fedora/Paketinhallinta]]
* [[Freshrpms]]
*[[Fedora/Asennus/Viimeistely]]
* [[Dribble]]
*[[Fedora/Päivittäminen]]
*[[Pakettivarasto]]


[[Luokka:Fedora]]
[[Luokka:Fedora Linux]]
[[Luokka:Paketinhallinta]]
[[Luokka:Paketinhallinta]]
505

muokkausta

Navigointivalikko