Ero sivun ”Init” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(initng:stä ja upstartista lisää ym.)
Rivi 1: Rivi 1:
Init on [[wikipedia:fi:Unix|Unix]]-järjestelmissä ohjelma, jonka tehtävänä on kaikkien muiden ohjelmien (prosessien) käynnistäminen. Tyypillisesti järjestelmän ydin käynnistää init-ohjelman ensimmäisenä ulkoisena prosessina ([[PID]] 1).
Init on [[wikipedia:fi:Unix|Unix]]-järjestelmissä ohjelma, jonka tehtävänä on kaikkien muiden ohjelmien (prosessien) käynnistäminen. Tyypillisesti järjestelmän ydin käynnistää init-ohjelman ensimmäisenä ulkoisena prosessina ([[PID]] 1).


==yleistä==
Linux-järjestelmissä on perinteisesti ollut käytössä kahden tyyppisiä init-ohjelmia, [[wikipedia:en:System V|System V Unixin]] ([[sysvinit]]) ja [[wikipedia:fi:BSD|BSD-Unixin]] initin toimintaa jäljitteleviä. Lähes kaikki [[jakelu]]t käyttävät nykyisin System V -tyylistä initiä poikkeuksena esimerkiksi [[Slackware]] ja [[Arch Linux]] jotka käyttävät [[BSD-init]]iä. On myös olemassa uudempia init-toteutuksia kuten [[Initng]] sekä [[Upstart]], jotka pohjautuvat järjestelmän palveluiden käynnistämiseen rinnakkain. Rinnakkain käynnistäminen nopeuttaa jossain määrin käynnistysprosessia, kun esimerkiksi [[DHCP]]-palvelimelta vastausta odotellessa järjestelmän resursseja voidaan käyttää jonkin muun palvelun käynnistämiseen. Upstartiin sisältyy perinteisten init-ominaisuuksien lisäksi mahdollisuus hallita palveluiden käynnistämistä joustavasti erilaisten järjestelmätapahtumien pohjalta. Upstartiin on suunnitteilla myös [[komentojen ajastaminen|komentojen ajastusominaisuuksia]], jotka korvaisivat perinteiset at:n, cronin ja anacronin. Initng ei ole toistaiseksi saavuttanut kovin suurta suosiota. Upstart on käytössä [[Ubuntu]]ssa. Näiden lisäksi on olemassa myös eräitä vähemmän tunnettuja initejä, kuten [[runit]], [[eINIT]] ja [[minit]] (kevyt init).
Linux-järjestelmissä on perinteisesti ollut käytössä kahden tyyppisiä init-ohjelmia, [[wikipedia:en:System V|System V Unixin]] ([[sysvinit]]) ja [[wikipedia:fi:BSD|BSD-Unixin]] initin toimintaa jäljitteleviä. Lähes kaikki [[jakelu]]t käyttävät nykyisin System V -tyylistä initiä poikkeuksena esimerkiksi [[Slackware]] ja [[Arch Linux]] jotka käyttävät BSD-initiä.  


==toteutukset==
==Käyttö==
*[[sysvinit]]: Useimmat [[jakelu|levitysversiot]] käyttävät tätä
Esimerkiksi [[käynnistyslatain|käynnistyslataimessa]] voidaan [[ydin|ytimen]] parametrilla init määrittää oletuksesta poikkeava init-ohjelma. Hyvin yleinen käyttökohde tälle on järjestelmän käynnistäminen vikatilanteessa suoraan root-komentotulkkiin. Esimerkiksi parametrilla
*[[bsdinit]]: [[archlinux]], [[slackware]]
init=/bin/bash
*[[init-ng]]: uusi init, uusilla ominaisuuksilla, harva distro kuitenkaan suosii tätä
voitaisiin järjestelmä määrittää käynnistymään suoraan [[Bash]]-[[komentotulkki]]in ilman varsinaisen initin lataamista.
*[[upstart]]: [[Ubuntu|Ubuntun]] init
*[[minit]]: kevyt init


==[[ydin]]-parametrit==
Muita ytimelle annettavia parametreja ovat mm.
*init=<polku rootilla inittiin> Oletusarvo tässä on /sbin/init. Kuitenkin vikatilanteessa saatetaan haluta käynnistää kone esimerkiksi suoraan shelliin. Esimerkiksi parametrilla ''init=/bin/zsh'' ydin korvaisi normaalin init-ohjelman [[Zsh]]-[[komentotulkki|komentotulkilla]].
S
 
joka käynnistää initin yhden käyttäjän tilassa sekä
*S käynnistää initin yhden käyttäjän tilassa.
rdinit=<polku initrd:llä initiin>
 
joka ajaa [[initrd]]:n initin ohjelman /init sijaan.
*rdinit=<polku initrd:llä initiin> ajaa [[initrd]]:n initin ohjelman /init sijaan.


[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Init