Akonadi

Linux.fista
Versio hetkellä 9. marraskuuta 2016 kello 13.38 – tehnyt Tuju (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Akonadin arkkitehtuurikaavio sen julkaisuajankohtana. Yhtenäinen ohjelmointirajapinta mahdollistaisi laajemman PIM-tietojen hyödyntämisen työpöytäohjelmissa.

Akonadi on KDE-työpöytäpympäristöön kehitetty PIM-ohjelmistojen yhteinen käyttörajapinta ja sisältöjen välimuisti. Järjestelmä esiteltiin yhtenä suurimpana ja mullistavampana muutoksena KDE-3.x versioista 4.x versioihin siirryttäessä. Ennen Akonadia eri ohjelmat kuten sähköposti, kalenteri ja osoitekirja käyttivät eri tietovarastoja (IMAP, POP, Webdav, VCARD, iCAL-tiedostot ja -hakemistot) suoraan, nykyään niiden käyttö tapahtuu keskitetysti Akonadin kautta.

Varhaista versiota ehdotettiin 25.4.2008 Freedesktop.org -yhteisön työpöytästandardiksi (bug 15711, meililistan keskustelu) ja käydyn keskustelun lopputuloksena ehdotelma tyrmättiin täysin, enimmäkseen ratkaisun Qt-riippuuvuden takia.

Välimuistitoiminto ei käytännössä toimi vaan itse asiassa usein hidastaa käyttöä, kuten sähköpostin avaamista verrattuna perinteiseen suoraan, esimerkiksi IMAP-yhteyteen. Syynä tähän voi olla taustalla tapahtuvia pitkäaikaisia jonotettuja tehtäviä joita ei priorisoida ihmisen toimia alemmaksi.

Vuosia kestänyt Akonadin kehitys on ollut takkuista ja monet sen vakaaseen KDE-julkaisuun menneet versiot ovat olleet rikkinäisiä. Ratkaisua on myös kritisoitu sen suunnitteluvaiheesta asti, mm välimuistissa käytetyn täyden RDBMS-järjestelmän (mysql, postgresql) takia jonka tarpeettomien monen käyttäjän- ja verkkotuen takia. Ne ovat raskaita ja yhdessä Akonadi-prosessien kanssa rasittavat työpöytää ajavan laitteen prosessoritehoa kohtuuttomasti ja vievät ajomuistia (virtuaalimuistia) helposti useita gigatavuja. Kehitysvuosien kuluessa on nähty ja kokeiltu eri tallennusjärjestelmiä. Yksi kuormittavista syistä on tehdä oletuksena kopiot kaikista kansioista ja niiden kaikista viesteistä kysymättä käyttäjältä mitään. Ominaisuus kuormittaa työpöytäkonetta ja verkkoyhteyttä usein huomattavasti jos viestimäärä on suuri.

Useiden tilien ja isojen kansiokokoelmien asetusten tekeminen on työlästä koska ne pitää tehdä kansiokohtaisesti. Erityisen turhauttavaksi ja työlääksi tämän tekee huonosti valitut oletusasetukset ja tilanne jossa Akonadi sekoittaa asetukset itse tai hävittää osin joko levyn täyttyessä, ohjelmistopäivityksissä tai vastaavissa tilanteissa. Vaikka järjestelmän pitäisi olla pelkkä harmonisoitu rajapinta ja välimuisti, siitä huolimatta sen omaan tietokantaan tallentuu PIM ohjelmien asetuksia jotka menetetään jos tietovarasto vaihdetaan tai alustetaan uudestaan. Asetusohjelmat (akonaditray icon, konfigurointi-käyttöliittymä) vaihtelevat versiosta toiseen vakaassa jakelussa - tai jopa katoavat kokonaan, jolloin asetuksia pitää muuttaa tekstitiedostoista.

Aiheesta muualla[muokkaa]