Ero sivun ”EFI” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Aloitus.)
 
(8 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Extensible Firmware Interface [[BIOS | BIOSin]] korvaajaksi tarkoitettu standardi koneen käynnistävälle [[laiteohjelmisto |laiteohjelmistolle]]. EFI eroaa BIOSista erityisesti siten, että se lukee käynnistettävät ohjelmat [[GPT]]-tauluun merkityltä [[FAT]]-osiolta (joskin Applen koneet tukevat myös [[HFS+]]-tiedostojärjestelmää).
'''(Unified) Extensible Firmware Interface''' on [[BIOS | BIOSin]] korvaajaksi tarkoitettu standardi koneen käynnistävälle [[laiteohjelmisto |laiteohjelmistolle]]. EFI eroaa BIOSista erityisesti siten, että se etsii käyttöjärjestelmän käynnistyslataajaa [[GPT]]-tauluun merkityltä [[FAT]]-osiolta levyn alussa olevan [[MBR]]-sektorin sijaan. Applen koneet tukevat myös [[HFS+]]-tiedostojärjestelmää. Windowsin (U)EFI-tuen myötä myös [[NTFS]]-osioita alkaa näkyä.
 
(U)EFI:n ominaisuuksiin kuuluu, että se pystyy lukemaan FAT32-tiedostojärjestelmää, minkä ansiosta [[käynnistyslatain|käynnistyslataimen]] tekeminen helpottuu. UEFI-laiteohjelmiston sisältävä kone hyödyntää tätä lukemalla niin sanottua EFI-järjestelmäosiota (EFI System Partition, ESP). EFI määrittelee myös EFI-sovellukset, jotka ovat ohjelmia jotka sijaitsevat ESP:llä. Ohjelmat pystyvät hyödyntämään laiteohjelmiston tarjoamia palveluita, kuten laitteiston enumerointi, syötteen lukua sekä tekstin tai grafiikan näyttäminen. EFI-ohjelmia suoritetaan usein ketjussa siten, että esimerkiksi ensin käynnistetään [[käynnistysvalitsin]], joka käynnistää valitun käyttöjärjestelmän [[käynnistyslatain|käynnistyslataimen]], joka lopulta lataa ja käynnistää käyttöjärjestelmän. EFI-ohjelmille on tarjolla tallennustilaa haihtumattomasta muistista, EFI-muuttujien muodossa. Muuttujat määrittelevät mm. käynnistysohjelmat sekä missä järjestyksessä käynnistysohjelmia yritetään suorittaa.


==Linux-tuki==
==Linux-tuki==
EFI on tuettu erityisesti [[IA64]]-arkkitehtuurilla, jolla sitä enimmäkseen käytetään. Myös [[x86]]-arkkitehtuurilla on tuki EFI:lle. Luultavasti kaikki arkkitehtuurit tukevat [[GPT]]-osioita, vaikka laitteiston firmware ei tukisikaan.
EFI on tuettu alun perin [[IA64]]-arkkitehtuurilla. 2010-luvulla myös [[x86]]- ja [[ARM]]-arkkitehtuuria käyttäviä (U)EFI-koneita on tullut markkinoille Windows-tuen myötä. Kaikki arkkitehtuurit tukevat [[GPT]]-osiointia, vaikka laiteohjelmisto ei tukisikaan.


EFI:n hallintaan voidaan käyttää seuraavia ohjelmia.
EFI:n hallintaan voidaan käyttää seuraavia ohjelmia.
Rivi 8: Rivi 10:
*[[elilo]], käynnistyslatain
*[[elilo]], käynnistyslatain
*[[refit]], käynnistyslatain applen koneille, ei suoranaisesti tue linuxia mitenkään, mutta tarjoaa käyttöliittymän [[GRUB| GRUBin]] tai [[lilo| lilon]] lataaamiseen BIOS-emulaatiolla tai elilon käynnistämiseen.
*[[refit]], käynnistyslatain applen koneille, ei suoranaisesti tue linuxia mitenkään, mutta tarjoaa käyttöliittymän [[GRUB| GRUBin]] tai [[lilo| lilon]] lataaamiseen BIOS-emulaatiolla tai elilon käynnistämiseen.
*[[GNU GRUB 2]]:ssa on myös (U)EFI-tuki
==Aiheesta muualla==
*Wikipedian artikkeli [[:wikipedia:fi:Extensible Firmware Interface|Extensible Firmware Interface]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Käsitteet]]

Nykyinen versio 2. marraskuuta 2020 kello 18.07

(Unified) Extensible Firmware Interface on BIOSin korvaajaksi tarkoitettu standardi koneen käynnistävälle laiteohjelmistolle. EFI eroaa BIOSista erityisesti siten, että se etsii käyttöjärjestelmän käynnistyslataajaa GPT-tauluun merkityltä FAT-osiolta levyn alussa olevan MBR-sektorin sijaan. Applen koneet tukevat myös HFS+-tiedostojärjestelmää. Windowsin (U)EFI-tuen myötä myös NTFS-osioita alkaa näkyä.

(U)EFI:n ominaisuuksiin kuuluu, että se pystyy lukemaan FAT32-tiedostojärjestelmää, minkä ansiosta käynnistyslataimen tekeminen helpottuu. UEFI-laiteohjelmiston sisältävä kone hyödyntää tätä lukemalla niin sanottua EFI-järjestelmäosiota (EFI System Partition, ESP). EFI määrittelee myös EFI-sovellukset, jotka ovat ohjelmia jotka sijaitsevat ESP:llä. Ohjelmat pystyvät hyödyntämään laiteohjelmiston tarjoamia palveluita, kuten laitteiston enumerointi, syötteen lukua sekä tekstin tai grafiikan näyttäminen. EFI-ohjelmia suoritetaan usein ketjussa siten, että esimerkiksi ensin käynnistetään käynnistysvalitsin, joka käynnistää valitun käyttöjärjestelmän käynnistyslataimen, joka lopulta lataa ja käynnistää käyttöjärjestelmän. EFI-ohjelmille on tarjolla tallennustilaa haihtumattomasta muistista, EFI-muuttujien muodossa. Muuttujat määrittelevät mm. käynnistysohjelmat sekä missä järjestyksessä käynnistysohjelmia yritetään suorittaa.

Linux-tuki[muokkaa]

EFI on tuettu alun perin IA64-arkkitehtuurilla. 2010-luvulla myös x86- ja ARM-arkkitehtuuria käyttäviä (U)EFI-koneita on tullut markkinoille Windows-tuen myötä. Kaikki arkkitehtuurit tukevat GPT-osiointia, vaikka laiteohjelmisto ei tukisikaan.

EFI:n hallintaan voidaan käyttää seuraavia ohjelmia.

  • efibootmgr, säätelee osioiden käynnistettävyyttä IA64-arkkitehtuurilla.
  • elilo, käynnistyslatain
  • refit, käynnistyslatain applen koneille, ei suoranaisesti tue linuxia mitenkään, mutta tarjoaa käyttöliittymän GRUBin tai lilon lataaamiseen BIOS-emulaatiolla tai elilon käynnistämiseen.
  • GNU GRUB 2:ssa on myös (U)EFI-tuki

Aiheesta muualla[muokkaa]