Ero sivun ”Avoin lähdekoodi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
68 merkkiä lisätty ,  5. helmikuuta 2022
p
 
(6 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
'''Avoin lähdekoodi''' (engl. open source) on [[Open Source Initiative]]n (OSI) lanseeraama termi, joka tarkoittaa käytännössä samaa kuin [[vapaa ohjelmisto]], mutta on vähemmän aatteellinen. Termi lanseerattiin pääasiassa siksi, että vapaita ohjelmistoja tarkoittava termi "free software" voidaan englannin kielessä tulkita viittaavan myös ohjelmien ilmaisuuteen.
'''Avoin lähdekoodi''' (engl. open source code) on [[wikipedia:fi:Open Source Initiative|Open Source Initiative]]n (OSI) lanseeraama termi, joka tarkoittaa käytännössä samaa kuin [[vapaa ohjelmisto]], mutta on vähemmän aatteellinen. Termi lanseerattiin pääasiassa siksi, että vapaita ohjelmistoja tarkoittava termi "free software" voidaan englannin kielessä tulkita viittaavan myös ohjelmien ilmaisuuteen.


== Vaatimukset ==
== Vaatimukset ==
Rivi 30: Rivi 30:
===Huomion arvoista===
===Huomion arvoista===


Se, että jokin ohjelmisto on avointa lähdekoodia ei ole aina tae siitä etteikö se voisi sisältää jo itsessään esimerkiksi haitallista koodia, jos lähdekoodi on kirjoitettu sekavasti ja tai lähdekoodin koko on huomattava. Samalla on hyvä muistaa, siitä saatavilla olevat suorituskelpoiset tiedostot eli binäärit sisältäisi poikkeuksia lähdekoodiin, tai jopa haittakoodia. Nämä ongelmat voi välttää tutkimalla itse lähdekoodin ja tai myös itse kääntämällä sen, esimerkiksi [[Gentoo]]-jakelussa ohjelmiston itse kääntäminen on enemmänkin tarkoitus, kuin mahdollisuus.
Se, että jokin ohjelmisto on avointa lähdekoodia ei ole aina tae siitä etteikö se voisi sisältää jo itsessään esimerkiksi haitallista koodia, jos lähdekoodi on kirjoitettu sekavasti ja/tai lähdekoodin koko on huomattava. Samalla on hyvä muistaa ettei ole mahdotonta etteikö saatavilla olevat suorituskelpoiset tiedostot eli binäärit sisältäisi poikkeuksia lähdekoodiin, tai jopa haittakoodia. Nämä ongelmat voi välttää tutkimalla itse lähdekoodin ja tai myös itse kääntämällä sen, esimerkiksi [[Gentoo]]-jakelussa ohjelmiston itse kääntäminen on enemmänkin tarkoitus, kuin mahdollisuus.


====Heartbleed====
====Heartbleed====
[[Heartbleed]] haavoittuvuuden seurauksena [[OpenSSL]]:sta syntyi [[LibreSSL]] haarauma, jossa lähdekoodia siivottiin runsaasti, jonka takia LibreSSL on turvallisempi, jo pelkästään sen n. 500 000 rivin lähdekoodi on huomattavasti pienempi kuin OpenSSL:n miljoonan rivin lähdekoodi.
[[Heartbleed]] haavoittuvuuden seurauksena [[OpenSSL]]:sta syntyi [[LibreSSL]]-haarauma, jossa lähdekoodia siivottiin runsaasti. LibreSSL on turvallisempi, jo pelkästään sen n. 500 000 rivin lähdekoodi on huomattavasti pienempi kuin OpenSSL:n miljoonan rivin lähdekoodi.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
Rivi 40: Rivi 40:


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Avoin lähde]]
*[[Vapaa ohjelmisto]]
*[[Vapaa ohjelmisto]]
*[[Suljettu lähdekoodi]]
*[[Suljettu lähdekoodi]]
10 147

muokkausta

Navigointivalikko