DVD-elokuvat

Kohteesta Linux.fi
Loikkaa: valikkoon, hakuun

DVD-elokuvalevyillä on käytössä CSS-suojaus, jolla pyritään estämään levyjen luvatonta kopiointia. Nykymittapuun mukaan suojaus ei ole teknisesti järin tehokas, mutta se aiheuttaa jonkin verran ongelmia Linuxin kanssa lainsäädännön takia: salauksen purkamiseen vaadittavaa kirjastoa ei uskalleta levittää jakeluiden mukana, sillä se rikkoo useiden maiden tekijänoikeuslainsäädäntöä.

Suomessa salauksen purkamiseen tarvittavan DeCSS-ohjelman levittäminen on laitonta, mutta kirjaston asentaminen ja käyttäminen on laillista.

Mediasoittimet

Mediasoitintaustaohjelmista Xine, Mplayer, Videolan Client (vlc), Gstreamer sekä Ogle tukevat DVD-elokuvien toistoa ja ymmärtävät lisäksi levyillä olevat valikot. Toisto onnistuu kuitenkin vain, mikäli salauksen purkuun tarkoitettu kirjasto (libdvdcss) on asennettuna. Vlc:ssä libdvdcss on sisäänrakennettuna. ONEPLAY DVD Player käyttää omaa suljettua kirjastoa DVD-elokuvien salauksen purussa. ONEPLAY DVD player on yksi harvoista laillisista, patentinhaltijoiden ehdot täyttävistä soittimista Linuxille.

Suojauksen purkaminen

Suojauksen purkamiseen tarkoitettu DeCSS-kirjasto löytyy suoraan joidenkin jakeluiden paketinhallinnasta. Yleensä sitä ei kuitenkaan uskalleta tarjota jakelun oletuspakettilähteistä.

Skull and crossbones.svg
Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Arch Linux

Libdvdcss löytyy Arch Linuxin oletuspakettilähteistä (extra) ja asentuu esimerkiksi komennolla

pacman -S libdvdcss

Debian

Debian-johdannaisissa jakeluissa libdvdcss löytyy yleensä libdvdcss-nimisestä paketista, kunhan sopivat pakettilähteet on otettu käyttöön.

Fedora

Libdvdcss-kirjastoon sekä mediasoitinten ehjiin versioihin pääsee käsiksi asentamalla Livna- ja RPM Fusion -pakettivarastot (Fedora 7:ssä ja vanhemmissa pelkästään Livnan).

Libdvdcss löytyy tämän jälkeen paketista libdvdcss, joka voidaan asentaa normaalilla tavalla.

Gentoo

Gentoon Portagesta tarvittava paketti löytyy nimellä libdvdcss. Lisäksi tarvitaan dvdread-paketti:

emerge libdvdcss dvdread

Lisäksi Gentoon käyttäjien on käytettävä dvd- ja dvdread -use-asetuksia.

openSUSE

Ubuntu

Ubuntulle löytyy ajantasaiset ohjeet Ubuntu Suomen wikistä.

Katso myös Ubuntu tutuksi -wikikirjan sivu DVD-elokuvien katsominen

Katso myös