Ero sivun ”Emacs” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 269 merkkiä lisätty ,  30. marraskuuta 2012
Koska Emacs on niin laaja, loin uuden osion Emacsin sisäisille sovelluksille.
(Koska Emacs on niin laaja, loin uuden osion Emacsin sisäisille sovelluksille.)
Rivi 84: Rivi 84:
|}
|}


==Etsi ja korvaa ==
== Etsi ja korvaa ==
Seuraavat komennot etsivät merkkijonoa puskurista.
Seuraavat komennot etsivät merkkijonoa puskurista.
{|
{|
Rivi 160: Rivi 160:
|Siirry valikkoon
|Siirry valikkoon
|}
|}
= Emacs-sovelluksia =
Emacs sisältää hyvin laajalti erilaisia ohjelmia. Seuraavassa listataan niistä muutamia. Useimmat käynnistyvät joko komennolla '''M-x ohjelma''', tai käynnistyvät automaattisesti esim. lähdekooditiedostoa avattaessa.
== Hakemistomuokkain Dired ==
Dired on moodi tiedostonhallintaan. Siihen pääsee komennolla '''C-x d''' tai avaamalla hakemiston ('''C-x C-f hakemisto'''). Tällöin Dired luo puskurin, jossa hakemiston tiedostot ovat listattuna "ls -l"-komennon tavoin. Puskurin voi myös luoda [find]-komennon hakutuloksista komennolla '''M-x find-dired'''. Tavallisiin tiedosto-operaatiohin, kuten siirtoon, kopiointiin, poistamiseen, pakkaamiseen, salaamiseen ja niiden omistajan, oikeuksien, nimen muuttamiseen löytyy omat komentonsa. Mikäli nämä eivät riitä, voi komennolla '''!''' suorittaa kuorikomennon valituille tiedostoille.
Image-dired mahdollistaa kuvien selaamisen joko pikkukuvina tai täydessä koossaan. Komento '''C-t d''' luo merkityistä tiedostoista pikkukuvat ja näyttää ne omassa puskurissaan.
== Kalenteri ja päiväkirja ==
* '''calendar''' on Emacsin kalenteri. Se tuntee lukuisia kalenterijärjestelmiä, pystyy laskemaan auringonnousun ja -laskun ajankohdat ja kuun vaiheet ja tulostamaan kalentereita [LaTeX]- tai Html-muodossa. Kalenterissa liikkuminen sujuu pitkälti aivan tavallisilla siirtymiskomennoilla, kuten '''C-p''', '''M-a''' ja vastaavat. Ohessa on malli, jota soveltamalla Emacsin kalenteri kotoistuu. Sen voi liittää sopivasti soveltaen esim. /.emacs.d/init.el-tiedostoon.
<tt>
    (setq
          calendar-latitude [62 25 north]
          calendar-longitude [25 75 east]
          calendar-location-name "Jyväskylä"
          calendar-week-start-day '1
          european-calendar-style 't)
</tt>
== Kuoria ==
Yksittäisiä kuorikomentoja voi suorittaa komennolla '''M-!'''. Numeerisella argumentilla, esim. '''C-u M-!''' kuorikomennon tuloste kirjoitetaan nykyiseen puskuriin. '''M-|''' taas käyttää valintaa komennon standardisyötteenä. Jos nämä eivät riitä vaan tarvitaan interaktiivinen komentokuori-istunto, löytyy Emacsistä seuraavat sovellukset:
* '''shell''' on yksinkertainen, mutta "tyhmä" kuori.
* '''ansi-term''' ja '''term''' käynnistävät "älykkään" kuoren. Tämä mahdollistaa järkevän editorin, kuten Vimin, käytön Emacsissä.
* '''eshell''' on kokonaan elispillä ohjelmoitu kuori, joka on shelliä "tyhmempi".
== IRC-asiakasohjelmia ==
* ERC
* rcirc
== Org ==
[http://orgmode.org/ Org] kuuluu siihen harvalukuiseen sovellusten joukkoon, joiden käyttö on helpompaa kuin niiden kuvaaminen lyhyesti ja täsmällisesti. Ainakin se on Emacsin oma moodi muistiinpanojen ja todo-listojen kirjoittamiseen, projektinhallintaan ja dokumenttien laadintaan. Sitä voi käyttää esimerkiksi henkilökohtaisen Wikin tapaan. Orgilla kirjoitetut dokumentit voi viedä esimerkiksi html-sivuiksi, LaTeX-, pdf- tai odt-tiedostoiksi.
Ominaisuuksista voidaan mainita mm. deadlinet, aikaleimat, taulukkolaskenta, hypertekstilinkit tiedostoihin sekä verkkoon ja literate programming -ympäristö.
Lyhyt johdatus Org-moodin käyttöön on esimerkiksi [http://orgmode.org/worg/org-tutorials/orgtutorial_dto.html tämä David O'Toolen tutoriaali].


=Katso myös=
=Katso myös=
*[[Emacsin peruskäyttö]]
*[[Emacsin peruskäyttö]]
*[[Joe]]
*[[Joe]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko