Ero sivun ”Apt” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(→‎Asetukset: apt/preferences)
(Ak: Ohjaus sivulle APT)
 
(17 välissä olevaa versiota 13 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Aptitude.png|right|200px|thumb|[[Aptitude]] on eräs apt:n käyttöliittymistä.]]
+
#OHJAUS [[APT]]
 
 
Apt eli Advanced Package Tool on [[Debian GNU/Linux|Debian-projektin]] kehittämä työkalu Linux-käyttöjärjestelmän [[paketinhallintajärjestelmä|pakettienhallinnan]] helpottamiseen. Se huolehtii mm. asennettavien pakettien riippuvuussuhteista ja niiden päivittämisestä. Apt-nimitystä käytetään sekä paketinhallintakirjastosta (jota voi käyttää monen käyttöliittymän kautta) että sitä käyttävästä komentorivityökalusta.
 
 
 
Vaikka apt onkin ensisijaisesti [[dpkg]]-paketinhallintaa käyttävien Debianin ja eri Debian-johdannaisten (mm. [[Knoppix]], [[Linspire]], [[MEPIS]], [[Ubuntu]]) paketinhallintatyökalu, on siitä [http://apt-rpm.org/ APT-RPM]-projektin toimesta kehitetty myös [[rpm]]-paketinhallintaa käyttävillä jakeluilla (mm. [[Fedora]]) toimiva versio. Yleensä on kuitenkin suositeltavaa käyttää kunkin järjestelmän omaa virallista paketinhallintatyökalua, joka esimerkiksi Fedoran tapauksessa on [[yum]].
 
 
 
== Asetukset ==
 
Apt:n asetustiedostot ovat yleensä hakemistossa <tt>/etc/apt</tt>. Eniten käyttäjän huomiota vaatii tiedosto <tt>/etc/apt/sources.list</tt>, jossa listataan käytettävät pakettilähteet. Monissa jakeluissa on mahdollista käyttää [[epäviralliset pakettilähteet|epävirallisia pakettilähteitä]] joidenkin ohjelmien asentamiseen, ja tällöin uudet pakettilähteet lisätään tähän tiedostoon.
 
 
 
Lisäksi esimerkiksi [[Debian]]in voi päivittää uuteen versioon muuttamalla tiedostosta kaikki pakettilähteet viittaamaan uuteen jakeluversioon ja ajamalla päivityskomento.
 
 
 
Jos käyttää epävirallisia pakettilähteitä tai joitakin paketteja ''testing''istä kannattaa tutustua myös tiedostoon <tt>/etc/apt/preferences</tt>, jossa voi määritellä mm. mitä paketteja asennetaan mistäkin jakelun versiosta. Tiedosto kuvataan [[man]]-sivulla apt_preferences(5).
 
 
 
== Peruskäyttö ==
 
=== apt-get ===
 
Ohjelma asennetaan komennolla
 
apt-get install ohjelma
 
 
 
Tarvittaessa voidaan asentaa tietty versio ohjelmasta tai valita käytettävä pakettilähde
 
apt-get -t experimental install ohjelma=1.0
 
Asentaisi paketin "ohjelma" version 1.0 pakettilähteestä "experimental".
 
 
 
Pakettilista (eli tieto pakettilähteiden sisällöstä) päivitetään komennolla
 
apt-get update
 
 
 
Järjestelmään asennetut paketit päivitetään komennolla
 
apt-get upgrade
 
Tämä ei kuitenkaan suorita pävitysoperaatiota, jos se vaatisi joidenkin pakettien poistamista tai uusien asentamista. Täydellinen järjestelmän päivitys tehdäänkin komennolla
 
apt-get dist-upgrade
 
Nykyään järjestelmän päivitys versiosta toiseen suositellaan tehtäväksi ohjelmalla [[aptitude]], joka osaa ratkaista päivityksissä syntyviä ristiriitoja paremmin kuin apt-get. Ennen järjestelmän päivitystä uuteen versioon kannattaa lukea päivitysohjeet: päivitys vaatii usein erikoisjärjestelyjä, kuten tiettyjen pakettien päivittämisen ennen muita.
 
 
 
Paketti voidaan poistaa kahdella eri tavalla; ensimmäinen tapa ei poista ohjelman asetustiedostoja:
 
apt-get remove ohjelma
 
Sen sijaan ohjelma asetustiedostoineen poistetaan komennolla
 
apt-get --purge remove paketti
 
Huomaa, että kumpikaan edellä mainituista tavoista ei poista ohjelman mukana asentuneita riippuvuuksia!
 
 
 
Apt osaa hakea myös pakettien lähdekoodit pakettivarastosta komennolla
 
apt-get source paketti
 
Muista poiketen tämä toimenpide ei vaadi pääkäyttäjän oikeuksia
 
 
 
Lähdekoodin voi samalla kääntää deb-paketiksi, jota ennen myös kääntämiseen tarvittavat paketit pitää asentaa, ja tuloksena syntyneen paketin voi asentaa normaaliin tapaan <tt>dpkg</tt>:lla
 
apt-get build-dep paketti
 
apt-get --compile source paketti
 
dpkg -i paketti_versio.deb
 
 
 
=== apt-cache ===
 
<tt>apt-cache</tt> ei vaadi pääkäyttäjän oikeuksia.
 
 
 
Paketteja voi etsiä komennolla
 
apt-cache search hakusana
 
Joka etsii pakettien nimistä ja kuvauksista hakusanaa hakusana. Hakusana voi olla myös [[säännöllinen lauseke]] (''regular expression''). Käytettäessä valitsinta <tt>--names-only</tt>, apt etsii vai pakettien nimistä.
 
 
 
Tietystä paketista nähdään tarkat tiedot (mm. riippuvuudet ja pitkä kuvaus) komennolla
 
apt-cache show paketti
 
 
 
Tietyn paketin versiot, sekä asennettu että pakettivarastoissa olevat:
 
apt-cache policy paketti
 
 
 
=== apt-file ===
 
<tt>apt-file</tt> on työkalu tiedostojen etsimiseksi paketeista. Se ei aina ole oletuksena asennettuna apt:tä käyttäviin [[jakelu]]paketteihin. Jos se ei ole asennettuna, se löytyy yleensä <tt>apt-file</tt>-nimisestä paketista:
 
apt-get install apt-file
 
 
 
<tt>apt-file</tt> etsii tietoja tietokannasta, joten heti asennusken jälkeen ja välillä muulloinkin on tietokanta päivitettävä komennolla
 
apt-file update
 
Yksittäistä tiedostoa voi etsiä komennolla
 
apt-file search tiedosto
 
Ja tietyn paketin tiedostot saa listattua komennolla
 
apt-file list paketti
 
 
 
== Käyttöliittymiä ==
 
<tt>apt-get</tt> -komennon sijaan voit myös käyttää <tt>[[aptitude]]a</tt>, jota voi käyttää täsmälleen samalla tavalla (<tt>aptitude update</tt>, <tt>aptitude install</tt>, jne.). Aptitude ratkoo pakettien riippuvuussuhteita hiukan eri tavalla kuin <tt>apt-get</tt> (se asentaa myös suositellut paketit), ja siitä löytyy myös [[Ncurses|ncursesilla]] toteutettu käyttöliittymä, joka tulee esille kun aptitude käynnistää ilman komentoparametriä (kuten install). Muita apt:n käyttöä helpottavia työkaluja ovat <tt>[[dselect]]</tt>, Kynaptic ja [[Synaptic]].
 
 
 
== Katso myös ==
 
*[[Dpkg]]
 
*[[Aptitude]]
 
*[[Synaptic]]
 
*[[Adept]]
 
 
 
 
 
[[Luokka:Paketinhallinta]]
 
[[Luokka:Komentorivin erikoisohjelmat]]
 

Nykyinen versio 13. tammikuuta 2014 kello 18.35

Ohjaus sivulle: