Alsamixer

Linux.fista
Versio hetkellä 23. helmikuuta 2015 kello 01.49 – tehnyt Pyscowicz (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alsamixerin käyttöliittymää. Vasemmassa yläkulmassa näkyvät tiedot äänikortista, mikserilaitteesta, Alsamixerin näyttötilasta ja aktiivisesta kanavasta.

Alsamixer on tekstitilassa toimiva, ncurses-pohjainen äänenvoimakkuuden säätöohjelma (mikseri). Alsamixer asentuu yleensä alsa-utils-paketin mukana.

Käyttö[muokkaa]

Kohdasta (kanavasta) toiseen voidaan liikkua sivuttaisilla nuolinäppäimillä ja äänenvoimakkuutta muuttaa pystysuuntaisilla nuolinäppäimillä.

Näppäimet W ja X toimivat samoin kuin pystysuuntaiset nuolinäppäimet. Stereokanavan oikean puolen voimakkuutta saa nostettua ja laskettua näppäimillä E ja C. Vasemman puolen säätö onnistuu vastaavasti näppäimillä Q ja Z. Page Down ja Page Up lisäävät ja vähentävät voimakkuutta viiden prosentin pykälissä. Äänenvoimakkuuden saa nopeasti nollaan näppäimellä End. Numeronäppäimet 0-9 muuttavat voimakkuuden suoraan tietyn kymmenluvun kohdalle (esim 50%).

Kanavan saa vaimennettua näppäimellä M, äänityksen kytkettyä tietylle kanavalle välilyönnillä ja ruudun piirrettyä uudestaan (esimerkiksi STDERRiin tulostettujen virheilmoitusten jäljiltä) näppäimellä L.

Näppäin F1 näyttää ohjetekstin, F2 äänitukeen liittyvien proc-laitteiden tietoja, F3 toistokanavat (oletus), F4 äänityskanavat ja F5 kaikki kanavat.

Alsamixerin saa suljettua painamalla Alt+Q tai Esc. Esc on usein hitaampi tai sitä joutuu painamaan kaksi kertaa, koska monet päätetyypit tulkitsevat sen näppäinyhdistelmän alkumerkiksi.

Katso myös[muokkaa]