Muokataan sivua Apt

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
#OHJAUS [[APT]]
+
[[Kuva:Aptitude.png|right|200px|thumb|[[Aptitude]] on eräs apt:n käyttöliittymistä.]]
 +
 
 +
Apt eli Advanced Package Tool on [[Debian GNU/Linux|Debian-projektin]] kehittämä työkalu Linux-käyttöjärjestelmän [[paketinhallintajärjestelmä|pakettienhallinnan]] helpottamiseen. Se huolehtii mm. asennettavien pakettien riippuvuussuhteista ja niiden päivittämisestä. Apt-nimitystä käytetään sekä paketinhallintakirjastosta (jota voi käyttää monen käyttöliittymän kautta) että sitä käyttävästä komentorivityökalusta.
 +
 
 +
Vaikka apt onkin ensisijaisesti [[dpkg]]-paketinhallintaa käyttävien Debianin ja eri Debian-johdannaisten (mm. [[Knoppix]], [[Linspire]], [[MEPIS]], [[Ubuntu]]) paketinhallintatyökalu, on siitä [http://apt-rpm.org/ APT-RPM]-projektin toimesta kehitetty myös [[rpm]]-paketinhallintaa käyttävillä jakeluilla (mm. [[Fedora]]) toimiva versio. Yleensä on kuitenkin suositeltavaa käyttää kunkin järjestelmän omaa virallista paketinhallintatyökalua, joka esimerkiksi Fedoran tapauksessa on [[yum]].
 +
 
 +
== Asetukset ==
 +
Apt:n asetustiedostot ovat yleensä hakemistossa <tt>/etc/apt</tt>. Eniten käyttäjän huomiota vaatii tiedosto <tt>/etc/apt/sources.list</tt>, jossa listataan käytettävät pakettilähteet. Monissa jakeluissa on mahdollista käyttää [[epäviralliset pakettilähteet|epävirallisia pakettilähteitä]] joidenkin ohjelmien asentamiseen, ja tällöin uudet pakettilähteet lisätään tähän tiedostoon.
 +
 
 +
Lisäksi esimerkiksi [[Debian]]in voi päivittää uuteen versioon muuttamalla tiedostosta kaikki pakettilähteet viittaamaan uuteen jakeluversioon ja ajamalla päivityskomento.
 +
 
 +
Jos käyttää epävirallisia pakettilähteitä tai joitakin paketteja ''testing''istä kannattaa tutustua myös tiedostoon <tt>/etc/apt/preferences</tt>, jossa voi määritellä mm. mitä paketteja asennetaan mistäkin jakelun versiosta. Tiedosto kuvataan [[man]]-sivulla apt_preferences(5).
 +
 
 +
== Peruskäyttö ==
 +
=== apt-get ===
 +
Ohjelma asennetaan komennolla
 +
apt-get install ohjelma
 +
 
 +
Tarvittaessa voidaan asentaa tietty versio ohjelmasta tai valita käytettävä pakettilähde
 +
apt-get -t experimental install ohjelma=1.0
 +
Asentaisi paketin "ohjelma" version 1.0 pakettilähteestä "experimental".
 +
 
 +
Pakettilista (eli tieto pakettilähteiden sisällöstä) päivitetään komennolla
 +
apt-get update
 +
 
 +
Järjestelmään asennetut paketit päivitetään komennolla
 +
apt-get upgrade
 +
Tämä ei kuitenkaan suorita pävitysoperaatiota, jos se vaatisi joidenkin pakettien poistamista tai uusien asentamista. Täydellinen järjestelmän päivitys tehdäänkin komennolla
 +
apt-get dist-upgrade
 +
Nykyään järjestelmän päivitys versiosta toiseen suositellaan tehtäväksi ohjelmalla [[aptitude]], joka osaa ratkaista päivityksissä syntyviä ristiriitoja paremmin kuin apt-get. Ennen järjestelmän päivitystä uuteen versioon kannattaa lukea päivitysohjeet: päivitys vaatii usein erikoisjärjestelyjä, kuten tiettyjen pakettien päivittämisen ennen muita.
 +
 
 +
Paketti voidaan poistaa kahdella eri tavalla; ensimmäinen tapa ei poista ohjelman asetustiedostoja:
 +
apt-get remove ohjelma
 +
Sen sijaan ohjelma asetustiedostoineen poistetaan komennolla
 +
apt-get --purge remove paketti
 +
Huomaa, että kumpikaan edellä mainituista tavoista ei poista ohjelman mukana asentuneita riippuvuuksia!
 +
 
 +
Apt osaa hakea myös pakettien lähdekoodit pakettivarastosta komennolla
 +
apt-get source paketti
 +
Muista poiketen tämä toimenpide ei vaadi pääkäyttäjän oikeuksia
 +
 
 +
Lähdekoodin voi samalla kääntää deb-paketiksi, jota ennen myös kääntämiseen tarvittavat paketit pitää asentaa, ja tuloksena syntyneen paketin voi asentaa normaaliin tapaan <tt>dpkg</tt>:lla
 +
apt-get build-dep paketti
 +
apt-get --compile source paketti
 +
dpkg -i paketti_versio.deb
 +
 
 +
=== apt-key ===
 +
Pakettivarastojen turvallisuus (eli se, että varmasti käytät sitä varastoa, jota luulet käyttäväsi) varmistetaan digitaalisilla allekirjoituksilla. Tätä varten sinulla tulee olla "avaimet", joita käytetään pakettivarastojen tunnistamisessa. Kun lisäät ylimääräisiä varastoja, pitää sinun ladata verkosta vastaavat avaimet. Jos sinulla on jo valmiiksi "tiedosto.gpg" voit lisätä sen näin
 +
sudo apt-key add tiedosto.gpg
 +
Mutta yleensä avain haetaan suoraan verkosta jolloin käytetään seuraavaa komentoa: HUOM! Rivin lopussa oleva viiva mukaan!
 +
wget -q http://osoite.tunnus/tiedosto.gpg -O- | sudo apt-key add -
 +
 
 +
=== apt-cache ===
 +
<tt>apt-cache</tt> ei vaadi pääkäyttäjän oikeuksia.
 +
 
 +
Paketteja voi etsiä komennolla
 +
apt-cache search hakusana
 +
Joka etsii pakettien nimistä ja kuvauksista hakusanaa hakusana. Hakusana voi olla myös [[säännöllinen lauseke]] (''regular expression''). Käytettäessä valitsinta <tt>--names-only</tt>, apt etsii vai pakettien nimistä.
 +
 
 +
Tietystä paketista nähdään tarkat tiedot (mm. riippuvuudet ja pitkä kuvaus) komennolla
 +
apt-cache show paketti
 +
 
 +
Tietyn paketin versiot, sekä asennettu että pakettivarastoissa olevat:
 +
apt-cache policy paketti
 +
 
 +
=== apt-file ===
 +
<tt>apt-file</tt> on työkalu tiedostojen etsimiseksi paketeista. Se ei aina ole oletuksena asennettuna apt:tä käyttäviin [[jakelu]]paketteihin. Jos se ei ole asennettuna, se löytyy yleensä <tt>apt-file</tt>-nimisestä paketista:
 +
apt-get install apt-file
 +
 
 +
<tt>apt-file</tt> etsii tietoja tietokannasta, joten heti asennuksen jälkeen ja välillä muulloinkin on tietokanta päivitettävä komennolla
 +
apt-file update
 +
Yksittäistä tiedostoa voi etsiä komennolla
 +
apt-file search tiedosto
 +
Ja tietyn paketin tiedostot saa listattua komennolla
 +
apt-file list paketti
 +
 
 +
== Käyttöliittymiä ==
 +
<tt>apt-get</tt> -komennon sijaan voit myös käyttää <tt>[[aptitude]]a</tt>, jota voi käyttää täsmälleen samalla tavalla (<tt>aptitude update</tt>, <tt>aptitude install</tt>, jne.). Aptitude ratkoo pakettien riippuvuussuhteita hiukan eri tavalla kuin <tt>apt-get</tt> (se asentaa myös suositellut paketit), ja siitä löytyy myös [[Ncurses|ncursesilla]] toteutettu käyttöliittymä, joka tulee esille kun aptitude käynnistää ilman komentoparametriä (kuten install). Muita apt:n käyttöä helpottavia työkaluja ovat [[Adept]], <tt>[[dselect]]</tt>, Kynaptic ja [[Synaptic]].
 +
 
 +
== Katso myös ==
 +
*[[Dpkg]]
 +
*[[Aptitude]]
 +
*[[Synaptic]]
 +
*[[Adept]]
 +
 
 +
 
 +
[[Luokka:Paketinhallinta]]
 +
[[Luokka:Komentorivin erikoisohjelmat]]
 +
[[Luokka:Debian GNU/Linux]]

Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Apt