Ero sivun ”Fail2ban” versioiden välillä

Linux.fista
p (fix)
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Fail2ban on tietoturvaohjelma, jonka avulla on mahdollista suojautua ns. ''brute force'' -hyökkäyksiä vastaan (hyökkääjä yrittää murtautua kohteeseen kokeilemalla suurta määrää eri käyttäjätunnuksia ja salasanoja). Yleensä Fail2bannia käytetään [[SSH-turvatoimet|suojaamaan SSH-palvelinta]], mutta se voi suojata myös mm. sähköpostipalvelinta.
{{Ohjelma
| nimi=Fail2ban
| kuva=
| kuvateksti=
| lisenssi=[[GPL]]v2+
| käyttöliittymä=teksti
| kotisivu=[http://www.fail2ban.org/ www.fail2ban.org]
}}
 
'''Fail2ban''' on tietoturvaohjelma, jonka avulla on mahdollista suojautua ns. ''brute force'' -hyökkäyksiä vastaan, jossa hyökkääjä yrittää murtautua kohteeseen kokeilemalla suurta määrää eri käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Yleensä Fail2bannia käytetään [[SSH-turvatoimet|suojaamaan SSH-palvelinta]], mutta se voi suojata myös mm. sähköpostipalvelinta.


== Asennus ==
== Asennus ==

Versio 11. toukokuuta 2014 kello 23.54

Fail2ban
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv2+
Kotisivu www.fail2ban.org

Fail2ban on tietoturvaohjelma, jonka avulla on mahdollista suojautua ns. brute force -hyökkäyksiä vastaan, jossa hyökkääjä yrittää murtautua kohteeseen kokeilemalla suurta määrää eri käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Yleensä Fail2bannia käytetään suojaamaan SSH-palvelinta, mutta se voi suojata myös mm. sähköpostipalvelinta.

Asennus

Fail2ban löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta. Lähdekoodipaketin voi ladata ohjelman kotisivulta.

Käyttöönotto

Ohjelman asetuksia muokataan muokkaamalla tiedostoa /etc/fail2ban/jail.conf. Tiedostossa on eri ohjelmille ja protokollille valmiit osiot, jotka alkavat rivillä [protokolla], esim. [ssh]. Kyseinen suojaus on käytössä, jos kyseisessä osiossa on rivi

enabled = true

ja poissa käytöstä, jos kyseinen rivi on muotoa

enabled = false

Jos SSH (tai esimerkiksi proftpd, mitä nyt halutaankin suojata) käyttää lokitiedostonaan jotain jotain muuta kuin oletuksena logpath-asetuksella määritettyä tiedostoa, on oikea tiedosto kirjoitettava asetustiedostoon. Fail2ban tarkkailee murtautumisyrityksiä nimenomaan ohjelmien lokitiedostoista.

maxretry-asetuksella voidaan asettaa suurin sallittu määrä virheellisiä kirjautumisyrityksiä, joiden jälkeen yhteyksiä kyseiseltä koneelta ei enää hyväksytä. Se, kuinka kauan yhteydet kyseiseltä koneelta säilyvät estettyinä määritetään tiedoston alussa olevasta [DEFAULT]-osiosta löytyvällä bantime-asetuksella. Tiedostosta löytyy myös muita asetuksia, joiden toimintaa on kuvattu kommenteilla (#:llä alkavat rivit).

Lopuksi fail2ban käynnistetään komennolla

/etc/init.d/fail2ban start

Ohjelman toimia voi seurata sen lokista tiedostosta /var/log/fail2ban.log ja tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset voi listata iptablesilla:

iptables --list | grep fail2ban

Katso myös