Muokataan sivua Ext4

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
Ext4 eli ''fourth extended filesystem'' on [[ext3]]-[[tiedostojärjestelmä|tiedostojärjestelmän]] jatkokehitetty versio, johon on mm. lisätty tuki jopa eksatavun (1024 * 1024 teratavua) kokoisille osioille sekä parannettu pirstoutumisen (fragmentation) estoa [[wikipedia:Extent|extent]]-ominaisuuden avulla. Ext4-osio on mahdollista [[mount|liittää]] ext3:na, mikäli extent-ominaisuus ei ole käytössä. [[ydin|Linux-käyttöjärjestelmässä]] on versiosta 2.6.28 asti ollut vakaaksi merkitty tuki ext4-tiedostojärjestelmälle.
'''ext4''' eli ''fourth extended filesystem'' on [[ext3]]-[[tiedostojärjestelmä|tiedostojärjestelmän]] jatkokehitetty versio, johon on mm. lisätty tuki jopa eksatavun (1024 * 1024 teratavua) kokoisille osioille sekä paranneltu pirstoutumisen (fragmentation) esto [[wikipedia:Extent|extent]]-ominaisuuden avulla. [[ydin|Ytimessä]] on versiosta 2.6.28 asti ollut vakaaksi merkitty tuki ext4:lle. Monet [[jakelu]]t tarjoavat sitä nykyisin oletustiedostojärjestelmänä asennuksen yhteydessä. Selkeänä etuna ext3:een nähtynä on ainakin huomattavasti nopeampi tiedostojärjestelmän tarkistus, [[fsck]].


ext3-tiedostojärjestelmä on mahdollista muuttaa ext4:ksi menettämättä tietoja. ext4:n voi [[mount|liittää]] ext3:na, mikäli extent-ominaisuus ei ole käytössä.
Ext4 ei tällä hetkellä ole laajamittaisessa käytössä useimmissa Linux-jakeluissa 2.6.28-kehitysversioiden käytön vuoksi. Muutamilla jakelupaketeissa kuten [[Fedora]]ssa ja [[Mandriva]]ssa ext4 on ollut kuitenkin tarjolla kokeilunhaluisille käyttäjille. Fedora 10:ssa ext4:n saa asennusohjelmassa käyttöön lisäämällä [[käynnistyslatain|käynnistysruudussa]] käyttöjärjestelmälle [[ytimen käynnistysparametrit|käynnistysparametrin]] <tt>ext4</tt>. Arch Linuxissa EXT4 on ollut valittavissa asennusohjelmasta 2009.2 levykuvasta lähtien, myös Ubuntu 9.04 tukee EXT4:ää. Ext4-tiedostojärjestelmä on käyttöjärjestelmän 2.6.28 versiossa merkitty vakaaksi ja Ext4 on mahdollista valita käyttöön tiedostojärjestelmän tyyppiä valittaessa. Vanhempi Ext3 -versio on myös mahdollista päivittää Ext4 -versioon menettämättä tiedostoja.
 
==Salaus==
ext4-tiedostojärjestelmään lisättiin tuki AES-salaukselle Linuxin version 4.1 mukana.
* [https://lwn.net/Articles/639427/ lwn.net/Articles/639427]
* [https://lwn.net/Articles/639262/ lwn.net/Articles/639262]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
Rivi 13: Rivi 7:
*[[wikipedia:Ext4|Englanninkielisen Wikipedian ext4-artikkeli]]
*[[wikipedia:Ext4|Englanninkielisen Wikipedian ext4-artikkeli]]
*[http://kernelnewbies.org/Ext4 Ext4-artikkeli kernelnewbies.orgissa]
*[http://kernelnewbies.org/Ext4 Ext4-artikkeli kernelnewbies.orgissa]
*[http://www.linuxinsight.com/first_benchmarks_of_the_ext4_file_system.html Ensimmäisiä testituloksia]


{{Tiedostojärjestelmät}}
{{Tiedostojärjestelmät}}


[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Ext4