Alpine
Alpine | |
---|---|
Käyttöliittymä | [[]] |
Lisenssi | Apache License 2.0. |
Kotisivu | washington.edu/alpine |
Alpine on merkkipohjainen sähköposti- ja nyyssiohjelma terminaalikäyttöön. Sen käyttö perustuu yksittäisten näppäimiin sidoittuihin komentoihin, joiden sujuva käyttö vie hetken opettelun, mutta opittuaan ne käyttäjä käsittelee viestejä nopeammin kuin graafisella ohjelmalla. Ohjelmaa voi käyttää hyvin myös etänä esim hitaahkon SSH-yhteyden yli. Alpinen etuihin kuuluu mm tehokkaat ja nopeakäyttöiset suodattimet ja kevyt perusrakenne jonka ansiosta sillä voi käsitellä raskaita viestimassoja joihin moni muu sähköpostiohjelma tukehtuu. Jos terminaali tukee värejä, ohjelmaan voi asetella väriasetuksia joka piristää ja helpottaa viestin eri osien lukemista.
Merkittävä ero verrattuna graafisiin ohjelmiin on vastaanotettujen liitetiedostojen käsittely - jonka toiminnot rajoittuvat joko tallentamiseen tai ulkoisen näyttöohjelman avaamiseen. Kuvia merkkitilaisessa terminaalissa ei voi esittää. Liitteiden lähettämisessä ei ole merkittävää eroa, edellyttäen, että liitettävä tiedosto sijaitsee samalla koneella missä itse Alpine ohjelmaa ajetaan.
Nykyisiin graafisiin ohjelmiin verrattuna Alpine on suhteellisen karu ulkoasultaan, mutta korjaa puutteen käytettävyydeltään, toiminnoiltaan ja nopeudellaan. Viestinnässä kuitenkin kyse on tekstin lukemisesta, kirjoittamisesta ja viestien käsittelystä (lukeminen, etsintä, tallennus kansioon, poistaminen) jonka ohjelma hoitaa hyvin. Näiden syiden takia ohjelmaa käytetään vieläkin paljon.
Historia
Elm oli aikoinaan suosituimpia ellei suosituin sähköpostiohjelma, joka kuitenkin kärsi kehityksen ongelmista ja sitä ratkaisemaan aloitettiin projekti Pine (Pine is not Elm). Vuoden 2005 lopussa Pine tiimi alusi järjestellä sen lähdekoodia ja vapauttaa ohjelman sen nimeen sidotusta tavaramerkistä ja ohjelman lähdekoodi siirrettiin (vai aloitettiin alusta?) Apache-lisenssin alle, uuteen projektiin nimeltä Alpine.
Ominaisuudet
- Sapuneet kansio: paikalliset UNIX viestit, POP3- ja IMAP yhteystavat
- Osoitekirja (paikallinen tai LDAP-yhteyskäytäntö)
- NNTP-keskusteluryhmät
- UTF-8 merkistötuki
- Asetusten määrittely käyttöliittymällä.
- Monipuoliset viestien valinnat suodattimilla ja operaatiot valituille viesteille
- Käyttäjän roolit ja niiden omat asetukset
- Viestisäikeiden visualisointi hierarkiaksi kansion listauksessa
- Osittainen hiirituki terminaalissa (myös etänä)
Puutteet
Ohjelman virallinen versio ei tue Maildir-määrityksen mukaisia paikallisia viestikansioita. Tuki on toetettu kolmannen osapuolen pätsillä, mutta sitä ei ole liitetty osaksi virallista julkaisua ja siten jakeluiden käännökset eivät yleensä sisällä sitä. Ongelman voi kiertää käyttämällä paikallisille kansioille IMAP-yhteystapaa.
Aiheesta muualla
- washington.edu/alpine - projektin kotisivu.