Adblock Plus

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adblock Plus

Käyttöliittymä selaimen lisäosa
Lisenssi GPL
Kotisivu adblockplus.org
Lähdekoodi gitlab.com/eyeo/adblockplus

Adblock Plus on lisäosa Firefox ja Chrome -selaimille, jolla voidaan suodattaa mainoksia nettisivuilta.

Adblockin käyttömahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään mainosten suodattamiseen, vaan sitä voidaan käyttää myös haitallisen sisällön, kuten seurantaskriptien ja haittaohjelmia levittävien nettisivujen suodattamiseen. Nykyisin myös mainokset ovat yleiseti käytetty haittaohjelmien levityskanava. Mainosten tullessa erillisiltä mainospalvelimilta, myös niitä käyttävät luotettavat sivustot saattavat olla saastuneita.

Suodatinlistoja löytyy muun muassa easylist.adblockplus.org -sivulta.

Asennus[muokkaa]

Ohjelman voi asentaa sen kotisivulta, mutta myös jotkin jakelut sisällyttävät sen pakettivarastoihinsa. Paketin nimi vaihtelee jakeluittain (adblock-plus, xul-ext-adblock-plus, mozilla-adblock-plus).

Adblockille on saatavissa myös Element Hiding Helper -lisäosa, jolla voidaan estää tekstimainokset. Tämäkin lisäosa löytyy joidenkin jakeluiden pakettivarastoista (xul-ext-adblock-plus-element-hiding-helper).

Muut versiot[muokkaa]

Adblock Plus -lisäosasta on kehitetty myös muita samankaltaisia mainoksia suodattavia lisäosia, kuten AdBlock Chrome-selaimelle, sekä Adblock Edge, joka suodattaa oletuksena myös "ei häiritsevät mainokset".

Kritiikkiä[muokkaa]

Adblock Plussan oltua alun perin vain animoitujen Flash-mainosten estämiseen tarkoitettu ohjelma, on se nykyisin paisunut erittäin suureksi. Adblock Plus käyttää jokaisella verkkosivulla omaa CSS-tyylitiedostoaan, mikä tarkoittaa sitä että esimerkiksi paljon IFRAME-elementtejä sisältävillä verkkosivuilla muistinkäyttö räjähtää käsiin. Vaihtoehtoiset kevyemmät esto-ohjelmat kuten uBlock Origin ovat keränneet suosiotaan viime aikoina.

Katso myös[muokkaa]